AÇEV, AÇEV Nedir, AÇEV Vakfı, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV)

Açev Kuruluşu:

Anne Çocuk Eğitim Vakfı 1993 yılında,başkan Ayşen Özyeğin'in öncülüğünde ve üyeler Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı ve Prof. Dr. Sevda Bekman'ın bilimsel çalışmaları sonucunda kurulmuştur.

1982 - 1986 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi'nde okul öncesi çocukların eğitim durumlarıyla ilgili Prof. Dr. Sevda Bekman, Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı ve Prof. Dr. Diane Sunar tarafından yürütülen bir araştırma projesi, Türkiye'de bu konudaki çalışmaların yetersiz olduğunu ve birçok çocuğun erken çocukluk döneminde eğitim alamadığını göstermiştir.
İşte bu ihtiyacı karşılamak amacıyla alternatif bir ev merkezli okul öncesi eğitim programı olan Anne-Çocuk Eğitim Programı geliştirilmiş ve uygulanmaya başlamıştır.
Bu programa katılan anne ve çocuklar üzerinde elde edilen sonuçlar üzerine, programın yaygınlaştırılması konusunda çalışmalar başlatılmıştır.
Bir süre proje halinde yürütülen program 1993 yılında AÇEV'in kuruluşu ile vakıf bünyesinde kurumsal bir yapıya kavuşturulmuştur.

Misyonu

AÇEV'in misyonu, gelişen bir toplum için eğitimin şart olduğu bilinciyle, uzmanlık alanları olan erken çocukluk ve yetişkin eğitimine, programları ve uygulamaları ile katkı sağlamak ve bu konuda ülke genelinde yaygın bir hizmet ağı oluşturmaktır.

Bu doğrultuda AÇEV;

*eğitimde fırsat eşitliği ilkesinin hayata geçirilmesi,
*çocuk kadar, çocuğun yakın çevresinin de desteklenmesi ve
*eğitimin bir yaşam boyu sürekli kılınması için
*geliştirdiği programlar ve çeşitli faaliyetleri ile, bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak alternatif oluşturmaya çalışmaktadır.

Anne Çocuk Eğitim Vakfı Hedefleri

Türkiye'nin her yerinde eşit eğitim fırsatı yaratmak ve hizmet verdiği kişi sayısını artırmak amacıyla programlarının yaygınlaşması için AÇEV, çalışmalarını sürdürmektedir.

AÇEV temel olarak; *Misyonunu yayabilmeyi ve geniş bir destek grubu oluşturabilmeyi,
*Türkiye'nin her köşesindeki tüm ihtiyaç sahiplerine programları ile ulaşabilmeyi,
*bilimsel araştırmalar doğrultusunda yeni modeller, yöntemler, projeler geliştirmeyi,
*yurt içi ve dışındaki işbirliklerini artırmayı,
*araştırmalar ve uzmanlıkları doğrultusunda, erken çocukluk ve yetişkin eğitimi konularında stratejilerin geliştirilmesi ve politikaların belirlenmesinde referans bir kuruluş haline gelmeyi hedeflemektedir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/reform-sozluk/62135-acev-anne-cocuk-egitim-vakfi-nedir.html#post126043
Kaynak