Meffert İmplant Enstitüsü Başkanı Ali Arif Özzeybek, dünyada artık dişten ziyade kemiği korumanın ön plana çıktığını belirterek, ''Dişi son noktaya kadar ağızda tutmak yerine dişi çekip implant yapmak tercih ediliyor'' dedi.

Dünya İmplant Birliğinin uluslararası eğitmen temsilcisi de olan Özzeybek, ağızdaki kemik kaybının travma, tümör veya sıklıkla dişlerin kaybedilmesi sonucunda meydana geldiğini belirterek, bunun sağlıklı dişlerin kaybedilmesine ve yüzdeki hatlarda şekil bozukluğuna sebep olduğunu söyledi.

Ağız kemiğinin korunmasının, doğal yüz ifadesinin de korunmasını sağladığını ifade eden Özzeybek, ciddi derecede kemik kaybına uğrayanların aynı zamanda diğer sağlıklı dişlerini de kaybetme ve çenedeki çatlak veya kırıkların sebep olduğu hasarlarla karşı karşıya kalma riskine sahip olduklarını anlattı.

Alt ve üst çene kemiği yüzün en az üçte birini şekillendirdiği için, ağız kemiği korunarak veya yeniden yapılarak zaman içinde dış görünüşün de korunabileceğini kaydeden Özzeybek, "Eğer alt veya üst çenenin herhangi bir yerinde kemik kaybı varsa, mevcut kemik kaybını yavaşlatabilecek ve hatta onarabilecek bir tedavi tavsiye edilir" dedi.

Özzeybek, "Kaybedilen dişin yerine, vidalama yöntemiyle çene kemiğine yeni diş takılması" olarak tanımlanabilecek implantın, aynı zamanda eksik dişin olduğu bölgedeki muhtemel kemik kaybı miktarını azaltmaya da yardımcı olduğunu belirtti.

Bunun, ağız kemiğini koruyup geri kalan doğal dişlerin ve yüz ifadesinin korunmasına da yardımcı olduğunu belirten Özzeybek, "Eksik olan dişin yerini doldurmak, genellikle eksik dişlerini yenilemeyen hastalarda görülen kötü beslenme alışkanlığını da ortadan kaldırabilir" dedi.

Köprü ve hareketli parçalar yerleştirme gibi eksik dişlere yönelik diğer tedavi seçenekleriyle karşılaştırıldığında implantın daha uzun vadeli bir çözüm olduğunu vurgulayan Özzeybek, tek diş eksikliğinde yandaki dişler kesilmeden tek implant uygulanabileceği gibi, kısmi dişsizlikte hareketli protezler yerine implant uygulamasıyla sabit protez yapılabileceğini belirtti.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/47827-kanal-tedavisinin-yerini-implant-aliyor.html#post97453

Özzeybek, tam dişsizlikte ise bu yöntemle sabit bir proteze sahip olunabileceği gibi, her çeneye 2 veya 4 implant yerleştirilerek total protezin tutuculuğunun artırılabileceğini söyledi.

Dünyada artık kanal tedavisinin yerini implantın aldığını, dişten ziyade kemiği korumanın ön plana çıktığını bildiren Özzeybek, şunları söyledi:

"Dişi son noktaya kadar ağızda tutmak, fazlasıyla kemik kaybına neden olabiliyor. Bu nedenle kanal tedavisi yerine dişin çekilip implant yapılması tercih ediliyor. Çünkü ileride implant veya protez yapılabilmesi için kemiğe ihtiyaç var. İleriye yönelik kemiği korumak amacıyla gidişatı kötü olan dişleri çekerek implant uygulamak hem estetik hem de fonksiyonel açıdan daha akılcı görülüyor."

"Ülkede de ileri tedavi teknikleri uygulanıyor"

İmplant konusunda Türkiye'de de dünyada olduğu gibi ileri tedavi teknikleri uygulandığını anlatan Özzeybek, bu alanda Türk diş hekimliği açısından önemli bir gelişme yaşandığını bildirdi.

The International Congress of Implantologists (ICOI) adlı kuruluşun "Implant Dentistry" isimli dergisinde Mart ayından itibaren makale özetlerinin Türkçe dilinde de yayımlanmaya başladığını belirten Özzeybek, diş hekimliğinde implantla ilgili önemli gelişmelere yer verilen dergide, Türkçe özetlerin yayımlanmasının, Türk diş hekimlerinin bu gelişmeleri takip etmeleri açısından önemli olduğunu kaydetti.