Dünya Sağlık Örgütü, BM Çocuk Fonu UNICEF ve BM AIDS ile Mücadele Örgütünün yayımladığı rapor, 2,1 milyon çocuğun HIV taşıdığını, geçen sene 15 yaşın altındaki yaklaşık 290 bin çocuğun AIDS'ten öldüğünü ortaya koydu.

Raporda, Sahra altı Afrika'sında 12 milyondan fazla çocuğun AIDS nedeniyle öksüz kaldığı belirtilirken, bu sayının dünya genelinde 15 milyon olduğu vurgulandı.

2005-2006'da virüsün bebeğe geçme riskini azaltmak için ilaç tedavisi alabilen seropozitif hamilelerin sayısı yüzde 60 artmış olsa da bu kadınların halen sadece yüzde 23'ünün tedaviye ulaşabildiği belirtildi.

Raporda, gelişmekte olan ülkelerde tedaviden yararlanabilen seropozitif çocukların sayısınınsa 2005-2006'da yüzde 70 arttığı ifade edildi.

Geçen yıl HIV taşıyan 15 yaşın altındaki 2,1 milyon çocuğun çoğunluğunun, virüsü doğmadan önce, doğum sırasında ya da emzirilirken kaptığına işaret edildi.

AIDS'e yeni yakalananların yüzde 40'ının ise 15-24 yaşındaki gençler olduğuna dikkat çekildi.

Güney Afrika, Benin, Botsvana, Brezilya, Namibya, Ruanda ve Tayland gibi ülkelerde virüsün anneden çocuğa geçmesini önleme ve çocukların tedavi ihtiyaçlarını karşılama konusunda büyük gelişmeler kaydedildiği, ancak başta virüsün gençler arasında yayılmasını önlemek olmak üzere daha yapılacak çok işin olduğu da vurgulandı.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/48097-hiv-tasiyan-2-milyondan-fazla-cocuk-var.html#post97921

Finansman yetersiz olsa da bu konuda gelişme kaydedildiğinin belirtildiği raporda, geçen yıl AIDS'le mücadele için yaklaşık 10 milyar dolar ayrıldığı ifade edildi