Kadınlarda Düşük Nedenleri

--------------------------------------------------------------------------------

Çorum Kadın Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi Başhekimi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Erdal Orhanoğlu, her kadının düşük yapabileceğini ifade ederek, düşük yapan kadınlar da ilerde sağlıklı bebekler dünyaya getirebileceğini söyledi.




En erken düşüğün 12 haftadan önce, en geç düşüğün ise 12 ve 20. haftalar arasında gerçekleştiğini kaydeden Operatör Dr. Erdal Orhanoğlu, "Kendiliğinden gerçekleşen düşük, bebek yaşarken veya bebeğin ölümünden sonra 1-3 hafta içinde olur. Kendiliğinden düşüğün görülme oranı yüzde 17-40 arasındadır. Bunların yüzde 70'i 16 haftadan önce, yüzde 65'si 12 haftadan önce görülür" şeklinde konuştu.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22053-kadinlarda-dusuk-nedenleri.html#post41626


Dr. Erdal Orhanoğlu, çiftlerin yaşının düşüğe neden olan etkenler arasında yer aldığını ifade ederek, "Annenin yaşı 30'un üstünde babanın yaşı 50'nin üstünde ise düşük riski daha büyüktür. Yaş faktörünün yanı sıra düşüğe neden olan ve annenin taşıdığı bir takım hastalıklardır. Diyabet, bazı kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları da düşüğe neden olan hastalıklar arasında sayılabilir. Rahim urları, rahmin çift olması gibi durumlar da düşüğe neden olan diğer etkenler olarak karşımıza çıkar" dedi.


Annenin yaşadığı bir takım ruhi depresyonların da düşüğe neden olabileceğine dikkat çeken Dr. Orhanoğlu,, "Korku, sıkıntı, acı çekme ve benzeri psikolojik gerginlikler de düşüğe neden olabilir. Bunların dışında, kaza, düşme, elektrik çarpması veya şiddete maruz kalma, ilaç veya gaz zehirlenmeleri, sigara ve uyuşturucu maddeler, rahim ağzının gevşekliği, beslenme bozuklukları, bazı kan uyuşmazlığı tipleri, babadan gelen spermin bozukluğu da düşüğe neden olabilir" şeklinde konuştu.

Dr. Erdal Orhanoğlu, gebelik döneminde anne adayının yaşadığı kanamaların ve ağrıların dikkate alınması gerektiğini belirterek, "Hamilelik döneminde görülen kanama ve ağrı, düşük olayının bilinen en belirgin özelliğidir. Ancak her kanama düşükle sonuçlanmaz. Ancak düşük yapan hastalara acil müdahale uygulanır. Rahim içinde muhtemelen kalmış parçaları temizlemek için kürtaj uygulanır" şeklinde konuştu.


GEBE KADINLAR ALKOL VE UYUŞTURUCU'DAN UZAK DURMALI

Düşüğe en büyük etkenin alkol ve uyuşturucu kullanımı olduğunu hatırlatan Başhekim Erdal Orhanoğlu, "Hamile kadınlar mutlaka alkol ve sigara içmemeleri gerekiyor.


Alkol ve sigara düşüğü tetikleyen etkenler arasında yer alır ve anneler düşük yapmak istemiyorlarsa, kendilerine en iyi şekilde bakmanın yöntemlerini uygulamaları gerekir. Bu yöntemlerden biriside alkol ve sigaradan uzak durulmasıdır. " şeklinde konuştu