Eklem romatizması olan hastaların ‘kuma gömülme’ gibi yöntemlerle zaman kaybetmeyip bir an önce hekime başvurmaları öneriliyor.

ANTALYA - Halk arasında eklem romatizması olarak bilinen romatoid artrit, erişkin yaş gurubunda en sık görülen iltihaplı romatizma türü. Türkiye’de her 200 kişiden birinde görülen ve sakatlıktan ölüme varan riskleri bulunan hastalığın tedavisinde zaman kaybetmemek önem taşıyor.

8. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi için Antalya’da bulunan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Romatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Ertenli, romatoid artritle ilgili hatalı uygulamalar olduğunu ve bunun da zaman kaybına yol açtığını ifade ederek, “Romatoid artritli kişiler tedavi amacıyla kuma gömülüyor. Bu hastaların kuma gömülmesi doğru değil, bu hastaların kuma gömülme gibi işlerle zaman kaybetmeyip bir an önce hekime başvurması gerekir” dedi.

‘HASTALIĞIN NEDENİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR’
Ertenli, hastalıkla ilgili geçmiş yıllara göre hekimlerin elinde önemli tedavi silahları bulunduğunu söyledi. “Erken dönemde teşhis ve etkili bir tedaviyle hastaların sakatlık ve ölüm gibi sonuçlardan kurtulmaları mümkün. Hastaların gereksiz oyalanmalar yerine etkin tedaviyi alabilmeleri önemli. Daha çok 20-40 yaş arasında görülen hastalığın nedeni henüz bilinemiyor, ancak hastalıkta, bağışıklık sisteminin gerektiği gibi çalışmadığını biliyoruz.”

Romatoid artritte vücudun meydana gelen değişiklikle kendi yapı taşlarına karşı saldırmaya başladığını söyleyen Prof. Dr. Ertenli, “Normalde bağışıklık sistemimiz bizi dışarıdan gelen etkenlere karşı korur veya ters giden şeyleri düzeltmek için devreye girer ama romatoid artritte bir yanlış algılama oluyor ve vücut kendi yapı taşlarına karşı atak oluşturuyor” diye konuştu.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/1747-kuma-gomulmek-zaman-kaybi.html#post2046

‘KUMA GÖMÜLME YANLIŞ BİR UYGULAMA’
Elemlerde şişlik, sabahları elleri hareket ettirmekte zorluk, eklemlerin simetrik olarak tutması ve ağrı romatoid artritte en sık görülen belirtiler. Hastalığın akciğer, kalp ve gözde de etkili olabileceğine belirten Ertenli, bu konudaki yanlış uygulama ve inançlara da değindi. “Romatoid artritte kuma gömülme son derece yanlış bir yaklaşım. Çünkü bu hastalık, hızla ilerleyen ve eklem harabiyetine neden olan bir hastalık. Düşünün ki bağışıklık sisteminin yanlış çalıştığı bir hastalıkta dışarıdan kum uygulayarak tedavi etmeye çalışıyorsunuz. İşin içinde patolojik olarak yanlış işleyen bir bağışıklık sistemi var. İlaçla müdahale etmediğiniz sürece iyileşme şansı yok. Kuma girenler genelde kireçlenme türü hastalıkları olanlar. Onun da tedavi edici özelliği yok ama 2-3 gün rahatlama hissi yaratıyor. Romatoid artriti bulunan kişilerin kuma gömülme gibi işlerle zaman kaybetmeyip bir an önce hekime başvurması gerekir.”

‘TEDAVİNİN BAŞARISINDA ZAMAN ÇOK ÖNEMLİ’
Romatoid artritte erken teşhis ve etkili tedavinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. İhsan Ertenli, hastalığın ilk iki yılında eklem harabiyetinin büyük çoğunluğunun oluştuğunu, hastaların bu yüzden hiç zaman kaybetmemeleri gerektiğini söyledi. “Ama ne yazık ki insanımız hala bilinçli değil. Örneğin eklemi şiştir, 3 ay sonra parmağı açılmaz hale gelir, şekil bozukluğu olur. Hasta bunu fark eder ama doktora gitmez, komşusundan aldığı ilaçlarla tedavi etmeye çalışır. Bu, hastalığın ilerlemesini durdurmadığı gibi yapılan en büyük yanlışlardan birisidir.”