Aşırı kilolu veya obez orta yaşlı kişilerin beyinlerinin daha hızlı yaşlanabileceği bildirildi.


ABD’de San Francisco VA Tıp Merkezi’nde görevli bilim adamlarının yaptığı araştırma çerçevesinde, aşırı kilolu veya obez orta yaşlı kişilerin beyinlerinde, sağlıklı işleyiş göstergesi olan belirli kimyasallar düşük seviyelerde gözlendi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/49461-kilolularin-beyinleri-daha-hizli-yaslaniyor.html#post100262

Araştırma sırasında 50 sağlıklı orta yaşlı kadın ve erkeğin beyinlerindeki söz konusu kimyasalların miktarları MRI yöntemiyle incelendi. Bilim adamları, beyinleri incelenen 50 kişiden 5’inin obez, 15’inin aşırı kilolu ve 30’unun normal kilolu olduğunu, vücut kitle endeksi yüksek olanların beyinlerinde, birçok işlevi bulunan ve sağlıklı bir beynin göstergesi olan N-acetyl-aspartate (NAA) seviyesinin düşük olduğunun saptandığını söyledi.

Aşırı kilolu ve obez kişilerin beyinlerinde ayrıca hücre zarlarının oluşumunda kilit öneme sahip maddelerin de düşük seviyede seyrettiği gözlendi.

Araştırma ekibinin lideri doktor Stefan Gazdzinski, elde ettikleri bulguların, aşırı kilonun, beynin yaşlanma sürecini hızlandırabileceği ve böyle kişilerin Alzheimer gibi yaşla bağlantılı beyin hastalıklarına yakalanma riskinin artabileceği fikrini verdiğini söyledi.