Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) 2008 yılına ilişkin hazırladığı ''Sağlık Raporu''nda, dünya genelinde ölüme neden olan ilk 8 hastalığın 6'sının ardındaki ''karanlık gücün'' sigara olduğuna dikkat çekiliyor.

WHO'nun resmi internet sitesinde yayınlanan ve 135 ülkeden elde edilen bilgilerle hazırlanan raporda sigara, "önlenebilir ölümlerin birinci ve en büyük nedeni" olarak tanımlanıyor.

Sigara kullanımını azaltmaya ve özellikle gençlerin sigaraya başlamalarına engel olmaya yönelik önlemlerin, özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yeni yasalarla düzenlendiğine işaret edilen raporda, buna karşılık sigara kullanımındaki düşüşün istenilen düzeyde olmadığı kaydedildi.

İlk 8 ölüm nedeninin 6'sı sigarayla ilişkili

Rapora göre, dünya genelinde en sık görülen ilk 8 ölüm nedeninden 6'sı sigarayla doğrudan ilişkili olarak kabul ediliyor.

WHO'nun raporunda ilk 8 ölüm nedeni sıklık sıralamasına göre, iskemi (belli bir bölgede kan akımının kesilmesi nedeniyle oluşan bölgesel, geçici kansızlık. Çoğu kez spazm ya da obstruktif nedeniyle atardamarda tıkanma sonucu ortaya çıkar) kalp hastalıkları, beyin damar hastalıkları, solunum yolları enfeksiyonları, kronik obstruktif (tıkanmaya bağlı) akciğer hastalıkları, HIV/AIDS, bağırsak hastalıkları, tüberküloz, trakea, bronş ve akciğer kanserleri olarak belirtiliyor.

Bu "ölüm listesinde" yer alan 8 hastalık tipinden HIV/AIDS ile bağırsak hastalıkları dışında kalanların, bilimadamları tarafından doğrudan sigarayla ilişkilendirildiği kaydediliyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/51490-who-raporu-sigarayi-gosteriyor.html#post106206

Erkekler azalıyor kadınlar artıyor

Raporda, sigara kullananlar için oldukça tedirgin edici açıklamalar yer alıyor. Buna göre, tütün mamulleri kullanan bir kişi, sigara nedeniyle ömründen ortalama 15 yıl kaybediyor. Raporda, sigara içenlerin yarıya yakınının, sigara içmelerine bağlı kalp, damar ve benzeri hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Dünyada sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin yüzde 80'i ise gelişmekte olan ülkelerin vatandaşları.

Tüm ülkelerin ortalaması göz önüne alındığında, dünya nüfusunun yüzde 22'si sigara içiyor. Bu oran, erkekler için yüzde 36, kadınlar için yüzde 8 olarak görülse de sigara içen erkek oranı azalma, kadın oranı ise artış eğilimi gösteriyor.

Türkiye ilk onda

Ülkeler açısından bakıldığındaysa Orta ve Doğu Avrupa ile Güneydoğu Asya en yoğun sigara içilen coğrafyalar olarak göze çarpıyor. Dünya genelinde içilen tüm sigaraların üçte ikisini sadece 10 ülke tüketiyor. Sigara kullanım alanlarına yeni düzenlemeler getiren Türkiye de bu "en kötü 10 içici" listesinde yer alıyor.

Türkiye, Bangladeş, Brezilya, Çin, Almanya, Hindistan, Endonezya, Japonya, Rusya ve ABD, sigara üreticilerinin ürettikleri sigaraların üçte ikisini sattıkları, en yoğun içici ülkeler olarak tanımlanıyor.

DSÖ, tüm ülkelere yaptığı ortak çağrıda, 2030 yılına yönelik projeksiyonlara göre, sigaraya bağlı hastalıklardan yaşamını yitireceklerin sayısında artış olduğunu belirterek, sigara karşıtı etkin önlemleri hayata geçirmeye davet ediyor.

Dumansız ortamlar yaratılmasıyla sigara kullanıcılarını bırakmaya teşvik edecek programların desteklenmesini tavsiye eden WHO, aynı zamanda sigara üzerindeki vergilerin artırılması, uyarı ifadelerinin paketlerde yer alması ve sigara şirketlerinin reklamlarının yasaklanması, sponsorluklarına izin verilmemesi gibi önlemlerin daha etkili biçimde uygulanmasını istiyor.

WHO'ya göre, ülkelerin yarısına yakını tütün ve tütün mamullerinin kullanımına ilişkin tavsiye edilen önlemlerin herhangi birini henüz hayata geçirmiş değil.