Diz Ağrısı

--------------------------------------------------------------------------------

Merdivenden inip çıkarken dizinizden ses geliyorsa, uzun süre çömelir pozisyonda oturunca dizinizde problemler oluyorsa, sinemada ya da uzun seyahatte araba, otobüs, uçakta uzun süre oturma sonrası dizinizde sızı oluyorsa mutlaka size çevrenizden değişik teşhisler söylenip tedaviler önerilmiştir. “Menisküs oldun, romatizman var, spor yap, şu ilacı al” gibi değişik öneriler duyabilirsiniz.Tüm bu şikayetlerin nedeninin ne olduğunu Hisar Intercontinental Hospital’dan Op. Dr. Fecri Çiftlik açıklıyor.


Dizin içinde ya da önünde oluşan, özellikle yokuş ve merdiven çıkarken, bisiklete binerken ya da çömelme ile artan ağrılara “ön diz ağrısı ya da patellofemoral ağrı” denir. Bir çok amatör sporcuda görülen bu tür ağrıların halk arasında “koşucu dizi” ağrıları olarak anılır.

Problem diz kapağı kemiğinin yerinde düzgün olarak hareket edememesidir. Hadise kalça ya da leğen kemiğinden kaynaklanmış olabilir. Zayıf kalça kasları nedeniyle leğen kemiğinin stabilitesi, düzgünlüğü sağlanamaz ve bu ağrılar çoğunlukla kalça ağrısı ile beraber ortaya çıkar. İyi ve düzgün bir kuvvetlendirme programı uygulanmalıdır. Uzun süre ayakta kalındığında bu denge bizim için çok önemlidir. Aynı şekilde gergin hamstring (uyluk arka kasları) ve yan uyluk kasları da bu diz ağrısında önemli rol oynar.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25845-diz-agrisi.html#post49247

Erken dönemlerde semptomları açığa çıkartacak dizin zorlayıcı hareketlerinden kaçınmak ve yapılacak rehabilitasyon sonrası hastanın günlük yaşam kalitesi iyileşir. Cerrahi müdahale çok nadir gereklidir, ancak çok iyi bir rehabilitasyon her zaman gereklidir.

Hastaların genel korkusu dizde artrit-kireçlenme gelişmesidir. Fakat daima hastalara diz mafsalının normal olduğu, esas problemin diz kapağı-ayna- kemiği ile uyluk kemiği arasında olduğu anlatılmalıdır. Bu durumda rahatsızlık genel olarak “kondromalazi patella” diye isimlendirilir. Ancak bu tanı ameliyat sırasında kıkırdakta aşınma ve kırıklar-yırtıklar- varsa doğrudur. Vücudun alt kısmının biomekaniği çok önemlidir. Eğer bozulmuş ise düzeltilmelidir. Ayrıca dize özel fizyoterapi ve egzersizler uygulanmalı ve bilhassa kuadriceps adalesi (uyluk ön kasları) kuvvetlendirilmelidir. Sporcular için dizlik, bant veya özel bandajlama teknikleri kullanılabilir. Eğer diz uzun süre oturunca, merdiven inip çıkarken ya da tırmanma sporunda rahatsızlık veriyorsa mutlaka bir ortopediste görünmek gerekir. Bu rahatsızlıkla beraber dizden ses gelebilir, ağrı olabilir.

Mutlaka doktora görünüp durumu öğrenmek ve ona göre tedaviye başlamak gerekir. Dizden ses gelmesi veya diz ön bölümünde sızı duyulmasının sık sebeplerinden biri de “plika” rahatsızlığıdır. Patella (ayna kemiği), diz önünde diz bükülüp açılırken iç tarafta bir bant ile sürtünme halinde iken sızı olabilir.

Egzersizle şikayetler düzelmiyorsa artroskopi ile bu bandın kesilmesi gerekebilir. Diz bölgesinde hissedilen ses, sızı ve hareketle ağrı varsa ileride artrite neden olacak ve büyük önemli ameliyatlar gerektirecek durumlardan, basit egzersizlerle belki küçük kapalı ameliyatlarla kurtulmak mümkün olabilir. Bu yüzden dizden gelen ses ve ağrıları hafife almayıp, mutlaka ortopedi uzmanına danışmak gerekir.