Bazı grip ve ağrı kesici ilaçların içlerindeki belirli etken maddelerin ayrıştırılarak, uyuşturucu olarak kullanıldığı öğrenildi.

İçindeki etken maddeler nedeniyle bazı grip ve ağrı kesici ilaçlar, uyuşturucu olarak kullanılmak üzere eczanelerden satın alınıyor.
Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Çelik, bazı ilaçların içinde sakinleştirici özelliğinden dolayı uyuşturucu olarak kullanılabilecek etken maddelerin bulunduğuna dikkat çekti.

Bu etken maddelerin saf olarak kullanıldığı ilaçların kırmızı ve yeşil reçete ile satıldığını söyleyen Çelik, bazı sıradan ağrı kesici ve grip ilaçlarında da düşük dozda söz konusu etken maddelerin bulunabildiğini kaydetti.

İlaçların içindeki uyuşturucu özeliği olan etken maddelerin ayrıştırılarak kullanılabildiğini belirten Çelik, bunun önüne geçebilmek için bu tür ilaçlara reçete zorunluluğu gibi bazı sınırlamalar getirildiğini hatırlattı.

Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/4734-agri-kesici-ve-grip-ilaclarindaki-tehlike.html#post6969
Ancak sıradan grip ve ağrı kesici ilaçların rahatlıkla reçeteye yazdırılabildiğini ve eczanelerden rahatlıkla alınabildiğini ifade eden Çelik, bu ilaçların bazılarının da uyuşturucu olarak kullanılabildiklerini söyledi.

İlaçların içindeki etken maddelerin uygun sıvıların içinde çözeltilerek saf halinin elde edilebildiğini söyleyen Çelik, şunları kaydetti:
''Her maddenin çözeltilebildiği bir sıvı vardır. Bazı ilaçlardaki, uyuşturucu özelliği olan bitkilerden elde edilen etken maddeler uygun sıvılarda çözeltilerek, sıvı buharlaştırıldıktan sonra saf haliyle elde edilmiş oluyor.

Böylce sıradan grip veya ağrı kesici ilaçların içindeki düşük dozdaki bu etken maddeler ayrıştırılarak, uyuşturucu olarak kulanılabiliyor.''

Çelik, söz konusu ilaçların yaklaşık 10 tabletinden, uyuşturucu etki yapabilecek etken madde elde edilebildiğini de kaydetti.

Ayrıştırma işleminin yapılabilmesi için mutlaka kimya bilgisine sahip olunması gerektiğini hatırlatan Çelik, özellikle internet aracılığıyla bu tür bilgilere ayrıntısıyla ulaşılabildiğine dikkat çekti.

Yapılanları ''sinekten yağ çıkarmaya'' benzeten Çelik, bu yolla uyuşturucu temin etmenin çok daha ucuz olduğu veya uyuşturucu madde temin etmekte zorlanıldığı zaman bu yöntemin denendiğini tahmin ettiğini söyledi.

Samsun Eczacı Odası Başkanı Gönül Berker de merkezi sinir sistemini etkileyen ve içinde saf olarak uyuşturucu özelliği bulanan etken maddeleri olan ilaçlardan uyuşturucu elde edildiğini bildiklerini, ancak sıradan bir grip veya ağırı kesici ilaçtan uyuşturucu elde edilmesini endişe ile karşıladıklarını ifade etti.

Bu konuda kendilerine bağlı olan illerdeki eczacıları uyardıklarını belirten Berker, reçete yazan doktorların da yazdıkları sıradan grip veya ağrı kesicilerin uyuşturucu olarak kullanılabileceğini düşünerek, titiz davranmalarını istedi.