Kemik iliğine ihtiyaç duyan hastalara hizmet vermek üzere 1998'de kurulan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi bünyesindeki Kemik İliği Bankası, örnek sayısını artırabilmek için gönüllüleri bekliyor.

Dünyada her yıl 8 bin kişi, kemik iliği nakliyle yaşama dönüyor. Vericilerin kan örneklerinin bulunduğu bankalar sayesinde kemik iliği nakli olması gereken kanserli hastalar, iliğe kavuşabiliyor. Şans, bankalardaki verici sayısı arttıkça çoğalıyor.

İ.Ü. Tıp Fakültesi bünyesindeki Kemik İliği Bankası'nda 26 bini aşkın örnek var. Ancak bu sayı ülke nüfusuna oranlandığında çok az kalıyor. Yeterince örenk olmadığı için de Türkiye'deki kemik iliğine ihtiyaç duyan birçok hasta nakil için beklemeye devam etmek zorunda kalıyor.

5 ml'lik kan örneği

5 ml'lik bir tüp kan örneği verilerek ve 'Kemik İliği / Kök Hücre Bağış Formu' doldurularak verici olunabiliyor. Size hayattayken hayat kurtarma şansı veren kök hücre bağışçılığının hiçbir zararı da bulunmuyor.

Kan vermek isteyenler 14.00-19.00 saatleri arası İ.Ü. Tıp Fakültesi Temel Bilimler Binası'ndaki Tıbbi Biyoloji Bölümü'ne başvurabiliyor.

Doku uyumu olursa?..

Kan örneğini verdikten sonra nakil için bekleyen hastalardan biriyle dokunuz uyuşursa Kemik İliği Bankası'nda size ulaşılıyor ve tekrar kan vermeniz isteniyor.

Testler sonucunda ilik tam olarak uyarsa, kısa bir ilaç tedavisi sonrası kan bağışı yapar gibi kemik iliği hücreleri bir makineyle toplanıyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/46807-kemik-iligi-bankasi-gonulluleri-bekliyor.html#post95413

Vericilerden hangi sıklıkta ilik istenir?

Bir kez kemik iliği verdikten sonra kemik iliği bankasında kayıtlı kalmak ya da kalmamak isteğe bağlı. Bağış tekrarında sağlık açısından ise hiçbir risk yok.

Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için
http://www.kemik-iligi.org/ isimli web sitesine başvurabilirsiniz.