Emziriyosanız Soğan Yemeyin

--------------------------------------------------------------------------------

Sağlık Bakanlığı, soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller ve hazır meyve sularının anne sütünün tadını değiştirdiğini açıkladı. Bakanlığın önerileri ise şöyle:


Sağlık Bakanlığı soğan ve sarımsak gibi besinlerin anne sütünün tadını değiştirebildiğini, bunun da bazı bebeklerde emmeyi reddetme gibi huzursuzluklar yarattığını açıkladı.



Bakanlık, bu besinlerin emzirme dönemi boyunca az tüketilmesini ya da hiç tüketilmemesini istedi.
Sağlık Bakanlığı “Emziklilik Dönemi ve Beslenme” broşüründe, anne sütünün bebek beslenmesinde yeri doldurulamayan bir besin olduğunu belirtti.
Anne sütünün, başta ishal olmak üzere bebekleri kansızlıktan ve yaşamın ileri dönemlerinde ortaya çıkabilecek bir çok hastalıktan koruduğu kaydedilen broşürde, anne sütünün aynı zamanda hem temiz bir besin olduğu, hem de anne ve bebek arasında psikolojik bir bağın kurulmasını sağladığı bildirildi.

GAZLI İÇECEKLERE DİKKAT

“Bebeğinize ilk altı ayda sadece anne sütü verin ve 2 yaşına kadar emzirmeye devam edin” denilecek broşürde, soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, gazlı içecekler ve hazır meyve sularının anne sütünün tadını değiştirebildiği belirtildi. Broşürde, bu durumun da bazı bebeklerde gaz oluşturduğu, emmeyi reddetme gibi huzursuzluklar yarattığı bildirilirken, emziklilere “bu besinleri az sıklıkla tüketin ya da hiç tüketmeyin” önerisinde bulunuldu.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/24948-emziriyosaniz-sogan-yemeyin.html#post47348

Öte yandan broşürde, emziklilere, D vitaminini karşılamak için güneşten uygun saatlerde düzenli olarak yararlanılması önerilirken, bebeğin gelişimi için çok önemli bir mineral olan iyodu karşılamak için de iyotlu tuz kullanılması tavsiye edildi.

EMZİKLİLER İÇİN ÖRNEK YEMEK LİSTESİ

Bakanlığın emzikliler için hazırladığı örnek yekem listesi şöyle:

“Sabah: 1 su bardağı süt, 1 yumurta, 1 kibrit kutusu peynir, 1 yemek kaşığı pekmez, 1-2 ince dilim ekmek, 1 portakal, 1 havuç veya domates.
Ara: 1 porsiyon meyve.
Öğle: 1 porsiyon etli sebze yemeği, 1 porsiyon pilav veya makarna, 1 kase yoğurt, 1 tabak salata, 1 ince dilim ekmek.
Ara: 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu, 1 dilim börek veya kek veya peynir, ekmek.
Akşam: 1 porsiyon yayla, tarhana veya domates çorbası, 2-3 köfte kadar et, balık veya tavuk, 1 porsiyon zeytinyağlı, barbunya pilaki, salata, 1 porsiyon meyve, 1 ince dilim ekmek.
Yatarken: 1 su bardağı süt.”