Bebek cildinde bölgesel keratin tabakası gelişmediği için kıyafet seçimi ve kullanılan temizlik ürünlerine dikkat etmek gerekir. Yanlış kıyafet veya deterjan kullanımı bebek cildinde pişik, egzema, parazit, alerji gibi sorunlar yaratabilir.

Bebek cildi bilindiği gibi çok hassastır. VKV Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü'nden Dr. Ayla Kamburoğlu Göksel'in verdiği bilgilere göre; bunun nedeni dış etkenlere maruz kalmamış olması, dolayısı ile cildin dış etkenlere karşı koruyucu tabakasının tam olarak oluşmamış olmasıdır.

Örneğin bebek cildinde bölgesel keratin tabakası gelişmemiştir. Kaba ve yumuşak olmayan, dokumadan yapılmış giysiler bebeğin korumasız teninde hassasiyet ve kızarıklık gibi olumsuz etkiler yaratır. Benzer şekilde kimyasal açıdan irritatif özellik taşıyan temizlik malzemeleri ve deterjanlar aynı olumsuz etkiyi yaratırlar.
Bebeğin hassas ten özellikleri ve bebek cildinin pH değeri göz önüne alınarak özel hazırlanmış deterjanlar, herhangi bir kimyasal temizlik maddesinin neden olacağı olumsuz etkileri yok eder veya minimumda tutarlar.


Deterjan Seçimi Önemli!

Bebek cildinde uygunsuz deterjan kullanımına bağlı kaşıntı, kızarıklık, ciltte beneklenme gibi yan etkiler oluşabileceği gibi yanlış deterjanla yıkanmış giysilerin giyilmesi bebek cildinde kontakt dermatit denen alerjik cilt reaksiyonuna neden olabilir.

Pişiğe Karşı Önlem Alın

Bebek cildinde bez bölgesinde gelişen pişik özellikle alt temizliğinin uygun şekilde ve gereken sıklıkta yapılmaması nedeniyle ortaya çıkabilir. İdrar ve dışkının pH değerinin asidik olması pişik oluşumunu artırır. Sık aralıklı, uygun alt temizliği ve bez değişimi, pişik önleyici kremler bu oluşumu engelleyebilir.

Bebeğinizin Cildini Nemlendirin

Bebek cildinde egzema veya çocuk için alerjik özelliğe sahip bir besin maddesinin yenmesi sonucu ortaya çıkan ciltte kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlar da sıklıkla rastlanır. Çok hassas olan bebek cildi, ayrıca kuruluk, egzema gibi atopik özellikler taşıyorsa, bu bebeklerin ciltlerinin nemlendirilmesi ve mümkün ise alerjik reaksiyona neden olan (besinler gibi) maddenin tespit edilmesi önem taşır. Atopik bebek ciltleri için uygun nemlendirici kremlerin kullanılması oldukça faydalıdır.