Önce bir kulağınız sonra da diğer kulağınız bu hastalık yüzünden duymayabilir.

Doruk Tıp ve Cerrahi Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Muhammed Özlü, iç kulak girişinde sünger gibi anormal kemik oluşması anlamına gelen otoskleroz hastalığının, Türkiye'de en fazla Marmara Bölgesi'nde görüldüğünü söyledi.

Orta kulakta bulunan dış kulak zarı, örs, çekiç ve üzengi kemiklerinin iç bağlantı noktasını sağlayan kemiğin kireçlenmesi olarak bilinen "Otoskleroz" hastalığını anlatan Uzman Doktor Muhammed Özlü, "Otoskleroz rahatsızlığı üzengi kemiğinin iç kulağa ses dalgalarını geçirmek için titreşim yapan ufak kemikten etkilenerek hareket edememesi olarak tanımlanır. Bu iletişimsizliğe bağlı işitme kaybı, aslında birbirine bağlı kemikler yoluyla orta kulaktan titreşimleri ileri geçiren mekanizmanın çalışmamasıdır ve tedavisi mümkündür" şeklinde konuştu.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/51730-otoskleroz-hastaligi.html#post106681

İletişime bağlı işitme kaybı, daha kolay tedavi edilebilirken, iç kulak sinirlerine bağlı işitme kaybının tedavisi olmadığını dile getiren Özlü, "Hastalığın belirtilerinin arasında kulaklardan birinde veya her ikisinde ağır ilerleyen işitme kaybı ile kulak çınlaması en sık karşılaşılan şikayetlerdir" şeklinde konuştu. Özlü, şunları söyledi: "Hastalık belirtileri 15 ve 40 yaşları arasında sıklıkla görülür. Otoskleroz yüzde yetmiş oranında genetiktir ve kadınlarda daha sık görülür. Yapılan istatistiksel araştırmalar sonucu Türkiye'de en çok Marmara Bölgesi'nde otoskleroz hastalığına yakalanıldığı ortaya çıkmıştır. Rahatsızlık yavaş ilerleyerek tek kulağı veya her iki kulağı birden etkiler."

Gerçekleşen işitme kaybının hafif veya ağır şiddette olmasının yanında kireçlenmesi olan kadınların işitme kaybı yüzdesinin hamilelik sırasında da artabileceğini ifade etti. Otosklerozun genel sağlığı etkilemediğini ve çoğu zaman iyileştirilebilir bir hastalık olduğu dile getiren Özlü, rahatsızlıkla birlikte insanlar psikolojik baskı hissedebilir. Sağırlık duygusal olarak zorlayabilir ve çevreden uzaklaşmaya neden olabilir" açıklamasında bulundu.

Özlü, şunları söyledi: "Otoskleroz çoğu kez, stapedektomi denilen bir ameliyatla kulak kanalının derisi kesilerek ve kulak derisi kaldırılarak ve kulak zarı kaldırılır; böylece üzengi kemiği çıkarılır ve yerine ince bir tel ya da paslanmaz çelikten bir protez takılır. Daha sonra kulak zarı eski haline getirilir ve 1 -2 hafta içerisinde iyileşme olur. Üzengi kemiğinin tabanında küçük bir delik açmak ve protezi yerleştirmek için lazer tedavisi uygulanabilir."

Özlü, ilerleyen kemik bozulmalarını ve sünger benzeri kemiklerinin sertleşmesiyle oluşan işitme kaybını önlemek için ilaç tedavisi sodyum fluorid, kalsiyum ve vitamin D tabletlerinin kullanıldığına dikkat çekti. "Otoskleroza bağlı işitme kaybını düzeltmenin bir başka yolu da işitme aletleridir" diyen Özlü, eğer bir veya her iki kulakta da kireçlenme varsa, bir işitme aleti yerleştirilmesi için odiolojiste başvurulabileceğine dikkat çekti.

Cihan
Alıntı AYT