PROF.DR.TEZER KUTLUK- TÜRKIYE KANSER ARASTiRMA KURUMU GENEL BASKANiProf Dr.Tezer Kutluk`un 1-7 Nisan 2006 kanser haftasi ardindan yaptigi degerlendirme su sekildedir:

Dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 12 ` si kanserden kaynaklanmaktadir. Ancak,ABD de kanser görülme sikliginin 1992 den sonra inise geçmesi ,kanserin önüne geçilebilir bir hastalik oldugunun en önemli göstergesi. Kanser kalp hastaliklarindan sonra ölüm nedenleri arasinda ikinci sirada yer almaktadir. Kanserden ölümler AIDS den ölümlerin iki katidir.ABD de yapilan bir arastirmada her iki erkekden ve her üç kadindan birinin bu hastaliga yakalanma riski vardir.Her 6 erkekden birinin prostat ,her onüç erkekden birinin akciger ve brons,her onyedi erkekden birinin kolon ve rektum,her 28 erkekden birinin mesane ,her 46 erkekden birinin lenf kanserine yakalanma riski vardir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/48461-kanser-onlenebilir-bir-hastaliktir.html#post98540

Bu oranlar kadinlarda 7 kadindan birinde meme,18 kadindan birinde akciger brons ve kolon rektum , 38 kadindan birinde rahim ve yumuttalik kanseri. Türkiye`de oranlar erkeklerde yüzde 33 akciger,yüzde 8 mide,yüzde 7 mesane kadinlarda yüzde 24 meme,yüzde 9 bagirsak,yüzde 7 midedir. ABD de kanser görülme sikliginin 1992 den sonra inise geçmesi ,kanserin önüne geçilebilir bir hastalik oldugunun en önemli göstergesidir.
Kanser yüzde 40 oraninda önlenebilir bir hastaliktir.Tütün ve kötü beslenmeyle bunda son derece etkilidir.