Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Sertaç Çiçek, kalp krizi sırasında ağrı başladıktan sonra ilk 20 dakikadan itibaren hücre ölümünün başladığını bildirdi.

Çiçek, yaptığı yazılı açıklamada, kalp krizinin en tipik belirtisinin göğüs ağrısı olduğun belirterek, yürürken ya da kısa süreli dinlenme esnasında ağrısı olan hastaların, ağrının karakterini tanıyabildiğini ifade etti.

Gizli kalp krizinde ağrının bilinmediğini, bu nedenle de gelen ağrının bazen kas ağrısı olarak algılandığını belirten Çiçek, sırt, sol kol ağrısı, bazen mide ve çenede hissedilen ağrıların altında kalp krizinin bulunabileceğini kaydetti.

Sertaç Çiçek, diabetiklerde ve yaşlılarda ani başlayan nefes darlığının nedeninin kalp krizi olabileceğine dikkat çekerek, şikayetlerin 20 dakikadan fazla olması durumunda doktora başvurulması uyarısında bulundu. Çiçek, şu bilgileri verdi:

"Kalp krizi sırasında ağrı başladıktan sonra ilk 20 dakikadan itibaren hücre ölümü başlar. Eğer hemen müdahale edilemezse, ilk saatlerde o dokunun önemli bir kısmı kaybedilir. 6'ncı saate geldiğiniz zaman kaybettiğiniz canlı doku miktarı yaklaşık yüzde 90'ın üzerine çıkıyor.

Dolayısıyla ağrının başlangıcı ile damarın açılması arasında geçen süre çok kritik bir süre. Önemli olan bu sürede en kısa zamanda müdahale etmek. Dolayısıyla hastanın bahsedilen yakınmaları başladıktan sonra 20 dakika da geçmediyse, en kısa zamanda hastaneye gelmesini ve bir kalp elektrokardiyografisi (EKG) çektirmesini tavsiye ediyoruz."
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/51491-kalp-krizinde-ilk-20-dakika-nin-onemi.html#post106207

Çiçek, kalp krizi geçiren kişiye, acil yardım gelene kadar aspirin çiğnetilmesinin faydalı olacağını vurguladı.