Statin adı verilen kolesterolü düşürücü ilaçların akciğer hastalıklarına olumlu etkileri olabileceği ve bu hastalıklardan ölüm oranını neredeyse yarıya indirebileceği ortaya çıktı.

ABD'nin Teksas üniversitesi hastanesinden Eric Mortensen ve ekibi 2000 yılında zatürree ya da grip nedeniyle hastaneye yatmış 65 yaşın üzerindeki 8 bin 652 kişi üzerinde araştırma yaptı.

Hastaneye yatmalarını izleyen 30 gün içinde, statin alan hastaların ölüm oranının neredeyse yarıya düştüğü, ayrıca statinin 85 yaş üzerindekilerde çok daha olumlu sonuçları olduğu görüldü.

Kalp yetmezliği ya da yüksek tansiyon hastalarına verilen ilaçlardan (ACEi)kullanan hastaların da hayatta kalma şansının arttığı, hem statin, hem de ACEi kullananların ölüm riskinin ise sadece statin alanlara göre daha az olduğu ortaya çıktı.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/43852-kolesterol-ilaclari-zaturreeye-iyi-geliyor.html#post91307

Araştırmaya katılanlardan 798'i hastaneye yatmadan önce statin, 769'u statin ve ACEi, 2 bin 161'i sadece ACEi kullanmıştı.

Ancak bu olumlu sonuçlara rağmen araştırmacılar, kesin sonuçlar için daha ayrıntılı araştırmaların yapılması gerektiğini vurguladılar.

Araştırma "European Respiratory Journal" dergisinin mart sayısında yer alıyor.