Acıbadem Kadıköy Hastanesi kulak, burun ve boğaz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Haluk Özkarakaş, hamilelikte kullanılan ilaçların bebeğin işitmesine zarar verebileceği uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Özkarakaş, yaptığı yazılı açıklamada, kulağın vücutta hem işitme, hem de dengeyi sağlamakla görevli bir organ olduğunu belirterek, işitmenin olabilmesi için seslerin varlığının anlaşılması ve kelimelerin tanımlanması gerektiğini kaydetti.

Açıklamasında, "İşitme kayıpları kalıtımsal nedenler, annenin hamileliğinde kullandığı ilaçlar ve anne karnında alınan radyasyona bağlı olarak bebekte iç kulak hasarıyla ortaya çıkabiliyor" diyen Özkarakaş, yaşlılardaki işitme kayıplarında genellikle klasik işitme cihazlarının işe yaradığını belirtti.

Erişkinlerde ani gelişimli çift taraflı sinir tipi işitme kaybı ve yeni doğmuş işitme kayıplı bebeklerde iç kulak tipi işitme kaybı tedavisinde daha farklı yöntemler benimsemek gerektiğini bildiren Özkarakaş, bunun da biyonik kulak uygulaması olduğunu kaydetti.

Biyonik kulağın, bir mikrofon ve kulak arkasından gelen sinyalleri dijital sinyallere çeviren bir işlemciden oluştuğunu anlatan Özkarakaş, işlemcinin bu dijital sinyalleri, bir kablo ve mıknatıs yardımıyla kafa derisi altında kemiğe açılan yuva içine yerleştirilen bilgisayar çipine ulaştırdığını dile getirdi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/47988-bebeginizde-ic-kulak-hasarina-yol-acmayin.html#post97753

Ameliyatla biyonik kulak yerleştirilmesinden önce ve sonra odyoloji (işitme ve konuşma bozuklukları) uzmanına ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Özkarakaş, "Daha sonra da hastanın konuşma gelişimi ve eğitimi için konuşma terapisti gereksinimi vardır. O güne kadar sesleri duymayan çocuğa yeni seslerin tanıtılıp, konuşmanın öğretilmesi lazımdır.

Bu uzun bir süreç. Ayrıca çocuğun ve ailenin psikolojik destek görmesi için, pedagog ve psikoloğa ihtiyaç vardır" dedi
.