DÖRTÇELİK ANADOLU TEKNİK LİSESİ VE MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM MERKEZİ 2007-2008 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ YILSONU ZÜMRE ÖĞRETMENLER
KURULU TOPLANTISI

Toplantı Tarihi:19.06.08
Toplantı Saati:10.00
Karar No: 3
Toplantı Yeri: ÖĞRETMENLER ODASI
Toplantıya katılanlar: HAYRİYE ACAR DEMİR, M.FEVZİ GÜNEŞ, GÜLCİVAN YALIM.

GÜNDEM MADDELERİ:

1.Açılış ve yoklama. Zümre yazmanının seçimi.
2.İkinci okul zümresi ve ilçe zümre kararlarının incelenmesi, alınacak bölümlerin belirlenmesi.
3.2007–2008 Öğretim yılı çalışmalarının değerlendirilmesi.
4.Talim Terbiye Kurulunun derslere göre müfredat programlarının değerlendirilmesi.
5.Okutulan ders kitapları ve öğretim programları hakkında görüşme ve Yeni Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin incelenmesi, önümüzdeki yıl için öneriler.
6.Ölçme ve Değerlendirme hakkında görüşme(Yazılı, sözlü, performans ve proje ödevleri)
7.SBS ve ÖSS çalışmaları ve sınavları hakkında görüşmeler önümüzdeki yıl için öneriler.(Hazırlama ve Yetiştirme Kurslarının değerlendirilmesi.)
8.Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinin incelenmesi, çalışmaların buna göre yapılması, aksayan yönleri varsa çözüm önerileri.
9.Mesleki eserler ve eğitim alanındaki yeni gelişmelerin incelenmesi.
10.Uyumsuz ve öğrenimde güçlük çeken öğrenciler için neler yapıldı ve öneriler.
11.Talim Terbiye Kurulu kararına göre derslerde Atatürkçülük konularının işlenişi.
12.Öğrenci devam ve devamsızlıkları, disiplinle ilgili öneriler.
13.Dilek ve temenniler.

GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ

1.Açılış ve yoklama. Zümre yazmanının seçimi.

Zümre başkanı HAYRİYE ACAR DEMİR, toplantıyı açtı. Yapılan yoklamada bütün öğretmenlerin mevcut olduğu belirlendi. Kurul yazmanlığına oy birliğiyle Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni M.FEVZİ GÜNEŞ seçildi.
…………………………………………………………………………………………………………………

2.İkinci okul zümresi ve ilçe zümre kararlarının incelenmesi, alınacak bölümlerin belirlenmesi.

2007–2008 Eğitim - Öğretim yılında aIınan ikinci zümre kararları
Zümre başkanı HAYRİYE ACAR DEMİR tarafından okundu. Burada alınan kararlar doğrultusunda hareket edildiği belirtildi. Genişletilmiş İlçe Zümre kararları okunarak yeni gündemin tespiti yapıldı.
…………………………………………………………………………………………………………………

3.2007–2008 Öğretim yılı çalışmalarının değerlendirilmesi.

HAYRİYE ACAR DEMİR :Okulumuzda edebiyat ve dil ve anlatım derslerinde 9. sınıflarda başarı oranının 10 ve 11. sınıflara oranla daha düşük olduğu görülmektedir. Bu da konu yoğunluğundan kaynaklanmaktadır. 10 ve 11.sınıflarda ise genellikle başarı oranı %100’dür.
Başarıyı artırmak için 2008–2009 Öğretim yılında da ilçe zümresinde de alınan kararların yine aynı şekilde uygulanması gerektiği vurgulandı.

Buna göre:
• Soru cevap ağırlıklı aktif bir yöntemin kullanılması,
• Öğrenme yolları ve kaynak kullanımını öğretmek,
• Planlı çalışma yollarının verilmesi,
• Dersin derste öğrenileceğinin verilmesi,
• Eski sistem Lise 3 edebiyat konularına göre kompozisyon ve dil dersleri arasında paralellik sağlanması
• Kitap okuma alışkanlığının kazandırılması,
• Kütüphaneden faydalanma yollarının öğretilmesi,
• Okuduğunu anlatma ve yorum yapma çalışmalarının yapılması,
• Üniversiteye hazırlık için Lise 3. Sınıflarda test çözümlerinin yapılması,
• Öğrencilerin motive edilmesine ve hedefler gösterilmesine,
• Öğrencilerin derste devamlı aktif tutulmasına,
• Öğrencinin derse hazırlıklı gelmesinin temin edilmesine
…………………………………………………………………………………………………………………
4.Talim Terbiye Kurulunun derslere göre müfredat programlarının değerlendirilmesi.

