Pasif içiciliğin kalp krizine etkisi

Yeni araştırmalar, kamuya açık yerlerde sigara yasağının kalp krizi vakalarını azalttığı yönünde yeni bulgular ortaya koydu.

İskoçya'da yapılan araştırmada, yasağın uygulanmaya başlamasından sonraki yılda hastanelere kalp krizi nedeniyle kaldırılanların sayısının yüzde 17 oranında azaldığı görüldü.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/32891-pasif-iciciligin-kalp-krizine-etkisi.html#post67759

Araştırma, yasağın uygulanmasından önceki ve sonraki yıllarda İskoçya'daki belli başlı 9 hastanenin hasta kabul kayıtlarına bakılarak yapıldı. Yasaktan önceki 10 yıllık dönemde ise kalp vakalarındaki yıllık azalmanın sadece yüzde 3 olduğu belirtildi.

The Daily Mail'in haberine göre, İskoçya'da yapılan araştırmada, yasağın geçen sene mart ayında uygulanmaya başlamasından sonra pasif içicilikte yüzde 40 oranında azalma olduğu da belirlendi.

Geçen hafta yayımlanan bir araştırmada da İrlanda'daki yasağın kalp vakalarını yüzde 14 azalttığını ortaya koymuştu.

The British Medical Journal'ın internet sitesinde dün çıkan raporda da yasak sayesinde barlardaki havanın kalitesinin dışarıdaki kadar iyi olduğu belirtilmişti.

Sigara karşıtları da araştırmaların, sigara yasağının halk sağlığında iyileşme sağlayacağını kanıtladığını söylediler. Sigara ve Sağlık Eylem grubundan Deborah Arnott, yasakların uzun dönemde kanser vakalarının da azalmasına yol açacağını söyledi.

İngiltere Kanser Araştırma kurumundan Elspeth Lee de bu araştırmaların, kapsamlı yasağın, halkı pasif içiciliğin zararlı etkilerinden koruduğunu ve tiryakilerin sigarayı bırakmasını kolaylaştırdığını gösterdiğini söyledi.