Yaşın ilerlemesi ile yüzde yerçekimi, güneşin zararlı etkileri, yüz cildinin yeterli yağ dokusu ve su desteğini kaybetmesi gibi faktörlere bağlı olarak yaşlanma belirtileri ortaya çıkar. Ancak farklı tekniklerle yüzünüzdeki yaşlanma etkilerinden kurtulabilir, daha genç ve canlı bir görünüme sahip olabilirsiniz...
Türk Böbrek Vakfı Hizmet Hastanesi Plastik ve Rekontrüktif Cerrahi Bölümü Uzmanı Dr. G. Sevin Özgül'ün verdiği bilgilere göre, yüz, alın ve göz çevresi çizgilerinin belirginleştiği, kaş, yanak, çene altı ve boynun sarktığı, göz kapaklarının yağ torbacıklarının belirginleştiği bir hal alır ve sonuç olarak daha yaşlı, yorgun ve çökmüş bir görünüm kazanıyor. Bu görünümden kurtulmak için başvurulabilecek işlemler ise şöyle sıralanıyor:

Yüz Germe

Face-Lift veya Rhytidectomy, yüz ve boyun derisinin sarkması ve kırışıklıkları gibi yaşlanma belirtilerini düzeltmek ve bazen ortadan kaldırmak için uygulanan estetik cerrahidir.
Yüz, anatomik olarak üç farklı bölgeye ayrılır ve gençleştirmeye yönelik olarak yapılacak cerrahi girişim için her bölge ayrı ayrı değerlendirilir. Üst yüz, şakak bölgesi, alın ve kaşları içerir, bu bölgeye uygulanan girişim üst yüz germe işlemidir. Orta yüz, yanak bölgesini içerir, bu bölgeye uygulanan girişim orta yüz ya da yanak germe işlemidir. Alt yüz, çene altı ve boyun bölgesini içerir, bu bölgeye uygulanan girişim alt yüz ya da boyun germe işlemidir. Her bölgeye tek tek veya bir arada işlem uygulanabilir.
Yüz germe ameliyatı hastanın durumuna göre izsiz olarak endoskopik yöntemle saçlı deri içinden yapılabilir. Bu ameliyatta amaç yüzdeki kırıklıkları düzeltirken yüzün üç boyutlu şekillendirilmesini de sağlamaktır.

Göz Kapağı Estetiği

Yaş ilerledikçe üst göz kapağı derisinde bollaşma, kaş ile birlikte, bollaşan bu deride aşağı doğru sarkma oluşur. Alt göz kapaklarında ise deride bollaşma, kırışıklık ve göz altı torbalarının belirginleşmesi dikkati çeker. Göz kapağı estetiği yani blefaroplasti ameliyatları alt ve üst göz kapağındaki fazla deri ve yağın alınması ameliyatıdır.

Botox

Botox mimik kaslarının hareketi ile ortaya çıkan yüzdeki kırışıklıkları azaltmak amacıyla uygulanır. Mimik kaslarının hareketleri sonucu alında, göz çevresinde, kaşlar arasında ve ağız çevresinde kırışıklıklar oluşmaktadır. Botox ile bu kaslar felç edilerek kırışıklıklar yok edilir.

Yağ ve Dolgu Maddesi Enjeksiyonu

Yağ injeksiyonu, lipoinjection, lipofilling gibi terimlerin anlamı birbirine yakın olup, bir bölgeden alınan yağ dokusunun bir başka bölgeye dolgu yapma amacı ile kullanımını ifade eder. Yağ injeksiyonunun başlıca uygulama alanları, vücut hatlarını düzeltmek, yüzdeki yaşlılık çizgilerinin belirginliğini azaltmak, dudakları dolgunlaştırmak ve zayıf yüzlere daha dolgun bir görünüm vermektir.Yüz bölgesinde cilt düzensizlikleri ve kırışıklıklar çeşitli dolgu maddelerinin enjeksiyonu ile düzeltilebilir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/49406-yuzunuzu-genclestirmenin-formulu.html#post100187

Dermabrazyon ve Kimyasal Peeling

Dermabrazyon, deri yüzeyindeki pürüzlü görünümü azaltmaya yönelik olarak uygulanan deriyi zımparalama işlemidir. En sık olarak iyileşen sivilcelerin bıraktığı izlerin ya da deriden kabarık yara izlerinin azaltılması için uygulanır. Dermabrazyonda derinin en yüzeysel tabakası soyulur. Böylece yeniden oluşan deri tabakası daha pürüzsüz ve gergin olur.
Kimyasal peeling işlemi, cildin yıpranmamış, sağlıklı olan tabakasını örten yıpranmış tabakanın, özel peeling solusyonları ile soyulmasını ve dökülmesini sağlayarak, zemindeki daha sağlıklı ve daha canlı tabakanın ortaya çıkarılması işlemidir. Sonuç ise daha canlı, daha taze, daha gergin ve düzgün bir cilttir. Yüzeysel tabakadaki hücrelerin dökülmesi, yeni deri hücrelerinin yapımını hızlandırır ve cilt yüzeyi daha taze hücreler ile kaplanmış olur.
Yüzünüzde doğuştan veya yaşlanmakla ortaya çıkan problemler nedeniyle önce bir plastik cerraha başvurmalısınız. Yüzünüz için en doğru girişim karşılıklı görüşmeler ve muayenelerle belirlenmelidir.