Bebek jimnastiği 6 ay -3 yaş arası bebeklerle normal gelişim süreçlerine uygun olarak düzenlenmiş aktivitelerden oluşuyor.


Çocuk doktorları ve pedagogların onayladığı, hem sağlıklı çocuklar hem de hiperaktivite ve konuşma güçlüğü olan çocuklarda olumlu sonuçlar veren bebek jimnastik aktivitesi bilinçli ve sağlıklı bir uygulama olarak kabul ediliyor.

Türkiye’de bebek jimnastiği uygulamasını gerçekleştiren kişilerden biri olan Fizyoterapist Oya Koçer “Birikmiş enerjisini boşaltmak çeşitli biçim ve boyutlardaki malzemeler renk boyut ve farkları kavramasına, dil gelişimine, fiziksel becerilerinin gelişimine, el-göz koordinasyonu, vücut kaslarının gelişimine ince el kaslarının gelişimine yardımcı olur. Doğduğu andan itibaren normal gelişimini sürdüren bebek zamanla çevresini, kendisini tanıma ve algılama için deneylerine başlar. Önce her şeyi ağzına götürerek tanımlarken zamanla el göz koordinasyonu gelişir. Seslere tepki verir. Anne Babalar bu gelişimi keyifle izler.” diyor. Peki hangi yaş döneminde hangi egzersiz yapılabilir? Oya Koçer dönemlere göre yapılabilecek aktiviteleri şöyle sıralıyor:
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/49481-bebeginizle-jimnastik-yapin.html#post100282

1–6 Aylık Dönem

• Baş kontrolü refleksleri, görüş açısı gelişir hareketleri düzenlidir ve kolları destekli başını kaldırır.
• 6–9 aylık dönemde destekle oturur, döner ve kavrama gelişir.
• 9–12 aylık dönemde oturur, emekler, destekle ayakta durur.
Oya Koçer bebek jimnastiğinin bu dönemdeki amacını şöyle anlatıyor: “Benim bebek jimnastiklerinde amacım onların özgürce hareket edebilmelerini sağlamanın yanında kas-iskelet sistemlerinin gelişimine yardımcı olacak egzersizler vermektir. Egzersizlerimiz oyun şeklindedir.

6 Ay - 1 Yaş Emekleyenler İçin Jimnastik

1 saat boyunca amaç her ikisinin fiziksel aktivite ve kondisyonu sağlamak. Annenin bebeğiyle birlikte egzersiz yaparken rahat olması ve özellikle çalışan annelerin ona vakit ayırabildiği için kendini iyi hissetmesi sağlanıyor. Bebeğin anneyle olmaktan mutluluk duyması eklemlerine hareket yaptırırken annenin bebeğiyle yakınlaşması ve onun vücudunu daha iyi tanıması ve bilgilenmesine yardımcı oluyor.

Çocuk Jimnastiği

Büyük ve küçük adale grupları gelişimi için bir seri halka, tünel, tırmanma trambolin, sallanma, merdiven, physo-ball aktiviteleri ile müzikli oyun grupları şeklinde düzenleniyor. Çeşitli biçim ve boyuttaki malzemelerle renk, boyut ve farkları kavramasına dil gelişimi, fiziksel becerilerin gelişimine, ince el kaslarının gelişimine yardımcı olan bu jimnastik programıyla çocuklar sosyal bir ortamı paylaşıyorlar ve paylaşma, karar verme, seçme özgürlüğünü kazanıyorlar.