Bebeklerinin sağlıklı beslenmesi annelerin en çok dikkat ettiği konuların başında geliyor. Onların iyi ve doğru şekilde beslendiğini bilmek annelerin en büyük isteği. Bebeklerin vitamin ihtiyacı da beslenmede önemli unsurlardan biri. Biz de Amerikan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Yörükalp’e bu konuda akıllara takılan soruları yönelttik.
Yeni doğanların özellikle almaları gereken vitaminler nelerdir? Ne şekilde verilmesi gerekir?
Dr. Özlem Yörükalp Her yeni doğana yaşamının ilk gününde mutlaka K vitamini yapılması gerekir. Bu, yeni doğanlardaki kanama eğilimini ortadan kaldırmak için gerekli bir şeydir, hastanede kas içine enjeksiyon şeklinde uygulanır. Ayrıca ilk haftadan itibaren her sağlıklı bebeğe D vitamini vermeye başlamak ve bunu da en az 1 yaşına kadar devam ettirmek gereklidir. Bu da bebeğin kemik gelişimi için gereklidir. Çeşitli D vitamini preparatları vardır, doktorun tercihine göre bir tanesi her gün ağızdan verilmek sureti ile uygulanır.
Prematüre bebeklere daha fazla vitamin takviyesi yapmak gerekir mi?
Dr. Özlem Yörükalp Prematüre bebekler daha fazla vitamin takviyesine ihtiyaç duyarlar. D vitamini aynı dozda verilir (bazı görüşlere göre ise, dozu arttırmak gerekebilir), fakat ek olarak bir multivitamin preparatı, serumlar kesildikten sonra doktorun uygun göreceği bir süre boyunca verilmelidir.
Bebeklere ayrıca D vitamini verilmesinin nedenleri nelerdir?
Dr. Özlem Yörükalp İnsanlar D vitaminini, derilerinde güneş ışınlarının etkisi ile kendileri yaparlar. Ancak küçük bebeklerde bu mekanizmalar hem iyi gelişmemiştir, hem de çok fazla güneşle temasları olmadığı için, ayrıca çok hızlı büyüyüp D vitaminine yaptıklarından daha çok ihtiyaç duydukları için dışarıdan D vitamini vermek gerekir. Eğer yeterli D vitamini verilmezse, kemiklerde eğrilikler, sık sık hastalanma, boy kısalığı gibi durumlar ortaya çıkar.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/51653-bebekler-ne-zaman-ne-kadar-vitamin-almalilar.html#post106513
Bebekler katı gıdaya geçiş yaptıktan sonra vitamin ve mineral dengesi açısından ne şekilde beslenmelidir?
Dr. Özlem Yörükalp Katı gıdalara geçtikten sonra, vitamin ve mineral dengesi için tabi ki dengeli beslenme çok önemlidir. Görme fonksiyonları ve metabolizma için gerekli olan A vitamini süt ürünleri, karaciğer ve tahıllardan; büyüme ve günlük hayati olaylar için gereken B vitamini grubu sebzelerden; zindelik ve yaşamsal fonksiyonlar, bağışıklık sistemi için gerekli olan C vitamini taze sebze ve meyvelerden sağlanabilir. Yani asıl olan temel gıdaların, yani et, süt, tahıllar, meyve ve sebzelerin dengeli şekilde ve mutlaka doktorun önerileri dahilinde alınması gereklidir.
Hangi koşullarda ekstra vitamin verilmelidir?
Dr. Özlem Yörükalp Dengeli beslenen, herhangi bir hastalığı olmayan, sağlıklı çocuklara dışarıdan ekstra vitamin vermeye gerek yoktur. Fakat bazen hastalık gibi beslenmenin bozulduğu durumlarda multivitamin vermek veya özel bir takım hastalıklarda (örneğin doğuştan gelen metabolizma hastalıkları, yanıklar, bağırsaklarda emilim problemleri gibi) özel bazı vitaminleri kullanmak gerekebilir.
Çiğnenebilen vitamin haplarına ne zaman başlamak gerekir?
Dr. Özlem Yörükalp Çiğnenebilen vitamin hapları, doktorun uygun gördüğü durumlarda 4 yaş üzerinde kullanılabilir.