ABD'de yapılan bir araştırma, kemoterapinin, beyin metabolizması ve kan dolaşımında değişikliklere sebep olduğu ve bu değişikliklerin etkilerinin, 10 yıla kadar devam edebileceğini ortaya koydu.

Çalışmayı yapan araştırmacılar, buluşun kanserden kurtulan pekçok kişinin yaşadığı zihinsel gerilik ve karmaşayı açıklayabileceğini ifade etti. Los Angeles'taki Kaliforniya Üniversitesinde yapılan çalışma, Meme Kanseri Araştırmaları ve Tedavi dergisinin (Breast Cancer Research and Treatment Magazine) internet sitesinde de yayımlandı.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/3556-kemoterapi-beyin-metobolizmasini-degistiriyor.html#post4770

Araştırma, meme tümörü aldırmış toplam 21 kadın üzerinde yapılırken, bu kadınlardan 16'sının kemoterapi tedavisi görmüş, beşinin ise görmemiş hastalardan oluştuğu belirtildi. Araştırmaya alınan 21 kadının test sonuçlarının, meme kanseri olmayan 13 kişilik kontrol grubunun sonuçlarıyla kıyaslandığı ifade edildi.

Araştırmacılar, 5 ila 10 yıl önce kemoterapi tedavisi görmüş olan kadınlarda, beynin ön yüzeyinde metabolizmanın daha yavaş çalıştığının ortaya çıktığını, aynı kadınların hafıza testine tabi tutulduklarında da beyinlerinin ön yüzeyi ve beyinciğe giden kan akışında ani bir hızlanma olduğunu kaydetti.

Uzmanlar bu ani hareketliliğin, belirli bir bilgiyi hatırlayabilmek için kemoterapi tedavisi görmüş kadınların beyninin, bu tedaviyi görmemis kadınlara oranla daha çok çalışmasından, yani o bilgiyi hatırlamakta zorlanmasından kaynaklandığını belirtti. Uzmanlar, kemoterapi tedavisi gören hastaların en azından yüzde 25'lik kesiminin, söz konusu belirtileri gösterdiğini belirtirken, Minnesota Üniversitesinde yapılan benzer bir araştırmada da bu oranın yüzde 82'ye çıktığı hatırlattılar.

Belirtileri gösteren kişilerin sıklıkla odaklanma, hatırlama ve aynı anda birkaç işi yapabilme sorunu yaşadıklarını da kaydeden uzmanlar, bu çalışmanın ilk kez kanser hastalarının beyin metabolizmalarında farklı değişiklikler olduğunu, ortaya çıkardığını vurguladılar. Araştırmada, meme kanserinin kadınlar arasındaki en yaygın kanser türü olduğuna ve her yıl, 211 bin yeni vakanın ortaya çıktığına da dikkat çekildi.