Hamilelik sırasında anne adayları kendileri ve bebekleri ile ilgili endişeler taşıyorlar. Zaten bu nedenle sürekli olarak akıllarına sorular takılıyor. Geçtiğimiz haftalarda bu soruların bir bölümünü yanıtlarıyla yayınlamıştık. Röportajımızdan sonra sizlerden yeni sorular geldi. Biz de bu soruları Ferti – Jin Kadın Sağlığı Merkezi Op. Dr. Murat Taşdemir’e yönelttik.

Adetleri düzensiz olan birinin yaklaşık doğum tarihi nasıl hesaplanır?
Op. Dr. Murat Taşdemir Adetleri düzensiz olan anne adaylarında yumurtlama ve döllenmenin ne zaman olduğunu tahmin etmek çok zordur. Gebeliğin büyüklüğü ve tahmini doğum tarihi son adet tarihine göre değil de ultrasonografik ölçümlere göre belirlenir.

İlk ultrasonografi ne zaman yapılmalı?
Op. Dr. Murat Taşdemir Beklenen adet günü geçtikten yaklaşık iki hafta sonra gebelik ultrasonografik olarak tespit edilir ve bebeğin gelişimi izlenir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/49208-hamilelikte-en-cok-merak-edilen-sorular-2-a.html#post99852

Doğum kontrol hapı kullanırken hamile kamanın bebeğe bir zararı olur mu?
Op. Dr. Murat Taşdemir Doğum kontrol hapları düzenli olarak kullanıldığında gebelik oluşmaz. Çok nadir görülen bu durumda bebek için bazı riskler olsa da yapılan çalışmalar bu gebeliklerin diğer gebeliklere göre daha yüksek oranda anormal bebek doğumu veya düşük ile sonlanmadığını gösteriyor. Ancak gebelik farkedildiği anda doğum kontrol hapı derhal kesilmelidir.

Hamileyken bilgisayar kullanmak zarar verir mi?
Op. Dr. Murat Taşdemir Hayır. Ancak belli noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bilgisayar kullanırken yayılan ışınlardan etkilenmemek için 40 – 50 cm uzakta oturmak gerekir.

Hamilelik sırasında evde kedi beslemek problem yaratır mı?
Op. Dr. Murat Taşdemir Kediler toksoplazma gondi olarak adlandırılan ve toksoplazmozis hastalığına yol açan bir paraziti taşır. Hamilelik döneminde bu parazit alınır ve bebekte enfeksiyon oluşursa; zeka geriliğine, körlüğe ve diğer bazı anormalliklere yol açar. Bu parazit kedi dışkısı ve iyi pişmemiş etler ile bulaşır. Bu parazitle karşılaşılan kişiler genelde enfeksiyonu fark etmeden hafif bir grip gibi atlatırlar. Çiğ etmek yemekten kaçınmak, çiğ etle temas ettikten sonra ağzı ve gözleri ellememek, sebze ve meyveleri çok iyi yıkamak, kedi dışkısı ile temas edileceğinde eldiven kullanmak gibi basit önlemler ile bu enfeksiyondan korunabilir.

Hamilelik sırasında tırnaklara oje sürmek sakıncalı mıdır?
Op. Dr. Murat Taşdemir Ojelerde sabitleştirici olarak formaldehid denen kimyasal kullanılır, bu maddenin tırnaklardan emilimi fazla olmaz. Fakat ojenin iyi havalandırılan bir odada sürülmesi önerilir.

Hamilelik sırasında aşı yaptırılabilir mi?
Op. Dr. Murat Taşdemir Özellikle hamileliğin ilk üç ayında tüm aşılardan kaçınmak gerekir. Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak gibi canlı virüs aşılarından hamile kalmadan üç ay öncesinden itibaren ve hamilelik döneminde kaçınılmalıdır. Ölü bakteri aşıları salgınlarda ve gerekli olduğu zaman yapılabilir. Kuduz riski veya hepatit riski olan durumlarda gebeler aşılanmalıdır. Gelişmekte olan ülkelerde tetanus aşısının uygulanması önerilir.

28 haftalıktan itibaren bazı anne adaylarında süt geliyor. Bu durum normal midir?
Op. Dr. Murat Taşdemir Bu gebelikte sık görülen bir durumdur. Memeleri emzirmeye hazırlayan hormonlar doğumdan önce süt salınmasına ve göğüslerden süt gelmesine neden olabilir. Bu ilk önce sadece cinsel ilişki sırasında olabilir. Sıvı beyaz renkli ve temiz görünümlüdür. Kanlı ve koyu renkli akıntılar hemen değerlendirilmelidir. Doğumdan önce göğüslerinden süt gelen gebelerin bu sütü sağmaması gerekir. Çünkü bu işlem erken doğuma neden olabilir