GASTRİT

Belirtileri zaman zaman karışsa da GÖRH ve gastrit birbirinden tamamen farklı iki hastalıktır. Gastrit kelime anlamı olarak midede oluşan inflamatuar (iltihabi-yangısal) süreçleri ifade etmektedir. Bakteriyel bir infeksiyona (H.pylori) bağlı ya da tahrişe bağlı olarak gelişebilir. Aşırı stresin neden olduğu yüksek asit salınımı nedeniyle baharatlı yiyecekler, alkol, kronik sigara kullanımı nonbakteriyel gastrite neden olabilir.
Helicobakter pyloriye bağlı gastrit midenin hangi bölümünde tutulduğuna bağlı olarak uzun dönemde mide kanseri riski oluşturması nedeniyle son yıllarda çok önem kazanmıştır. Ülkemizde yaklaşık %60 h.pylori pozitifliği olduğu öngörülmektedir. 1 ya da 2 haftalık antibiyotik kullanımı ile sağıltım olasıdır. Özellikle midenin üst bölümlerini tutan H. pylori infeksiyonuna bağlı gastritte asit salgının azalması ve bakteriyel infeksiyonun oluşturduğu amonyak PPİ’nin ( Proton Pompa İnhibitörleri) asit baskılayıcı etkisini arttırması GÖRH etkilerinin azalmasına yardımcı olmaktadır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=34626

Bu hastalarda H. pylori tedavisi sonrasında reflü belirtilerinde artış saptanmıştır. Dolayısıyla bir çok yayında da gösterildiği gibi H.pylori gastriti sağıltımı ile reflü semptomları arasında çoğu kez ters ilişki vardır.