Talim Terbiye Kurulu’nun derslere göre müfredat programlarının işlenişi görüşüldü.
HAYRİYE ACAR DEMİR : Dersler, müfredat programına göre işlenmektedir. Türkçenin doğru kullanımı için Türk Edebiyatı derslerinde haftada 1 saat kitap okuma saati uygulanması konularak dönem sonunda da bununla ilgili sınav yapıldı, okuma oranının arttığı, kitap sevgisini aşıladığı ,kısacası bu uygulamanın başarılı olduğu gözlemlendi.

GÜLCİVAN YALIM:
Dönem sonunda, okulun web sayfasına Kitap Okuma Raporu eklendiğini, tatilde kitap okuyan öğrencilerin okudukları kitapların raporlarını hazırlayarak getirmeleri halinde 2008/2009 dönem başında da bunların not ile değerlendirileceğini söyledi.
…………………………………………………………………………………………………………………

Roman İnceleme Planı:

A.ROMAN HAKKINDA BİLGİ:
1.Romanın adı:
2.Yazarı, çevireni:
3.Türü:
4.Basımevi ve basım tarihi:
5.Sayfa sayısı ve fiyatı:

B.ROMAN İNCELENMESİ:
1.Olayın geçtiği yerler:
2.Olayın meydana geldiği zaman:
3.Olayı anlatan kişi:
4.Romanın anafikri:
5.Olaydaki kişiler, kişilerin fiziksel ve ruhsal özellikleri
a.Asıl kişiler (kahramanlar):
b.Yardımcı kişiler:
c.Yazarın Hayatı ve Eseri Hakkında Bilgi:
d.Faydalanılan Kaynaklar:

(En sona öğrencinin adı, soyadı, sınıfı ve numarası yazılacaktır.)

Öğrencinin Adı-Soyadı:
Sınıfı:
No’su:
………………………………………………………………………………………………………………………

5.Okutulan ders kitapları ve öğretim programları hakkında görüşme ve Yeni Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin incelenmesi, önümüzdeki yıl için öneriler.
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’ndan Türk Milli Eğitiminin genel ve özel amaçları ve Temel ilkeleri, Lise ve Ortaokullar Yönetmeliğinin (2,3,36,37,42,56-77,84-88,131-133,148-150.)maddeleri ile MEB Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliğinin (5,16,36-43,46-57.) maddeleri, ödev yönetmeliği zümre başkanı HAYRİYE ACAR DEMİR tarafından okundu, birlikte incelendi.
Öğrencilerin Milli beraberlik şuuru sosyal ve kültürel yönlerden zenginleştirilerek din ve vicdan hürriyetine sahip kişiler olarak yetiştirilmesi gereği üzerinde duruldu.

HAYRİYE ACAR DEMİR : Yeni sistemin araştıran sorgulayan öğrenciler yetiştirmeyi amaçladığını fakat bilgi olmadan üzerine bir şey koymanın mümkün olamadığını söyledi.Ders kitaplarındaki bilgi eksikliği,öğrencilerin de araştırma ödevlerini yeterli yapmamaları nedeniyle ders kitaplarının yanında bir kaynak kitabın(defter-kitap şeklinde olabilir) mutlaka gerekli olduğunu ,bunu defter yerine 2008/2009 öğretim yılında mutlak aldırmak gerektiğini,böylelikle öğrencilerin hem kitap hem defterini bir arada taşımasının ödev kontrollerinde de öğrenci ve öğretmen açısından daha kolay olacağını söyledi.

GÜLCİVAN YALIM: Böylelikle derste eksik ve araştırılmayan konuları öğretmenin yazdırmak zorunda kalmak zorunda kalmasının da önüne geçilebileceğini söyledi..
M.FEVZİ GÜNEŞ: Ayrıca dönem içinde derste okutulacak romanların seçiminin bir an önce yapılmasının öğrencinin romanı erken bulmasını kolaylaştıracağını söyledi
6.Ölçme ve Değerlendirme hakkında görüşme(Yazılı, sözlü, performans ve proje ödevleri)

Derslerin özelliklerine göre ödevler ve ölçme-değerlendirmeler görüşüldü. Yılsonunda alınan ödevler aşağıdaki şekilde değerlendirildi.

