Sıcak havanın yerini soğuk havaya bırakmasıyla birlikte nezle ve sinüzit mevsiminin de geldiğini belirten uzmanlar havadaki nem miktarının dengeleri değiştirdiğini söylüyor

Soğuk algınlığı, nezle ve sinüzitin eylül ayından mart ayına kadar olan dönemde daha çok ortaya çıkmasında havadaki ısı, nem ve kirlilik önemli rol oynuyor. İdeal çevre şartları, çok fazla değişiklik göstermeyen hava sıcaklığı ve temiz hava ise hastalıklara karşı olan direnci artırıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Tamer Haliloğlu, soğuğun iki ayrı şekilde üst solunum yolları enfeksiyonunun oluşumunda rol oynadığını söyledi. Bu yollardan ilki soğuk havanın hastalıklara karşı direnci azaltması ikincisi ise burun içindeki gibi üst solunum yollarını kaplayan dokularda refleks olarak kasılmaya yol açması.

Nezle ve sinüziti oluşturan faktörler

Opr. Dr. Haliloğlu nezle ve sinüzit oluşumunu kolaylaştıran faktörleri ise şöyle anlattı: "Üst solunum yollarını kaplayan dokulardaki kasılma, sinüs boşluklarının burun içinde açılan deliklerin daralmasını sağlar. Kışla birlikte soluduğumuz havadaki ideal nem miktarı yüzde 45'lerden yüzde 15'lere kadar düşer. Bu, burun içinde bulunan dokulardaki suyun kurumasına ve hastalığa neden olan etmenlerin daha kolay üremelerine yol açar. Nem miktarının artması da burun içindeki dokularda buharlaşmaya engel olarak, dokularda şişmeye ve burun tıkanıklığına neden olur. Bütün bunlar nezle ve sinüzit gelişimini kolaylaştıran faktörlerdir." Hava sıcaklığındaki hafif değişikliklerin nemli havalarda daha fazla hissedildiğini ve buna bağlı olarak soğuğa karşı daha fazla reaksiyon gösterildiğini belirten Opr. Dr. Haliloğlu, nezle ve sinüzite yol açan diğer nedenleri ise şöyle sıraladı: "Burun tıkanıklığına yol açan deviasyon (burun bölmesini oluşturan kemiğin eğriliği), burun etlerinin büyümesi, özellikle çocuklarda geniz eti bulunması nezle ve sinüzit gelişimini artırır. Ayrıca, alerjik sinüzite bağlı polipler ve geçirilmiş ameliyatlara bağlı burun içindeki yapışıklıklar, hastalık gelişimini kolaylaştıran diğer faktörlerdir."
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/2089-mendillerinizi-hazirlayin.html#post2586

Nasıl tedavi edilmeli?

Opr. Dr. Haliloğlu nezle ve sinüzit tedavisinin medikal ya da cerrahi olduğunu vurguladı. İlk etapta mutlaka medikal tedavinin gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Opr. Dr. Haliloğlu, "medikal tedavi, antibiotikler, ağrı kesici ateş düşürücüler, burun akıntısını azaltan ilaçlar ve burun spreyleri şeklinde düzenlenmelidir. Cerrahi tedavi akut sinüzitlerde genellikle gerekmez. Ancak kronik sinüzitlerde, komplikasyonlu vakalarda ve uygun süreli medikal tedaviye yanıt vermeyen vakalarda cerrahi tedavi gerçekleştirilmelidir." dedi.

Nezle ve sinüzitin belirtileri
• Kafada basınç hissi ile beliren yüz ve baş ağrısı
• Burun tıkanıklığı
• Koku alma hissinin azalması
• Sarı-yeşil renkte burun akıntısı
• Burun delikleri etrafında kızarıklık
• Uyuşukluk
• Çalışma isteksizliği
• Ateş
• Alt solunum yollarına yayılması durumunda öksürük ve ses kısıklığı