İnsanın boyu ameliyatla uzatılabiliyor. Çeşitli doğuşsal anormalliklerde yada kişinin gündelik hayatını devam ettiremeyecek kadar kısa boylu olan kişilerde ameliyatla boy uzatılabiliyor.

Bu tür ameliyatlar tüm vücuda değil, sadece kol ve bacak kemiklerine uygulanıyor. Eğer omurga eğriliğine bağlı boy kısalığı varsa, omurgayı düzeltmek suretiyle boy uzatılabiliyor. Bu tür omurga eğriliklerinde, tüm omurga boyunca yerleştirilen metal çubuklar sayesinde kişinin boyu 10-15 cm kadar uzatılabiliyor. Gerek doğuştan gerek se sonradan meydana gelen bacak veya kollardaki orantısız kısalıklar kozmetik sorun oluşturacağı gibi işlevsel bozukluklara da yol açıyor. Bu tür sorunların çözümlenmesi bazen kişinin günlük işlerini yapabilmesi için çok önemli olabiliyor. Bu durumlarda ameliyatla bacak yada kol boyunu uzatmak mümkün.

Uzatılması istenen kemiğin her iki ucuna yerleştirilen metal çivilerden ve bu çiviler arasındaki metal bağlantıdan oluşan bu yöntem, kemiği adeta bir kafes gibi kaplıyor. Kemiğin her iki ucundaki çivilerin arasındaki metal bağlantı sayesinde çivilerin birbirine olan mesafesi ayarlanabiliyor. Aradaki bağlantıyı uzatarak çivileri birbirinden uzaklaştırmak mümkün. Çiviler, metal ara bağlantı sayesinde birbirinden uzaklaştırıldıkça bağlı bulundukları kemik parçaları yavaş yavaş birbirinden ayrılıyor. Kısa olan kemiğin her iki ucu birbirinden uzaklaştıkça, aradaki boşluk yeni kemik dokusuyla doluyor. Aradaki kemik dokunun oluşumuna zaman kazandırmak için kemiğin her iki ucu irbirinden çok yavaş uzaklaştırılıyor. Sağlıklı bir kemik uzaması için, her iki kemik ucunun günde 1mm'yi geçmeyecek şekilde birbirinden uzaklaştırılması gerekiyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/38394-boy-uzatma-ameliyati.html#post83395

Bu yötem sayesinde kemiklerde 15-20cm'e varan uzamalar sağlanabiliyor. Bu tür kemik ve boy uzatma yöntemleri ancak zorunlu tıbbi gereklilik halleirnde ortopedi uzmanları tarafından yapılabiliyor. Hormonal sebeplere bağlı yada aileden gelen boy kısalıklarında bu tür cerrahi yöntemler önerilmiyor.

Kaynak:BilimTeknik 2005 Kasım Sayısı