AĞirlik Merkezİ
AĞIRLIK MERKEZİ


Etrafımızda gördüğümüz cisimleri tek bir parça veya birden fazla parçadan oluşmuş olarak düşünebiliriz. Örneğin ; herhangi bir tahta blok veya bir taş parçası tek bir parça olarak kabul edilirken masa,kitaplık,otomobil, gibi cisimler ise değişik parçaların birleştirilmesi ile oluşur.İster tek parça gibi görünsün,isterse değişik parçaların birleştirilmesi ile oluşan bir sistem olsun,gerçekte bütün cisimler küçük parçacıklardan oluşur.Ağırlık kuvvetleri her zaman yerin merkezine yönelik kuvvetler olduğundan,bir cismin veya sistemin içerisindeki küçük parçalara etkiyen ağırlık kuvvetleri,paralel ve aynı yönlü kuvvetler olarak düşünülebilir.(Şekil 1).Bu kuvvetlerin bileşkesi cismin ağırlığını oluşturur.Bileşkenin uygulama noktasına da cismin ağırlık merkezi denir. Şekil 1 ‘de koordinat sistemine yerleştirilen ve uçlarında farklı büyüklükte iki disk bulunan bir halter görülmektedir. Halterin,diskler ve diskleri birleştiren çubuk olmak üzere üç parçadan oluştuğu düşünülebilir.Bu parçaların ağırlıkları G (1),G (2) ve G (3) olarak gösterilmiştir.Buna göre halterin toplam ağırlığı,
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/lise-fizik-dersi/19949-agirlik-merkezi.html#post38128
G=G(1)+G(2)+G (3)
Olur.G’nin uygulama noktası O noktasıdır.O noktasının apsisi x,ordinatı da y’dir


PROBLEM ÇÖZME TEKNİĞİ

1-Koordinat sisteminde bulunan noktasal cisimlerin ağırlık veya kütle merkezini bulmak için X k.m. ve Y k.m. bağıntısını kullanmamız yeterlidir.Bu bağıntılarda uzunlukları yazarken işaretlerine dikkat etmeliyiz.
2-Birden fazla parçadan oluşan bir cismin ağırlık veya kütle merkezini bulmak istediğimizde bu cismi kütle merkezi bilinen parçalara ayırmak işlem kolaylığı sağlar.Daha sonra bu cismi bir koordinat sistemine yerleştirerek her bir paçanın kütle merkezini işaretleyerek X k.m. ve Y.k.m. bağıntısını kullanmalıyız.
3-Homojen ve aynı maddeden yapılmış parçaların kütlelerinin birbirine göre oranlarını tespit etmek için bunların uzunluk,alan veya hacim oranlarına bakmalıyız.Tel gibi sadece uzunluğu olan cisimlerin uzunlukları,levha gibi alana olan cisimlerin alanları ve küp,küre,silindir gibi hacmi olan cisimlerin hacimleri,bu cisimlerin ağırlık veya kütleleri ile doğru orantılı olduğundan ağırlık veya kütleleri yerine kullanılabilir.
4-Bir cisme başka parça eklendiğinde bu parçanın ağırlık veya kütlesi pozitif işaretli,parça çıkarıldığında ise bu parçanın ağırlık veya kütlesi negatif işaretli olarak işleme dahil edilir.