Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti, yeni bir sigara çeşidinin Türk insanı üzerinde denenmesinin, Türk insanının kobay olarak kullanılmasının kabul edilebilir olmadığını bildirdi.

TÜ-MER ve Türkiye Yeşilay Cemiyetinden yapılan ortak açıklamada, geçtiğimiz günlerde basında yer alan bir haberde, "tüm dünyada yaygınlaşan sigara yasakları nedeniyle sokağa çıkanlara yönelik yeni bir sigara çeşidinin piyasaya sürüleceğinin belirtildiği ve söz konusu ürünün ilk olarak Türkiye'de test edildiğinin açıklandığı" hatırlatıldı.

Açıklamada, TÜ-MER ve Türkiye Yeşilay Cemiyetinin, sigara ve bağımlılık yapan, insan sağlığına zararlı her türlü ürün ve markaya karşı olduğu ifade edilerek, şöyle denildi:

"Son günlerde yapılan yasal düzenlemeler ile iyi bir noktaya getirilen bağımlılık ile mücadele, çeşitli firmalar tarafından adeta delinmeye çalışılmaktadır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/40195-turkleri-sigarada-kobay-olarak-kullaniyorlar.html#post86053

Bağımlılık yapan maddelerin kullanımımın hızla arttığı günümüzde sağlıklı bir toplum- sağlıklı bir insan için verilen mücadele sabote edilmektedir.

Bu olumsuz gayretlerin ilk meyveleri olan yeni ürünlerin Türk insanı üzerinde denenmesi, başka bir deyişle Türk insanının kobay olarak kullanılması kabul edilebilir değildir. Ülkemiz insanına yönelik yapılan bu tavra karşı en manidar cevabı, Türkiye tüketicisi, göstereceği tepki ile verecektir."

The Sunday Times, bir sigara üreticisinin, sigara yasakları nedeniyle hızla sigara içebilmek için sokağa çıkmak zorunda kalanlara yönelik tüm dünyada piyasaya sürmeye hazırlandığı yeni ürünü, önce Türk tiryakiler üzerinde test ettiğini duyurmuştu.