Aşağıdaki her madde 10 puan üzerinden değerlendirilecektir:
• Bilgilerde doğruluk.
• Öğrencinin gözlem gücü.
• Anlatışta açıklık (içtenlik, inandırıcılık, duruluk)
• Dilde duruluk (cümle kuruluşu, kelimeleri yerinde kullanma vb.)
• Yazım ve noktalama.
• Türe göre başarı.
• El yazısında okunaklık, özen. ( Ödevin türüne göre bilgisayarda yazılması kabul edilebilir. )
• Planlı anlatım kurallarına uyması.
• Öğrencilerin yararlandıkları kaynakları göstermeleri ve internetten birebir bilgiyi kullanmamaları, kendi düşünce ve yorumları ile alıntılar arasındaki farkı belirtmeleri.
• Öğrencinin ödev görüşme ve teslim tarihlerine uyması.
……………………………………………………………………………………………

7.SBS ve ÖSS çalışmaları ve sınavları hakkında görüşmeler önümüzdeki yıl için öneriler.(Hazırlama ve Yetiştirme Kurslarının değerlendirilmesi.)

HAYRİYE ACAR DEMİR : Aynı okulda yapılan ortak sınavlarda ,aynı öğretmenin derse girmesine rağmen öğrencilerin seviyeleri arasında büyük uçurumlar görüldüğü gözlemlenmektedir.Bu durum eğitimin kalitesini düşürmekte,seviye düştükçe öğretmen öğrencilere daha kolay soru hazırlamakta bu da başarısız öğrencilerin kolay sınıf geçmesine yol açmaktadır.Bu nedenle yeni sistemde haksız rekabet olacak daha başarılı fakat dersi zayıf öğrenci kalırken başarısı düşük öğrenci geçecek ve üniversiteye girişte haksız rekabet olacaktır.Bu durumda öğrencilerin yetiştirme kurslarını giderek aradaki uçurumu kapatmaları yerinde olur düşüncesindeyim.
GÜLCİVAN YALIM; “Geçen yılki başarımız istenilen düzeyde değildi, okulumuz meslek lisesi olduğu için ve ilköğretimden gelen öğrencilerin başarı ortalamasının düşük olması bunda en büyük etken. Öğrenciler bu okula ÖSS girmeyi düşünmedikleri için ve bir meslek sahibi olmak için geliyorlar.” dedi.
ÖSS sınavlarında başarıyı artırmak için 2008/2009 yılında da; “Derslerde konu bitimlerinde test çözülmesi,Dersleri öğrenci merkezli işlemek,Okul-veli ilişkisini sağlamak,
Öğrencilere verimli ders çalışma yöntemleri, alan/meslek seçimi ve üniversite konularında rehberlik yapmak,
Deneme sınavlarına ağırlık vermek,Dersle ilgili önemli konuların kısa özetler halinde öğrencilere verilmesi “yerinde olur.
………………………………………………………………………………………………………………..


8.Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinin incelenmesi, çalışmaların buna göre yapılması, aksayan yönleri varsa çözüm önerileri.

MEB İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği incelendi.

HAYRİYE ACAR DEMİR : Mili Eğitim Müdürlüğümüzün ve okul müdürümüzün Sosyal Faaliyetler alanında ;yarışmalarda,programlarda vs. her türlü yardımı sağladıklarını ,yapılan tüm etkinliklere de katılarak destek verdiklerini ve okullarının da bu nedenle sosyal faaliyetlerde daha başarılı olduğunu sözlerine ekledi.

M.FEVZİ GÜNEŞ: Okulumuzun sosyal faaliyetlerde başarılı olması seneye yapacağımız işlerde bizi daha da motive etmektedir.
……………………………………………………………………………………………………………..
9.Mesleki eserler ve eğitim alanındaki yeni gelişmelerin incelenmesi.
Mesleki eserler ve eğitim alanındaki gelişmeler görüşüldü.

HAYRİYE ACAR DEMİR : İnternette dersimizle ilgili çok güzel dökümanlar -Slayt,şiirler,e-kitaplar-,örneğin ;Karagöz Hacivat perdesi olduğunu ,sanal ortamda oynatılabildiğini,bu ve bunun gibi birçok konuda ortak bir doküman havuzu oluşturulabileceğini,bu konuda kendisine ait tüm dökümanları da okulun sitesinde paylaşabileceğini söyledi.

M.FEVZİ GÜNEŞ: Bu dönem okulumuza getirdiğimiz konuşmacıların çok etkili olduğunu bu tür seminerlerin seneye de edebiyatçı, şair, yazar bazında devam edebileceğini söyledi
…………………………………………………………………………………………………………………

10.Uyumsuz ve öğrenimde güçlük çeken öğrenciler için neler yapıldı ve öneriler.

