kalp romatizması


romatizma kalbi ne biçimde tesirler ?
akut durumundaki romatizma tahrik edici bölümler meydana getirebilir.

a. kalp hastalarında “miyokardit” meydana getirir.

b. kalbin iç zarında ve kalp kapakçıklarında “endokardit” e sebep olur.

c. kalbin dış zarında “perikardit”e sebep olur.

bir insanda önce bilinen bir romatizmal durum görülmeden kalp romatizması hastalığı olabilir mi?

evet. hastanın geçmiş hayatı titiz bir kontrole tâbi tutulduğu zaman, çok vakalarda bu kişinin geçmiş yıllarda romatizma çektiği anlaşılacaktır. ancak, yine de çok hallerde bu hastanın romatizma çekmemiş olduğu da meydana çıkacaktır. bununla beraber kalp romatizmasının karakteristik belirtileri; hasta önceden romatizma çekmemiş bile olsa, kalp romatizması teşhisini güçleştirmeyecektir.


etkin ve akut safhasında olan romatizmanın kalp üstündeki tesiri ne olur?
kalp muhtelif derecelerde etkilenebilir. bu etkilenme o kadar hafif olabilir ki, klinik bakımından bile belli olmaz veya o kadar ciddî bir alabilir ve hızlıca ölüme sürükler. neyse ki, kalbi etkileyen akut romatizmalar nadir haller olup yeni teşhis ve tedavi metotlarının gelişmesiyle de daha az rastlanmaya başlanmıştır.

romatizmanın kalp üstünde sonradan gelen etkileri ne olabilir?
tıbbî bakımdan romatizmanın kalbe en büyük tesiri kalp kapakçıkları üstünde olmaktadır. bu genellikle akut bir romatizmal nöbetten yıllarca sonra kendisini göstermektedir. ancak, kalp kapakçıklarında nöbet ilk geldiği vakit meydana gelebilecek tahrik edici yara veya bereler büyük çapta yara izi ve kabuğu geriye bırakabilir. bu sebeple kapakçıkların şekli bozulur, zedelenir ve görevleri tam anlamıyla yapamazlar.
akut romatizmal nöbetlerin gelişlerin sayısı ne kadar sıksa, o miktarda kalp kapakçıkları zedelenmiş olur.

romatizmanın kalp kapakçıklarını zedelediği nasıl belli olur?
tam bir muayeneden geçmek suretiyle ve gerektiği takdirde elektrokardiyografi, fluoroskopi ve x ışınları araştırması yaptırılıp neticelerin incelenmesi yoluyla.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ortaokul-diger-dersler/48413-kalp-romatizmasi.html#post98476

kalp kapakçıklarının zedelenmesinin anlam ve önemi nedir?
a. .daha önce de belirtildiği gibi kalp kapakçıkları kalbin muhtelif bölümleri ve çıkışları arasında yerleşmiş bulunmaktadır. görevleri kanın bir yönde akımını sağlamak ve kan akımı sisteminde kalbin en iyi biçimde vazife görmesini temin etmektir. kalp kapakçıklarının biçimlerinin bozulması veya zedelenmesi neticesi meydana gelecek arızalarda, bozulma veya zedelenme oranına göre, ya normal ileriye doğru kan akımını engelleyecek veya bir bölümden önde bulunmakta olan bölüme kan sızıntılarına yol açacaktır. bu iki anormal olan zedelenmiş kapakçıkta tıpkı zamanda meydana gelebilecektir.
bozulan kapakçıklar yüzünden kalp görevini yapabilmek için fazla çaba sarf etmek zorunluluğunda kalmaktadır. zaman geçtikçe, kalpteki bölümler genişler ve tüm organ görevli olduğu işi yapmakta gitgide başarı gösteremeyen olmaya başlar.
b. zedelenmiş kalp kapakçıkları, ilâveten gelecek bakteri enfeksiyonuna kapılmaya fazlasıyla meyillidirler. meydana gelebilecek bu komplikasyonun neticesi “endokardit”tir. bu çok vahim bir hastalıktır ve son zamanlara kadar, bu hastalıkta ölüm oranı çok yüksek olmuştur.
c. kalp kapakçıklarından rahatsız olan kişiler kalbin iç zarında kan pıhtılaşması olmasına meyilli olurlar. bu pıhtılar zaman geçtikçe yerlerinden kopabilirler ve kan akımı ile vücudun muhtelif kısımlarına yönelebilirler. böylece bu pıhtılar hayatî organlara kan akımını engelleyerek geniş çapta “amboli”ye (dokuların harap olması) yol açacaktır.
d. romatizmal kalp kapakçıkları hastalığı olan kişilerde kalp gerilmesi (kasılma) neticesi ritminde kalbin fazla hızlı veya fazla yavaş çalışması (fibrillasyon) gelişebilecektir. bu kalbin normal çalışmasını fazlasıyla etkileyebilecek ve kalbin çalışmasına neden olabilecektir.

bir romatizmal nöbet kaçınılmaz surette kalbi zedeler mi?
her vakit değil.

zedelenmiş kalp kapakçıkları düzeltilebilir mi?
evet. zedelenme geniş ölçüdeyse, cerrahî müdahale önerilir. harap olmuş kapakçıklar, cerrahî müdahaleyle alınır ve yerine iyi çalışan sunî kapakçıklar yerleştirilir.