Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Numan BAYAZIT

numanbayazit@hotmail.com
www.numanbayazit.com

Erken Doğumu Önlemek Mümkün mü?

Hamilelik 40 hafta süren bir maraton. Bu süreçte anne adaylarını endişelendiren birçok konu var. 37 hafta dolmadan doğumun gerçekleşme riski ise anne adaylarını en çok ürküten konuların başında geliyor. Erken doğumu engellemek koyla değil. Yapılan araştırmalar tansiyon için kullanılan ilaçların erken doğumu geciktirmekte etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Erken doğum 37 haftadan önce gerçekleşen doğumları kapsıyor. Son yıllarda artış göstererek tüm doğumların yüzde 12'ini oluşturmaya başlamıştır." diyerek artışın nedenini şöyle açıklıyor: "Bu kısmen infertilite tedavilerinde çoğul gebeliklere daha çok rastlanmasına bağlıdır.

Nedenleri

Rahmin gerginliğine bağlı olanlar: Çoğul gebelikler, polihidroamniyos (bebeğin suyunun aşırı artışı örn. Gebeliğe bağlı diabette), rahmin şekil bozuklukları.
Enfeksiyonlar: Vajina ve idrar yolu iltihapları da neden olabiliyor.
Kanamalar: Plasentanın (çocuğun eşi) önde olması veya erken ayrılması.
Bebekte gelişme geriliği veya annenin aşırı stresi doğumu tetikleyebiliyor.

Kimler Risk Altında?

Daha önce erken doğum yapanlarda erken doğum riski yüzde 15 - 40 oranında gerçekleşiyor. Anne yaşının erken doğum üzerine direk bir etkisi yok. Ancak hipertansiyon, gelişme geriliği gibi komplikasyonlar nedeniyle dolaylı yoldan artışa neden olabiliyor.

Ne Yapılmalı?

Erken doğumu önceden tespit etmek için etkinliği kanıtlanmış bir yöntem bulunmuyor. Ancak ultrasonla rahim ağzı uzunluğunun ölçülmesi uyarıcı olabiliyor. Risk tespit edildiğinde anne adaylarına yatak istirahatı öneriliyor. Bununla birlikte Progesteron hormonunun daha önce erken doğum yapanlarda önleyici olarak kullanılması ile erken doğum oranının yüzde 35-40 azaldığını gösteren 2 çalışma bulunuyor.

Erken doğum başladığında bunu durdurmak için kullandığımız çeşitli ilaçların da sonucu etkilediğini gösteren yeterli delil yoktur. Bu amaçla kullanılan ilaçlardan son zamanlarda tansiyon için kullanılan bir ilaç popülerlik kazanmıştır. Erken doğum tedavisinde esas amaç biraz zaman kazanıp bu sırada bebeğin akciğer olgunlaşmasını sağlayan kortikosteroid ilacını kullanmaktır. Bu uygulamayı 24-34 haftalık gebeliklerde yapmak gerekir. 34. haftadan sonra ise gerek yoktur. Bu arada yeni doğan döneminde görülebilen grupB streptokok enfeksiyonunu önlemek için koruyucu antibiyotik verilir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/49409-erken-dogumu-onlemek-mumkun-mu.html#post100190