Anne Karnında Bağırsak Kontrolü

--------------------------------------------------------------------------------

12 parmak bağırsağı gelişmemiş,tıkalı olan bebek sağlına kavuşabiliyor


Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalında uygulanan bir yöntemle, doğuştan 12 parmak bağırsağı gelişmemiş veya tıkalı olan bebeklerin bu rahatsızlığı anne karnında teşhis edilerek, sağlıklarına kavuşturuluyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/24941-anne-karninda-bagirsak-kontrolu.html#post47341
EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, yeni doğanlarda 4-5 binde bir bu tür doğumsal sorunlara rastlandığını bildirdi. Bu durumda doğan bir bebeğin 12 parmak bağırsağının kör uçlarının karşılıklı olarak birbiriyle bağlantılı olacak şekilde dikildiği bilgisini veren Doç. Dr. Çelik, açıklığın fazla olması durumunda ise kör uçların başka bir bağırsağa dikildiğini ifade etti.

Bu tür anomaliye sahip bebeklerin üçte birinde Down Sendromu da görülebildiğini kaydeden Çelik, şu bilgiyi verdi: "Bu nedenle, böyle rahatsızlığı olan bebeklerin genetik olarak araştırılması gerekiyor. Biz üniversitemizde bu araştırmaları yapıyoruz. Bu ameliyatların mümkün olan en kısa zamanda, doğar doğmaz yapılması şart. Ameliyattan sonra ilk 5 gün yaraların iyileşmesi için bebeği damardan besliyoruz. Yaraları iyileşir iyileşmez ağızdan beslenmeye başlıyor."

Bu doğumsal anomalilerin anne karnındayken ultrason ile teşhis edilebildiğine dikkati çeken Doç. Dr. Çelik, "Bu tür rahatsızlığı olan bebeklerin mide ve sonrasındaki ilk kısımda genişleme olabiliyor. Çocuk doğduktan sonra ise beslenemez ve kusmaya başlar" görüşünü bildirdi