Bebeğiniz ile tatilin en önemli noktası tatile iyi hazırlanmaktır. Eğer bebeğinizle beraber rahat bir tatil geçirmeyi düşlüyorsanız , işte göz atmanız gereken önemli noktalar..


Tatile çıkacaksanız ve gereksiz sorun yaşamak istemiyorsanız tatil öncesi bebeği memeden kesmek gibi değişiklikler yapmamalısınız. Araba ya da uçak ile seyahatte farklı önlemler alınmalıdır.

Araba ile Seyahat

Eğer 1 saatten uzun bir araba yolculuğuna çıkacaksanız, bebeğinizin sıkılmasını önleyecek ve onu rahatsız etmeyecek şekilde bazı önlemler alabilirsiniz:
• Araba koltuğuna bebeğinizin ilgisini çekecek oyuncaklar asmak faydalı olacak; bebeğiniz seyahat boyunca sıkılmayacaktır.
• Bebek arabada uyumuyorsa her 1-1,5 saatte bir mola verin.
• Araba yolculuklarına termos içinde su bulundurun.
• Arabadaki arka koltuklara renkli kurdeleler bağlayın ya da çocuğunuzun çok sevdiği bir resmi karşısına asın.
• Karayolu ile yolculuk yapan anneler, her yarım saatte bir bebeklerini emzirmelidir.
• Arabanın camlarına gölgelik koymak bebeklerin, güneşten rahatsız olmasını engelleyecektir.
• Yolculuk sırasında bebeğin beslenme düzenini bozmayacak şekilde yanınızda kavanoz mama ve bisküvi bulundurun. Islak mendil bulundurmak da yine pratiklik getirmektedir.
• Seyahate çıkmadan önce arabanın detaylı temizlenmesi, klimasının kontrol edilmesi ve toz tutmayan paspas kullanılması da gerekmektedir.


Uçak ile Seyahat

Çocuklar ve bebekler uçaktaki basınçtan çok fazla etkilenmektedir. Orta kulak basıncını dengelemek için uçağın inişi ve kalkışı sırasında bebeklerin emzirilmesi, büyük çocuklara da sakız çiğnetilmesi faydalı olmaktadır. Bebeklerin en az 7 günlük olmaları, uçağa binmeleri için gereken bir kuraldır. 2 yaşından küçük bebekler, kucakta seyahat etmelidirler. Uçak biletinizi alırken uçuşunuzu yoğun olmayan saatlere ayarlamanız rahat etmenizi sağlayacaktır. Seyahatte koridor tarafındaki koltukları tercih ediniz, bu durum size hareket rahatlığı getirecektir. Tren ve gemi yolculuklarında çocuklara hareket olanağı sağlandığı için daha rahat edilmektedir.

Nelere Dikkat Etmelisiniz?

