Nabit Elementler

Nabit elementler sadece kendi elementlerinden oluşan bir kristal yapısına sahiptirler. Doğada nabit halde bulunan element sayısı 20 civarındadır. Bu rakama atmosferdeki asal gazlar dahil değildir.
Nabit elementler 3 gruba ayrılırlar:

1. Metaller
2. Yarı metaller
3. Ametaller (metal olmayan)

1. Metaller
Metaller, aynı cins atomların sıkı istiflenmesi ile oluşan bir yapı meydana getirirler. Atomlar arası metalik bağlar vardır. Bazen de heteropolar ve Van der Waals bağları arasında geçişler gösterebilirler. Metallerin ortak özellikleri vardır. Mesela, ısı ve elektrik iletkenlikleri yüksektir. Metalik parlaklıkları vardır ve parlatılmış yüzeyleri iyi yansıtma özelliği gösterir. Kırılma indisleri ve ışığı soğurma indisleri yüksektir. Özgül ağırlıkları diğer minerallere göre daha yüksektir.
Bu grupta yer alan metaller şunlardır:

1. Altın
2. Platin
3. Gümüş
4. Bakır

2. Yarı metaller


1.PNG


{0001} yüzeyi boyunca dilinimli yapı


Nabit olarak görülen yarı metaller benzer özelliklere sahip eşyapılar oluşturur. Bunların tümü heksagonal skalenoedr sınıfında kristalleşir. Güzel dilinim gösterirler. Elektrik ve ısı iletkenlikleri düşüktür. Kırılgan olan yarı metallerin kristal yapıları metallere göre daha çok yönlenme gösterir. Atomlar arası bağ, fiziksel özelliklerinden de anlaşılacağı gibi metalik bağ ile kovelent bağ arasında geçiş özelliği gösterir. Şekil Yarı metallerin heksagonal istiflenmesi Bu yapıda bulunan 6 atomdan her bir atom, kendisine yakın üç atoma diğer iki atomdan daha sıkı bir şekilde bağlanmıştır. Bundan dolayı da tabakalı bir yapı gelişmiştir. Nabit yarı metallerde görülen bu yapı onların tabakalı olarak, {0001} düzlemleri boyunca mükemmel dilinim gelişmesine sebep olmuştur. Sertlikleri düşük ve optik anizotropi kuvvetlidir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/lise-kimya-dersi/24757-nabit-elementler.html#post47047
Bu grupta yer alan yarı metaller şunlardır:

1. Arsenik
2. Antimuan
3. Bizmut

3. Ametaller (Metal Olmayanlar)


2.PNG


1. Elmas
2. Grafit
3. Kükürt