Türk Uyku Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Kaynak, uykusuzluk problemini çözmek için sürekli uyku ilacı kullanımının uyku getirmek yerine uykusuzluğa yol açabileceğini söyledi.

Kaynak, uyku bozuklukları ünitelerine başvuran bir çok hastanın uykusuzluk için ilaç almalarına rağmen uyuyamadıklarını bildirdiğini belirtti.

Uykusuzluk çekenlerin, doktor tavsiyesi ya da kendi isteğiyle uyku ilacı kullanmaya başladığını ve hastanın bir süre ilaçtan memnun kaldığını, kolaylıkla uykuya dalıp derin uyku uyuyabildiğini dile getiren Prof. Dr. Kaynak, şöyle konuştu:

"Ancak ilacın etkisi ile elde edilen mutlu geceler fazla uzun sürmez ve hasta bir süre sonra aynı şekilde uyuyabilmek için ilacın dozunu artırmak zorunda kalır. Bu durumda yeniden düzelen uykular, kısa süre sonra tekrar bozulur ve hasta yeniden eski uykusuz gecelerine döner.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/2489-uyku-ilaclari-care-degil.html#post3130

Bu dönemde bir çok doktor değiştiren, dolayısıyla değişik ilaçları deneyen hasta, tedavilerin kısa sürede etkisini kaybettiğini farkeder. Hasta ilacı kestiğinde, birkaç saat bile olsa uyuyamadığını görür. Bu aşamada kullandığı ilaca karşı tolerans geliştirmiştir. Aldığı doz yeterli gelmemekte, ancak ilacı da kesememektedir. Çünkü hasta ilaca bağımlı hale gelmiştir."

Kaynak, uyku ilaçlarının, uykunun yapısına etkisini inceleyen çalışmaların, ilaçların sadece uykuya dalma süresini kısalttıklarını, bunun yanında gece içi uyanıklık sayısını artırarak ve asıl önemli uyku dönemi olan derin ve yavaş uyku oranını azaltarak uykunun kalitesini bozduklarını gösterdiğini vurguladı.

Uyku ilaçlarının etkisini sürdürmesine bağlı olarak hastanın gündüz performansında da azalmaya yol açtıklarının belirlendiğini belirten Kaynak, hastaların çoğunun uyku ilacı alıp uyudukları gecelerin sabahında uyanamama ve işe başlama güçlüğü çektiğini kaydetti.