Kalbinizin sesine kulak verin

Kalp ağrısı zaman zaman başka ağrılarla karıştırılabiliyor. Bu nedenle hastanelere başvurmada gecikmeler yaşanabiliyor.

Uzmanlar, başka ağrılarla karıştırılmaması için kalp ağrısı konusunda bilinçli olmak gerektiğini vurguluyor. Ağrı çekildiğinde kalple ilgili ihtimaller en son düşünüldüğünden, hastanelere geç kalınabiliyor.
Konuyla ilgili bilgi veren Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Jale Cordan, hastanelerin acil servislerine başvuranların yüzde 5-10'unu göğüs ağrısı şikayetiyle gelen hastaların oluşturduğunu söyledi.

Akut koroner sendromların yanında birçok rahatsızlığın da göğüs ağrısı yapabildiğini ifade eden Cordan, ''Kalp damarlarının tıkanıklığı ve kalbin beslenememesi sonucu oluşan kardiyak kökenli ağrılar, genellikle göğüste yaygın, kollara, boyuna, çeneye, sırta, mide bölgesine yayılabilen, sıkıştırıcı, ezici yanma biçiminde ağrılardır. Ağrıya bazen sıkıntı, bulantı, terleme ve çarpıntıda eşlik edebilir'' dedi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/27782-kalbinizin-sesine-kulak-verin.html#post53425

Cordan, acil servislere göğüs ağrısı şikayetiyle başvuran hastaların hepsinde ciddi bir hastalık bulunmasa da, sadece hikaye ve fizik muayenenin ağrının değerlendirilmesinde yeterli olmadığını vurguladı.

Acil servis hekimlerinin amacının, öncelikle akut koroner sendromlar olmak üzere göğüs ağrısı yapabilecek diğer nedenleri ortaya çıkarmak olması gerektiğini kaydeden Cordan, göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran hastanın iyi bir fiziki muayeneden geçirilmesinin büyük önem taşıdığını anlattı.

Hekimlerin, hastanın hikayesini ve ağrısının özelliklerini çok iyi dinlemesi gerektiğini belirten Cordan, bunun ayırıcı tanıda çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Postmenopozal dönemdeki kadınlar, kontrolsüz hipertansiyon hastalığı, sigara kullanımı, yüksek kolesterol, obezite, diyabet ve ailede kalp hastalığı bulunmasının kalp krizi için risk oluşturduğunu dile getiren Cordan, şunları söyledi:

''Kişilerin kalp ağrısı konusunda bilinçli olmaları gerekiyor. Kalp ağrısı zaman zaman başka ağrılarla karıştırılabiliyor. Bu da, hastaların hastaneye başvurmalarını geciktirebiliyor. Eğer ağrı göğüste yaygın, sırta ve kollara vuran nitelikteyse, zaman geçirilmeden doktora gidilmelidir