HAYRİYE ACAR DEMİR :Uyumsuz öğrencilerin sosyal faaliyetlere yönlendirildiğini,hatta okul Futbol takımında oynayan ve Bursa 3.sü olan öğrencilerin büyük çoğunluğunun parçalanmış ve fakir ailelerden geldiğini ,sorunlu olduğunu fakat futbolla okul ve idarecilerle kaynaştıklarını,bu çocukların öğrenim zorluğu da çektiğini fakat böyle bir etkinliğe katıldıkları için okula daha çok adapte olduklarını ve edebiyat ve dil ve anlatım derslerinde de bu öğrencilerin durumlarını yüksek sözlü notlarıyla değerlendirdiklerini söyledi.
Ayrıca ilçe zümresinde sözü edilen “Arabuluculuk “ sisteminin de mutlaka okulumuzda uygulanmasının önemine dikkat çekti.
…………………………………………………………………………………………………………….

11.Talim Terbiye Kurulu kararına göre derslerde Atatürkçülük konularının
işlenişi.

Talim Terbiye Kurulu kararlarına göre derslerde Atatürkçülük konularının işlenişi görüşüldü. Öğretmenlerin, Atatürkçülük ile ilgili konuları müfredata uygun olarak işlediği tespit edilmiştir. Yıllık planlarda Atatürk ilke ve inkılâpları ile Atatürkçülük konularının ders konularına uygun konularla iç içe dönemler halinde aktarılması amacıyla 2457 ve 2488 sayılı tebliğler dergileri incelendi. Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı ve derslerinde Atatürk’ün eserlerinden metinler seçilmesi, kompozisyon derslerinde de veciz sözlerden yararlanılması kararlaştırıldı.

GÜLCİVAN YALIM: 9.Sınıftaki öğrencilerin Atatürkçülüğü iyi kavrayamadığını,eksik bilgiye sahip olduklarını, bu konuda Atatürkçü Düşünce Derneğinden yararlanılabileceğini ve seminer vermeleri için okula davet edilebileceklerini söyledi.

HAYRİYE ACAR DEMİR : 2008/2009 Öğretim yılının Sosyal Faaliyetler takvimine bu seminerlerin de alınabileceğini söyledi.

Öğrencilere ilk derslerden başlamak üzere vatan-millet-bayrak ve Atatürk sevgisinin verilmesinin önemine dikkat çekildi. Yıl içerisinde de derslerde konuların yeri geldikçe vatan-millet-bayrak ve Atatürk sevgisinin verilmesinin gerekliliği vurgulandı. Atatürk’ü her yönüyle öğrencilere tanıtmak ve sevdirmek için ders dışı kaynaklar getirilmesinin uygun olacağı belirtildi. Zaten özellikle Atatürkçülük konularının ders planlara yansıtıldığı için bu konuda sıkıntı çekilmeyeceği söylendi.
………………………………………………………………………………………………………………..

12.Öğrenci devam ve devamsızlıkları, disiplinle ilgili öneriler.

Öğrenci devam ve devamsızlıkları görüşüldü:

Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/lise-edebiyat-dersi/57205-edebiyat-yil-sonu-zumre.html#post116663
GÜLCİVAN YALIM: Okulumuzda öğrencilerin devamsızlık durumlarının evlerine mektupla ya da velilerin cep telefonlarına gönderdikleri mesajlarla ailelerin bilgilendirildiklerini, okul idaresinin bu konuya büyük bir hassasiyetle yaklaştığını, öğretmenlerin de devamsız öğrencileri sürekli takip ettiğini söyledi.

Disiplinle ilgili öneriler:

M.FEVZİ GÜNEŞ: Öğrencilere okulda uyulması gerekli kuralların ve disiplin durumlarının dönem başında sınıf öğretmenleri tarafından okutulup anlatıldığını söyledi.

HAYRİYE ACAR DEMİR : Sorunlu öğrencilerin sosyal etkinliklere yönlendirildiğini ve bu öğrencilerin katıldıkları çalışmalarda gayet başarılı olduğunu, sorunlu öğrencilerde tutarlı davranışlar sergilediğinin görüldüğünü söyledi..

………………………………………………………………………………………………………………..

13.Dilek ve temenniler

2008–2009 Döneminin eğitim öğretim açısından başarılı bir şekilde geçmesi temennileri ile toplantı sona erdirilmiştir. …………………………………………………………………………………………………………………
Zümre Başkanı Yazman
HAYRİYE ACAR DEMİR M.FEVZİ GÜNEŞ
Uzm. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Av. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
GÜLCİVAN YALIM
Uzm. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni UYGUNDUR
19.06.2008
SERDAR DEĞERLİ
Uzm.Öğretmen

DÖRTÇELİK ATL VE METEM Okul Müdürü

alıntıdır