DIŞ HABERLER SERVİSİ

Diş çürüğünün üzerine bir solüsyon sürülecek, diş oyulmadan kendini tedavi edecek! Yeni bir tür gargara da diş fırçalamayı tarihe karıştıracak

Sadece sesiyle bile insanın sinirlerini bozan ancak çürükleri temizleyen alet yakında tarihe karışacak.

Diş hekimliğinde yapılan iki yeni buluş, çürüyen dişin oyularak dolgu yapılması operasyonu ile plaklardan korumak için dişlerin fırçalanmasını gereksiz hale getirecek.

Leeds Diş Enstitüsü bilim adamları, vücudun yeni dişleri oluştururken izlediği yolu taklit edebilen bir solüsyon geliştirdi. Dişlerin dolgu yapmadan tedavi edilmesi, yeni bir protein sayesinde mümkün olacak. Uzmanlar araştırmalarında bu proteinin diş minesi üzerinde bir tür yapı kalıbı oluşturduğu ve içine gerekli mineralleri topladığını tespit etti.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/52077-curuk-dise-dolgu-tarihe-karisacak.html#post107321

Bu durumda söz konusu proteini içeren bir solüsyon erken aşamadaki diş çürüğü üzerine sürülecek ve minerallerin toplanmasıyla diş, yeniden sağlıklı hale gelecek. Böylelikle dişin oyularak dolgu yapılmasına gerek kalmayacak ve diş doğal yollardan tedavi edilmiş olacak.

Yakın gelecekte...

Aynı araştırmacıların öteki buluşu da ışıkla temasa geldiğinde plak oluşumuna yol açan bakterileri öldüren bir gargara oldu. Gargara, bakterileri cezbeden bir molekül. Molekül bakteri tarafından emildikten sonra parlak ışığa maruz kalınca aktive oluyor ve bakteriyi patlatıyor.

Bilim adamları, gargaranın 3 yıl, dolgusuz diş tedavisinin de 5 yıl içinde mümkün olacağını belirttiler.