Çocuklar Ve Çizgi Filmler

--------------------------------------------------------------------------------


Televizyon bir yetişkinin hayatında olduğu kadar, bir çocuğunun hayatında da çok önemli bir role sahiptir. Günümüzde önemli bir eğlence ve dinlence aracı olarak kabul edilen televizyon programları en az biz yetişkinler kadar çocuklar tarafından da izlenmekte ve tüketilmektedir. Program yapımcıları da izleyici kitlesinin çeşitliliğinin farkında olup farklı yaş ve eğitim gruplarına göre programlar dizayn etmektedirler. Çizgi filmler de bu programlar arasında olup temelde çocukları hedefleyen yapımlardır.


Çizgi filmlerin renkli, abartılı, eğlenceli ve fantezi dolu dünyası çocukları hem çok eğlendirmekte hem de çok etkilemektedir. Çünkü yaratıcılık düzeyi ve düşünme sistemi biz yetişkinlerden çok daha farklı olan çocuklar, çizgi filmleri izlerken kendilerini izledikleri şeyin parçası haline getirir ve yaratıcılıklarını geliştirirler. Burada yaşanan olayları çok daha kolay bir biçimde benimseyip içselleştirebilirler. Bu nedenle çizgi filmler çocuğun öğrenmesinde ve farklı dünyaları gözlemleyebilmesinde önemli bir etkinliğe sahiptir. Ama muhakeme yetenekleri daha bir çok şeyi anlama ve yargılama düzeyine erişmemiş olan çocuklar, çizgi filmlerdeki birçok öğeden olumsuz yönde etkilenebilirler. Çizgi filmlerde izlenen çoğu olay ve karakter, çocuğun dünyasının bir parçası olmaya yavaş yavaş başlar, gerekli müdahale yapılmazsa çocuk kendini bir süre o dünyanı bir parçası haline getirir ve gerçekle fantezi arasındaki farkı ortadan kaldırabilir. Bu durum çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkiler ve gerçek dünyaya olan adaptasyonunu azaltır.


Yapılan bir araştırmada ise çigi filmlerdeki şiddet öğelerine ve bunların etkinliğine bakılmış , televizyonda şiddet içerikli çizgi filmler izledikten sonra, çocukların daha farklı davrandıkları belirlenmiştir. 100 okulöncesi çocukla yapılan bu araştırmada, çocuklar TV izlemeden önce ve sonra gözlemlenmiştir. Bir grup, şiddet içerikli çizgi filmleri izlemiş, diğer grup ise içeriğinde hiç saldırganlık olmayan çizgi filmleri izlemiştir. Şiddet içerikli filmleri izleyen çocukların, diğerlerine göre yaşıtlarıyla daha fazla kavga ettiği, büyüklere daha fazla karşı geldiği ve daha sabırsız davrandıkları belirlenmiştir.


Bütün bunları göz önünde bulundurduğumuzda karşımıza şu sonuç çıkıyor ki, çocuğunuz çizgi film izleyerek yaratıcılığını ve düşünme sistemini geliştirdiği kadar çizgi filmlerin içerdiği bazı olumsuz öğelerden de etkileniyor. Bu olumsuz etkilerin önüne geçmek için çocukları çizgi film dünyasından mahrum etmek yerine farklı çözümlerle onları yönlendirmek çok daha kolay ve etkili olacaktır, unutmayın!!!
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/okul-oncesi-etkinlikler/20646-cocuklar-ve-cizgi-filmler.html#post39365


Neler Yapabilirsiniz?


• Çocuğunuz için televizyon izleme saatleri belirleyin ve bu saatler içerisinde izlediği programları takip edin.


• Çocuğunuzun izlediği çizgi filmin en az bir bölümünü izleyin, böylece içeriği daha iyi bir şeklide anlayabilir ve onunla bunu konuşabilirsiniz.


• Çizgi filmde geçen saldırgan davranışları sorgulayıp sorunları çözmek için alternatif yöntemler hakkında konuşabilirsiniz.


• Çok aşırı şiddet ve saldırganlık içeren çizgi filmleri izlemesini yasaklayabilirsiniz.


• Televizyon izlemeyi, eğitsel programlarla ya da içeriğinde yardımlaşma ve işbirliği olan programlarla sınırlandırabilirsiniz