İdrar Kaçırma ve Botoks

--------------------------------------------------------------------------------

Erciyes Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Ekmekçioğlu, 40 yaş üstü kadınların yüzde 40'ında görüldüğü belirlenen idrar kaçırma sorununun, ''botoks'' kullanılarak tedavi edilebildiğini bildirdi.


Ekmekçioğlu, yaptığı açıklamada, idrar kaçırma sorununun özellikle ilerleyen yaşlarda görülen önemli bir sorun olduğunu söyledi.



İstem dışı gelişen sorunun, kişiyi sosyal yaşamdan uzaklaştırdığını ve ''özgüven'' kaybına yol açtığını kaydeden Ekmekçioğlu, ciddiyetle üzerinde durulmasa bile, idrar kaçırmanın cinsel yaşama adeta darbe indirdiğini belirtti.

Üniversitede, 1034 kadın üzerinde yaptıkları araştırmada, cinsel hayatının devam ettiğini bildiren 720 kadından yüzde 5'inin idrar kaçırma sorunu nedeniyle cinsellikten tamamen soğuduğunun belirlendiğini kaydeden Ekmekçioğlu, ''İdrar kaçırma sorunu, yatakta ciddi oranlarda kadınları rahatsız ediyor'' dedi.

-SORUNUN TEDAVİSİ MÜMKÜN-

Araştırmalarına katılan kadınların yüzde 21'inin mutsuz ya da çaresiz olduklarını, yüzde 8'inin ise sorun nedeniyle sosyal hayattan uzaklaştıklarını kendilerine ilettiğini ifade eden Ekmekçioğlu, sorunun tedavisinin mümkün olduğunu söyledi. Ekmekçioğlu, şöyle konuştu:
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25871-idrar-kacirma-ve-botoks.html#post49275

''İdrar kaçırma sorunu için ağızdan alınan ilaçlar yaygın olarak kullanılmaktadır. İlaçların etki etmediği durumlarda yeni geliştirilen ameliyat teknikleri önceki zamanlara göre çok daha iyi sonuçlar vermektedir. Sık tuvalete gidenlerde, tuvalete yetişmekte zorlananlarda ilaçlar fayda etmezse farklı yaklaşımlar sunulabilmektedir. Ülkemizde 'botoks' olarak bilinen 'botulinum toksini'nin sinirleri geçici olarak felç etme özelliğinden yararlanılarak tedaviler yapılmaktadır. Mesane (sidik kesesi) kası içerisine yapılan uygulamayla 3 ay ile 1 yıl arası rahatlama sağlanabilmekte, tekrarlayan uygulamalarla rahatlık sürdürülebilmektedir.''

Ekmekçioğlu, ilaca yanıt vermeyen hastalarda, bel ya da ayak bölgesinden yapılan sinir uyarısı tedavisinin de hastaların yarısından çoğunda olumlu etki gösterdiğini anlattı.

Son çare olarak mesane genişletme ameliyatlarının yapılabildiğini kaydeden Ekmekçioğlu, ''Özellikle yaşam kalitesini bozan idrar kaçırma sorunu, modern tekniklerle düzeltilebilmekte ya da azaltılabilmektedir. Hastalar bu durumu yaşlılığın doğal sonucu olarak kabullenmez ve doktora başvururlarsa oldukça yarar sağlandığını görecekler ve daha mutlu yaşayacaklardır'' diye konuştu.