ANKA

Sağlık Bakanlığı aşı takvimine menenjit aşısı olarak bilinen hemofilus influenza tip b (hib), kızamık-kızamıkçık-kabakulak kombine aşılarını ekledi.


Sağlık Bakanlığı dünyada her yıl aşı ile korunabilir hastalıklardan 1 milyon 700 bin çocuğun hayatını kaybettiğini bildirdi. Aşının, özellikle bebek ve çocukları birçok hastalıktan koruduğunu belirten Bakanlık, aşılanmamış çocuklarda hastalık, sakatlık ve ölümlerin çok sık görüldüğünü kaydetti.

Bakanlıkça yürütülen “Genişletilmiş Bağışıklama Programı” kapsamında, bebek ve çocuklarda görülen, difteri, boğmaca, tetanoz, verem, kızamık, çocuk felci, hemofilus influenza tip b (hib), kızamıkçık, kabakulak ve hepatit B hastalıklarına bağlı sakatlık ve ölümlerin ortadan kaldırılmasının hedeflendiğine işaret eden bakanlık çocuklarda boğmaca, tetanoz ve kızamık hastalıklarının yol açtığı ölümlerin önemli bir bölümünün yaşamın ilk yıllarında gerçekleştiğini kaydetti. “Yenidoğan her bebeğin bir yaşına ulaşmadan önce aşı takvimine uygun olarak bağışıklanması, aşı ile korunabilir hastalıkların ararlarının en aza inmesini sağlıyor” diyen bakanlık, aşılanan kişilerin aşılandığı hastalıklara karşı dirençli olduğunu hatırlattı.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/2514-saglik-bakani-asi-takvimine-menenjit-asisinida-ekledi.html#post3156

YENİ AŞILAR

Sağlık Bakanlığı aşı takvimine menenjit aşısı olarak bilinen hemofilus influenza tip b (hib), kızamık-kızamıkçık-kabakulak kombine aşılarını ekledi.

Bakanlık, BCG (verem) , çocuk felci, difteri-boğmaca-tetanoz karma aşısı, hemofilus influenza tip b (hib) ve hepatit B aşılarının tamamının sağlık ocakları ile ana çocuk sağlığı merkezlerinde ücretsiz yapıldığı vurguladı.

Bakanlığın ailelere önerdiği aşı takvimi şöyle:

“Aileler, bebekleri doğar doğmaz hepatit B, iki ay dolunca BCG (verem), difteri- boğmaca-tetanoz karma aşısı, hemofilus influenza tip b (hib), ağızdan çocuk felci aşısı, hepatit B, üç ve dört ay dolunca, hemofilus influenza tip b (hib), difteri-boğmaca-tetanoz karma ile ağızdan çocuk felci aşısı, dokuz ay dolunca hepatit B, 12. ayda, kızamık-kızamıkçık-kabakulak kombine aşısı, 16-18 ay dolunca yine difteri-boğmaca-tetanoz karma aşısı ile ağızdan çocuk felci pekiştirme dozunu ücretsiz yaptırabilmektedir.”

Okul dönemi çocuklar için ilköğretim birinci sınıfta ‘erişkin tipi difteri dozu' içeren tetanoz-difteri aşısı, ağızdan çocuk felci, kızamık-kızamıkçık-kabakulak kombine aşısının uygulandığı belirtilen bakanlık, ilköğretim sekizinci sınıfta öğrenim gören çocuklar için yine erişkin tipi difteri dozu içeren tetanoz difteri aşısı ile kızamıkçık ve hepatit B aşılarının uygulandığını kaydetti.