Yürek çırpınır, midede sanki kelebek uçuşur, baş döner, mide bulanır, kişiyi bir tedirginlik ve korku alır. Kişi, 'Ne oluyor bana kalp krizi mi, beyin kanaması mı geçiriyorum?' gibi korkulara kapılır. Korku, kalp çarpıntısı ve krizi tetikler. Genel anlamda bu bir ataktır.Panik atak ve panik bozukluk arasındaki fark ya da ilişki nedir?
Öncelikle ikisinin de psikiyatride ayrı ayrı tanımları olduğunu belirtmek gerekiyor. Şöyle ki; panik atak, bir an boyunca yaşanan korku nöbetidir. Buna, kişinin bedeninde bir anda hissettiği korku veren belirtiler diyebiliriz ki, bunlar nöbet gibi gelişiyor.
En sık belirtileri nelerdir?
Kalp, göğüs kafesinden çıkacakmış (boşa atar) gibi duyumsanır, midede kelebek uçuşması gibi bir duygu olarak tanımlanan his gelişir, dengesizlik, baş dönmesi, şiddetli göğüs ağrısı gibi kalp hastalığını ya da beyin kanamasını taklit eden bir durum ve kısa süreli bir yaşantıdır bu. Bedensel belirtiler şiddetlendiğinde kişi iyice korkar. Ve bunu yaşayan kişi, 'Ne oluyor bana kalp krizi mi, beyin kanaması mı geçiriyorum?' gibi korkulara kapılır. Korku, kalp çarpıntısı ve krizi tetikler. Genel anlamda bu bir ataktır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/50220-panikatak-basli-basina-bir-hastalik-mi.html#post102081
Panik bozukluk nedir?
Panik bozukluk ise tanımlanmış psikiyatrik bir hastalıktır. Kişide herhangi bir stres yokken, öylesine otururken, yatarken bir anda panik atak gelir ve çok sık tekrarlanır. Bir atak sonrasında kişinin zihni bu atakla ilgiliyse, geldi gelecek, yeniden ne zaman olacak gibi duygularla çantasında bir şeyler taşıyorsa ve bir şekilde bu korkulu beklentilerden dolayı yaşamı kısıtlanıyorsa ki, durum bundan daha ileri de olabiliyor. Örneğin, kişi ilk atağını arabada, otoyolda bir tünelde veya vapurda yaşamışsa, bu mekânlara bir daha kesinlikle giremiyor. Bu kaçınmalar nedeniyle günlük yaşamı kısıtlanıyor. Bu durumda, biz bunlara artık panik bozukluk diyoruz. Yani bir hastalığa, sıkıntıya bağlı olmaksızın gelişen ve sıklaşan ataklar panik bozukluğa dönüşüyor.
Depresyonun bir parçası olabilir
Panik bozukluk ise bu atakların tekrarlaması halidir. Hatta denilebilir ki, süreğen hale gelmesidir. Panik atak tek başına bir hastalık değildir. Tek bir atak ya da seyrek ataklar, depresyonun bir parçası olabilir ya da sosyal fobi durumunda kişi korktuğu bir durumla karşılaştığında, bunları yaşayabilir çünkü atak, heyecan durumunun abartılı halidir.
UZM. DR. SEMRA KAYA BARİPOĞLU- UZM. PSK. YILDIZ BURKOVİK