Hiperaktivite İlacı Tartışılıyor

--------------------------------------------------------------------------------

Ritalinin 6 yaşından küçüklerde kalp krizine yol açtığı iddia ediliyor


Tam adı "Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu" olan ADHD hastalığına karşı geliştirilen Ritalin adlı ilacın, 6 yaşın altındaki çocuklarda kalp krizine ve beyin kanamasına yol açtığı iddia ediliyor.

Çocuklarda konuşma düzensizliği, dikkatsizlik, aşırı enerji, saldırganlık ve hiperaktivite şeklinde de tanımlanabilecek bu rahatsızlığa, İngiltere'de her 100 çocuktan birinde rastlanıyor. Hastalık, bu çocukların yüzde 60'ını, ilerki hayatlarında da etkiliyor.

ABD ve İngiltere'de Bazı Ölümler İlaca Bağlanıyor
Hiperaktivite için geliştirilen ilaçlar ise, özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'deki bazı çocuklarda kalp krizi ve beyin kanaması sonucu gerçekleşen ölümlerin sorumlusu olarak gösteriliyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'de yapılan çalışmalar, bir doping maddesi olarak kabul edilen metil metilfenidat içeren Ritalin'in okul öncesi çağlardaki çocuklara verilmemesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Zira bu dönemdeki çocuklara verilen Ritalin'in kalp krizi ve beyin kanaması gibi yan etkileri olduğu belirtiliyor.

Amerikan Hükümeti'nin yaptığı çalışmalarda söz konusu hastalıkla mücadelede yaygın olarak kullanılan ilacın, 6 yaşından büyük çocukların yüzde 70'inde olumlu etki yapabildiği de ortaya konuluyor.

İngiliz araştırmacılar da ilacın benzeri yan etkilerinden söz ederken, bazı uzmanlar ilacın faydalı olamaması ya da yan etkilerinin belirmesi durumunda diyet yapmanın bir alternatif olacağı görüşünde.

"Bu İlaç Yalnızca Günü Kurtarır"
Ancak bu görüşe karşı çıkan diğer uzmanlar ise ilaçların yalnızca günü kurtardığını belirterek, tedavinin uzun vadede faydalı olması için hastaların çinko ve magnezyum eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini, bu maddelerin ise çocuk diyetlerinde olmadığını belirtiyor.

İngiliz gazetesi Guardian, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nde 1999 yılından bu yana 60 çocuk ve yetişkinin kalp krizi, beyin kanaması ve beyinlerinde oluşan tümörlerden dolayı öldüğünü yazdı
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22755-hiperaktivite-ilaci-tartisiliyor.html#post43231

Uzmanlar, bu yüzden ilacın reçete ile birlikte satılması ve reçeteye de "en üst seviyede uyarı" maddesinin konulmasını istiyor.

Türkiye'de de 15 yıldır reçete ile kullanılmakta olan ilacın, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'ndekine benzer bir yan etkisine henüz rastlanmadı