Canı Enginar Çekiyor...
1938 yılının Ekim ayında, Atatürk oldukça ağır hastaydı. 29 Ekim 1938'den 7 Kasım 1938'e kadarki 10 günü yarı uyur yarı uyanık bir halde geçirerek, genellikle kendinde olmayan Atatürk, hastalığının son aşamasındaydı ayıldıkça da yulaf unundan pirinç, süt, pirinç suyu ve meyve sularından oluşan mönüsüyle karnını doyuruyordu. O günlerde Atatürk'ün canı enginar yemeği istedi. Ancak o zaman İstanbul'da bulunmadığı için Hatay'dan ısmarlanan enginarlar; ölüm döşeğinde derin bir uykuda olan Atatürk'e kısmet olmadı.
Hastalık İlerledi...
O son saatlerini yaşıyordu... Bir ara saate baktı ama göremedi... Yardımcısına sordu... Yardımcısı 7:00 efendim dedi...
Doktor: Biraz rahatladınız mı diye sordu? Atatürk de ''evet'' dedi aynı anda doktor Atatürk'e dilini çıkarmasını söyledi ama Atatürk yarıya kadar çıkarabildi. Lütfen biraz daha uzatın dedi...Ama Artık söylenenleri anlamıyordu... Başını biraz sağa çevirerek son sözünü arkadaşlarına söyledi...Aleykümesselam...dedi... VE SON SÖZÜ BU OLDU!
Son 5 dakika...
Son 5 dakikasına gözleri kapalı girdi... Göğsü inip çıkıyordu... Nefes almak için elinden geleni yapıyordu ama ne çare...Artık vakti geldi dedi Doktor...Ve saat 09:05'te hayata gözlerini yumdu... O büyük deha... Olayın ardından Atatürkün başyaveri Salih Bozok ölümünün hemen ardından ''Aman Yarabbi, aman Yarabbi... koskoca imparartorluğu yıkan adam gözlerimin önünde ölüyor... '' dedi... Bak dedi... koca bir tarih göçüyor dedi Ata'nın arkadaşı... Ve delirmişcesine alt katta boş bulunan odaya giren Yaver, eline aldığı tabancasıyla kalp boşluğuna ateş etti... Sesi duyanlar o odaya gittiklerinde onu kanlar içinde buldular... O devrilmişti...
Ve son olarak şu kayıtlara geçti...
Saat 09:05 Vefat etmişlerdir...
Nefeslerin Tutulduğu An! Tarih: 10 Kasım 1953. Mermer lahit sökülmüş, betonlar kırılmış, tabutu kaldıracak zincirli makaralar lahit salonunun tavanına yerleştirilmişti.
Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Meclis Başkanı Refik Koraltan, Başbakan Adnan Menderes ve devletin en üst düzeyi, tabutun çevresindeler...
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/mustafa-kemal-ataturk/7094-ataturkun-son-zamanlari.html#post10781

Kız kardeşinin gözyaşları
Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Atadan, başını tabuta dayıyor ve dakikalarca öyle kalıyordu. Belki çok uzaklarda, Selanik'te kalan günleri yâd ediyor; belki de ağabeyinin ruhuna dualar gönderiyordu.

Tabut ortaya çıkıyor Lahtin üzeri tamamen açılmış, Atatürk'ün cenazesini 15 yıldan beri muhafaza eden kurşun tabut ortaya çıkmıştı.


Son Saygı Duruşu
Üniversite gençliği, Atatürk'ün Etnografya Müzesi'nde son saygı duruşunu yapıyor.