Duruş bozuklukları, vücudu yanlış kullanma, sabit ve uzun süre aynı işi yapma ve stresten kaynaklanan omuz, boyun, sırt ve bel ağrılarından, ilaç kullanmadan sadece el ile yapılan tedaviyle kurtulmak mümkün.

Tedaviyle ilgili Fransa'da eğitim alan Alman Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Sorumlusu Uzman Dr. Elif Gürkan, kronik ağrıların insanların iş ve sosyal hayatını etkilediğini, depresyon, gerginlik ve öfke gibi psikolojik problemlere yol açabildiğini söyledi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/45401-agrilarinizdan-elle-tedaviyle-kurtulun.html#post93181

Toplumda sıkça görülen omurga ağrılarının özellikle 25 yaşından sonra başladığına işaret eden Gürkan, şu bilgileri verdi:

"Ağrılar en fazla duruş bozuklukları, sabit ve uzun süre aynı işi yapma, egzersiz yapmama, yanlış vücut kullanımı, oturup kalkma ve yatış pozisyonlarının yanlış olması ve stresten kaynaklanıyor. Stres çok önemli bir faktör, hemen hassas dokuları ağrıtmaya başlıyor.

Özellikle 45 yaşın altı hanımlarda sırt ve boyun ağrıları çok sık görülüyor. Çünkü stres hanımları zayıf bölgeleri olan sırt ve boyundan vuruyor. Hanımlar pek fazla spor yapmadığı için buralardaki kaslar çok zayıf oluyor."

Dr. Gürkan, mekanik kökenli olarak adlandırılan bu ağrılardan, el ile tedaviyle kurtulmanın mümkün olduğunu vurgulayarak, eskiden beri kullanılan ve bilimsel olan bu tedaviye ilişkin batıdaki birçok üniversitede bölümler bulunduğunu söyledi.

İlaçsız tedavi

Elif Gürkan, "Burada amaç ilaçsız tedavi. Tedavide el dışında hiçbir şey kullanmıyoruz. Bu tedavi için eğitim ve el becerisi gerekiyor. El ile çeşitli gevşetme, esneme ve vücudun kendi kapasitesini kullanma tekniklerini kullanarak, o bölgelerdeki sertleşmeler yok ediliyor, bloklar açılıyor" diye konuştu.

Elle yapılan muayene ve çeşitli tetkiklerden sonra bu yöntemin uygulandığını dile getiren Gürkan, bu tür işlemlerin işin ehli olmayanlara kesinlikle yaptırılmaması, sorunun altında tümör grubu hastalıklar, enfeksiyon ya da çok ciddi osteoporozun yatabileceğine işaret etti.

Gürkan, tedavinin yurt dışında çok popüler olduğunu ifade ederek, gelen hastalara genelde 3-10 seans uyguladığını bildirdi. Tedaviyi, 1999 yılından bu yana binlerce kişiye uyguladığını anlatan Dr. Elif Gürkan, ağrıların giderilmesinde ortalama 80 oranında başarı sağlandığını, ancak bununla birlikte beslenmeye dikkat edilmesi ve egzersiz yapılması da gerektiğini sözlerine ekledi.