Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sakarya'nın Kaynarca İlçesi Yeniçam Köyü'nde kanatlı hayvanlardan alınan numunelerde kuş gribi olarak bilinen avian influenza virüsü görüldüğünü açıkladı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Sakarya'nın Kaynarca İlçesi Yeniçam Köyü'nde 1 Şubat 2008 tarihinde başlayan tavuk ölümlerinin, dün köy muhtarı tarafından Kaynarca İlçe Tarım Müdürlüğüne bildirildiği kaydedildi.
Tarım Müdürlüğü ekiplerince bir vatandaşın tavuklarından alınan 3 numunenin İstanbul Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsüne gönderildiği ve kanatlıların ölüm nedeninin kuş gribi virüsü olduğunun tespit edildiği belirtildi.
Tarım Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından Yeniçam Köyündeki mihrak alanına hızla intikal edilerek, gerekli tüm idari ve fenni tedbirlerin alındığı belirtilen açıklamada, İlçe Jandarma teşkilatınca köye giriş ve çıkışların kontrol altına alındığı, Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından da tüm sahada dezenfeksiyon işlemlerine devam edildiği bildirildi.
Açıklamaya şöyle devam edildi: ''Köy merkezli 3 kilometre yarıçaplı karantina sınırları içerisinde kanatlı itlafına geçilmiştir. Yeniçam Köyünde 412 tavuk, 56 ördek olmak üzere toplam 468 kanatlı itlaf edilmiştir. Yeniçam Köyüne sınır olan Kocaeli'de ise önlem olarak bin 206 tavuk, 109 ördek olmak üzere toplam bin 315 kanatlı itlaf edilmiştir. Kanatlılarda hastalığın vuku bulduğu Yeniçam köyüne 10 kilometre mesafede yer alan tüm sahada sağlık taramasına da başlanılmıştır. Hastalıkla ilgili her türlü tedbir alınmış olup endişe edilecek bir durum söz konusu değildir.''