Grip Aşısı Mevsimi Geldi
Her yılın Eylül ve Ekim ayları sağlık gündemi açısından, grip aşısı mevsimi olarak adlandırılabilmektedir. Bunun nedeni, özellikle kış aylarında salgınlar yapan grip hastalığına tedbirli yakalanmak için en uygun zamanlar olmasından kaynaklanmaktadır. Aşı, yapıldıktan sonraki 10-15 günlük süre içinde bağışıklığını oluşturmaktadır. Ülkemiz biraz daha ılıman bir iklim kuşağında bulunduğu için, grip salgını riski Ocak, Şubat aylarında daha yoğun olmakta, bu nedenle aşı uygulamaları, Eylül ayından başlayıp Aralık sonuna kadar devam edebilmektedir.

Grip nedir?

Grip, İnfluenza virüsü tarafında oluşturulan, titreme ile ani olarak 39 derecenin üzerine yükselen ateş, şiddetli kas ağrıları, halsizlik, bitkinlik, baş ağrısı ve kuru öksürük yapan bir hastalıktır. Şiddetli halsizlik ve kas ağrıları yaratması nedeniyle halk arasında paçavra hastalığı olarak da adlandırılır. Çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarda çok daha ağır seyreder. Özellikle kalp, akciğer, böbrek ve şeker gibi kronik hastalığı olanlarda ölümcül sonuçlara ulaşabilmektedir. Grip ayrıca çocuklar ve yaşlılarda orta kulak iltihabı, zatürre, beyin zarı iltihabı (menenjit), beyin iltihabı (ensefalit) gibi, çoğu zaman tehlikeli olabilen ikinci enfeksiyonlara da yol açabilmektedir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/1243-grip-asisi-mevsimi-geldi.html#post1423

Soğuk algınlığı ile karıştırılmamalı

Her ikisi de kış aylarında sık rastlandığı için grip ve soğuk algınlığı hastalıkları birbirleriyle karıştırılmaktadır. Soğuk algınlığı yüksek ateş göstermeyen, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtilerle kendini gösterir. Bitkinliğe yol açmadığı için yatak istirahati gerektirmez.

Kimler grip aşısı olmalı?

Öncelikle sağlığını korumak isteyen herkes grip aşısı olabilir. Sağlık Bakanlığı'mız, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından düzenlenmiş öneriler doğrultusunda 806 sayılı genelgeyi yayınlayarak;

50 yaşından büyük sağlıklı tüm kişilerin,
Bronşiyal astımı olan hastaların,
Kalp ve damar hastalığı olanların,
Şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olanların,
Kronik böbrek hastalarının,
Bağışıklık sistemi çeşitli nedenlerle (AIDS vb. hastalıklar, kortizon veya kanser tedavisi) baskılanmış kişilerin,
Yüksek risk altındaki kişilere virüsü bulaştırabilecek kişilerin (hastaların yakın çevresi ve bakıcıları gibi)
mutlaka aşılanmalarını önermiştir.
Ayrıca,

Sağlık personeli ve hastane çalışanları,
Toplum hizmetinde çalışanlar,
Toplu halde yaşanan (huzurevleri, kışlalar gibi) yerlerde kalanlar,
Virüsün kolaylıkla bulaşabileceği kalabalık ortamlarda (okul, kreş, toplu işyerleri gibi) bulunanlar,
Gribin yol açacağı işgücü kaybını engellemek isteyenlerin (yönetici, serbest meslek sahipleri, sporcular, sanatçılar vb.)
grip aşısı olmaları önerilmektedir.