* Tatile çıkarken yanınıza gerekli olabilecek ilaçları almanız sizi rahat ettirir. Yanınıza ateş düşürücü şurup, yara bandı, cımbız, dijital termometre, sinek kovucu losyon, güneş koruyucu krem, antiseptik solüsyon, steril gazlı bez, alerji ve ishal ilacı almalısınız. Eğer çocuğunuzun tatil öncesi zaten tedavisi devam ediyorsa, kullandığı ilaçlardan yeterli miktarda yanınıza almalısınız. En önemlisi tatile çıkarken yanınıza çocuk doktorunuzun ve hastane acil telefon numarasını almayı unutmamalısınız. Son zamanlarda gündeme gelen kene ısırıkları ya da kenenin neden olduğu (Kırım Kongo Ateşi) hastalıklar için de dikkatli olunmalıdır. Kene, kafasından cımbız ile yakalanarak sağa sola sallanarak çekip çıkarılmalıdır.
* Çocuklarınız ile tatile çıkarken basit ama rahat ve sorunsuz bir tatil geçirmek istiyorsanız bu önlemleri dikkate almalısınız. Çünkü tatilde çocuğunuzun hastalanması tatilinizi kâbusa dönüştürebilir. Tatilde çocuğunuz hastalandığında, en yakın sağlık kuruluşuna çocuğunuzu götürebilecek bir tatil yeri seçmenizde fayda vardır. Tatilde çıkabilecek acil bir apandisit durumunda acil olarak ulaşılabilen ve ameliyat olunabilecek bir hastane telefonunu da yanınızda bulundurun.
* “Çocuklar ile gerçek anlamda tatil yapılabilir mi?” sorusunun yanıtı, çocuğun yaşına, kişiliğine, hareketlilik durumuna ve gidilen yerin olanaklarına göre değişmektedir. Çocuğunuz ile hiçbir sosyal olanağı bulunmayan bir otel yerine, çocuklar için hemen her şeyin düşünüldüğü bir tatil köyünde daha rahat edilebilir.
* Çok huzurlu bir tatili unutun ama yapacağınız doğru seçimler ile tatiliniz güzel geçebilir. Bazen yanınıza mama sandalyesini ve bebek arabası almak da faydalı olmaktadır. Tatilde beslenme düzenini bozmamak için çocuğunuzun beslenme sekline göre, gerekli araç ve gereçleri almak (mesela sebze çorbası pişirmek için düdüklü tencere ve blender) da gerekebilir.
* Tatil kıyafetlerini ayarlamak bir diğer önemli konu olup; fazlaca gereksiz kıyafet almak ayrıca bir külfettir. Çocuğunuzu güneşten koruyabilecek uzun kollu, koyu renkli gömlek, tişört ve pantolonun yanı sıra mayo, havlu ve ekstra çarşaf gerekebilir.
* Sinekler tatilin diğer misafirleri olabilir. Cibinlik bebekler için uygundur. Kapalı alanda sinek kovucu sprey kullanmak sakıncalıdır. Bebeklere zararı olmayan, kimyasal içermeyen doğal limon çiçegi içeren spreyler sineklere karşı kullanılabilir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/50438-bebek-ile-tatilin-puf-noktalari.html#post102776
* Tatilden keyif alabilmeniz için öncelikle en kötü senaryoları akla getirip, donanımlı olmakta fayda vardır. Ayrıca sinek ve böcek gelmesini engelleyen, kolayca bacağa takılabilen bebekler için zararsız bantlar da kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
* Sivrisinek sokmalarında kullanılan kaşıntı gideren kremler, tatile giderken çantaya konulması gereken en önemli ilaçlardandır. Güneş yanıklarına karşın aloe veralı güneş sonrası kremlerini de yanınıza almak faydalı olacaktır. Havuz gözlüğü ve çocukların kumda oynayabileceği oyuncaklar yine unutulmaması gereken malzemelerdir. Tatilde kalınacak süre ile orantılı kıyafet götürülmelidir. Gidilen mevsime göre bazen kazak, hırka ve yağmurluk da gerekebilir.
* Havuzdan oluşabilen aşırı klora bağlı göz alerjileri, enfeksiyonları ve mantar hastalıklarına karşı yanınıza ilaç alabilirsiniz. Tatilde enfeksiyonlardan korunmak için beslenme ve uyku düzeninin bozulmaması unutulmamalıdır.
* Amerikan Çocuk Akademisi’nin önerilerine göre güneş koruyucu kremler yeni doğan bebeklere bile sürülebilmektedir. Sinek kovucular için ise bebek 2 aylıktan büyük olmalıdır.
* Tatile çıkmadan önce çocuğunuzun aşıları tam olmalıdır. (Hepatit A ve özellikle B) Yurt dışı tatillerinde ise hazırlığa daha önce başlanmalı, ekstra aşılama gerektiren ülkelere tatile gidilecek ise çocuğun aşıları en az 10 gün önceden tamamlanmalıdır.

* Yer ve zaman değişikliği bebeklerde rutin düzeni bozabileceğinden tatilde sık sık uyku sorunları görülebilir. “Jet-lag”-uzun uçak yolculukları (10 saat üzeri) sonrası yorgunluk- ve uykusuzluk yine karşılaşılabilen bir diğer sorundur.

* Bebekle tatile çıkarken her zaman olabilecek sorunlara karşı hazırlıklı olun ve gerekli önlemleri alarak, doktorunuz ile görüsün ya da çocuğunuzu kontrolden geçirin.