Boston Üniversitesi Goldman Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Morton Perel, dünyada milyonlarca kişinin çiğneme problemi yaşadığını, bu kişilerin öncelikle temel bir soruna sahip olduklarını ve bunun tedavisi olduğunu bilmeleri gerektiğini belirtti.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/50225-cigneme-problemi-olanlara-implant-onerisi.html#post102086

İmplant konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan Perel, "İmplant, diş kaybı nedeniyle bozulan yaşam kalitesinin tekrar artırılmasını ve bu sayede hastaların sağlıklı bir yaşama kavuşmasını sağlıyor" dedi.

79 ülkede üyesi bulunan Dünya İmplant Birliği ve birlik üyesi Meffert İmplant Enstitüsünün Bodrum'da düzenlediği eğitim toplantısı nedeniyle Türkiye'de bulunan Perel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, implantın, kaybedilen diş ya da dişlerin yerine, vidalama yöntemiyle çene kemiğine yeni diş takılması yöntemi olduğunu belirtti.

Perel, dental implant ve implant kaplamanın, aynı zamanda eksik dişin olduğu bölgedeki muhtemel kemik kaybı miktarını da azalttığını kaydeden Perel, Eksik olan dişin yerini doldurmanın, eksik dişlerini yenilemeyen hastalarda görülen kötü beslenme alışkanlığının önüne geçtiğini anlattı.

Perel, "Dünyada milyonlarca kişi çiğneme problemi yaşıyor. Bu kişilerin öncelikle temel bir soruna sahip olduklarını ve bunun tedavisi olduğunu bilmeleri gerekiyor" diye konuştu.

Ağızdaki kemik kaybının bir travma sonucu, herhangi bir tümör nedeniyle veya doğal dişlerin kaybedilmesiyle meydana geldiğini belirten Perel, bunun sağlıklı dişlerin de kaybedilmesine ve yüz hatlarında şekil bozukluğuna sebep olduğunu anlattı.

Ağız kemiğinin korunmasıyla doğal yüz ifadesinin de korunabileceğini kaydeden Perel, şöyle konuştu: "İmplant, diş kaybı nedeniyle bozulan yaşam kalitesinin tekrar artırılmasını ve bu sayede hastaların sağlıklı bir yaşama kavuşmasını sağlıyor. Bu tedavi için herhangi bir yaş sınırı da yok. 16 yaşından 80 yaşına kadar, bir veya birden fazla diş kaybı olanlar implant yaptırabilir."

"Diyabetlilere ve sigara kullananlara öneriyoruz"

Perel, dünyada giderek kanal tedavisinin yerini alan implantın çok uzun ömürlü olması nedeniyle de tercih edildiğini belirterek, "Bu tedavide öne çıkan bir yöntem yok.

Diş hekimi hastasının durumuna göre hangi yöntemin kullanılması gerektiğine karar vermelidir. Ancak, bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerin dışına çıkılmamalıdır" uyarılarında bulundu. "İmplantı hangi hastalar yaptırmalıdır?" sorusu üzerine Perel, "Bir veya birden fazla diş kaybı olanlar bunu yaptırabilir. Ama, ağız sağlığı ve kemik kaybı riski daha fazla olan diyabetliler ve sigara tiryakileri için bu tedaviyi özellikle önerebiliriz" şeklinde konuştu.

Bu tedavinin her hastada uygulanmasının mümkün olmayabileceğine işaret eden Perel, "Diş hekimlerinin bu konuda eğitim alması çok önemli. Hangi hastaya, ne zaman implant yapılacağını iyi bilmeleri lazım" diye konuştu.