Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


5 sonuçtan 1 ile 5 arası
  1. #1
    **NUR** Beyza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Konya, Turkey
    Mesajlar
    4,214
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart Şu Çılgın Türkler




    ***

    Turgut Özakman

    YAZARIN BİYOGRAFİSİ :

    1930'da Ankara'da doğdu. A.Ü. Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Bir süre avukatlık yaptı. Köln Üniversitesi Tiyatro Bilimi Enstitüsü'ne devam ettikten sonra Devlet Tiyatrosuna dramaturg olarak girdi. TRT'de Merkez Program Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı, Devlet Tiyatrolarında Genel Müdür Başyardımcılığı ve dört yıl Genel Müdürlük yaptı, Radyo-Televizyon Yüksek Kurulu'nda (1988-1994) Üyelik ve Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. DTC Fakültesi Tiyatro Bölümü'nde 30 yıl 'dramatik yazarlık' dersi öğretim görevlisi olarak çalıştı. Evli. Üç çocuğu, üç torunu var.

    1998'de, kendisine, 'üstün hizmetleri dolayısıyla' Anadolu Üniversitesi'nce "Fahri Doktor" unvanı verildi. Başlıca oyunları: Pembe Evin Kaderi, Güneşte On Kişi, Duvarların Ötesi, Kanaviçe, Ocak, Paramparça, Ah Şu Gençler, Sarıpınar-1914, Fehim Paşa Konağı, Resimli Osmanlı Tarihi, Bir Şehnaz Oyun, Töre, Delioğlan. Başlıca senaryoları: Keloğlan Aramızda; Yatık Emine; Kurtuluş; Cumhuriyet.

    Romanları: Korkma İnsancık Korkma; Romantika; 19 Mayıs 1999/Atatürk Yeniden Samsun'da; Şu Çılgın Türkler. Meslek kitapları: Radyo Notları; Oyun ve Senaryo Yazma Tekniği.

    Tarih kitapları: Dr. Rıza Nur Dosyası; Vahidettin, M. Kemal ve Milli Mücadele; Atatürk, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Kronolojisi. Çeşitli ödüllerin yanı sıra 1999'da, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne değer görüldü. 2005'te yayımlanan ve büyük yankı uyandıran Şu Çılgın Türkler adlı romanı dolayısıyla Yeditepe Üniversitesi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi tarafından "fahri doktor" unvanı, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi ve ODTÜ tarafından ise "Topluma Katkı Ödülü" ile ödüllendirildi, pek çok kuruluştan özel ödül aldı.


    ***


    Kitapta Yer Alan Önemli Konu Başlıkları :

    Başlangıç (28 Haziran 1914 -1 Nisan 1921)

    Birinci Kitap: Yunan Büyük Taarruzu

    Birinci Bölüm: Kütahya-Eskişehir Savaşına Hazırlık (1 Nisan 1921 -10 Temmuz 1921)

    İkinci Bölüm: Kütahya-Eskişehir Savaşı (10 Temmuz 1921 - 24 Temmuz 1921)

    Üçüncü Bölüm: Sakarya Savaşı'na Hazırlık (25 Temmuz 1921 - 13 Ağustos 1921)

    Dördüncü Bölüm: Ankara'ya Yürüyüş (14 Ağustos 1921 - 22 Ağustos 1921)

    Beşinci Bölüm: Sakarya Savaşı (23 Ağustos 1921 -13 Eylül 1921)

    İkinci Kitap: Türk Büyük Taarruzu

    Birinci Bölüm: Büyük Taarruza Hazırlık (14 Eylül 1921 - 13 Ağustos 1922)

    İkinci Bölüm: Afyon Güneyine Yürüyüş (14 Ağustos 1922 - 25 Ağustos 1922)

    Üçüncü Bölüm: Büyük Taarruz (26 Ağustos 1922 -18 Eylül 1922)

    Sonuç (19 Eylül 1922 - 27 Ekim 1922)

    ***


    Kitabın Konusu:

    1948 yılında on arkadaş, Nezih Bayman adlı bir arkadaşımızın başkan olduğu Anadolu Oymağı adlı bir derneğin düzenlediği uzun yürüyüşe katıldık. Polatlı'dan Dumlupınar-Zafer Tepe'ye kadar yürü­yecek, Sakarya siperlerinden aldığımız toprağı Zafer Tepe'deki anıtın toprağına katacaktık.

    19 Ağustos 1948 günü Ankara'dan Polatlı'ya trenle gittik. Polat­lı'dan Zafer Tepe 'ye kadar on gün yayan yürüdük.

    Yol çizgimiz şöyleydi: Polatlı, Beylikköprü, Acıkır, Mülk köyü, Sivrihisar, Çifteler, Seyitgazi, Türkmen ormanı, Alayunt, Kütahya, Altıntaş, Çal köyü, Zafer Tepe-Zafer abidesi.

    Zafer Tepe'ye 29 Ağustos gecesi vardık, toprakta uyuduk. Sa­bahleyin on binlerce insan şehirden ve köylerden trenle, otobüsle ve yaya olarak tören alanına aktılar. Burada 30 Ağustos geçit törenine katıldık. Ertesi yıl da yapıldı bu yürüyüş. Ben, Kütahya-Zafer Tepe bölümüne bir daha katıldım. Bu kez Altıntaş üzerinden değil, Olucak'tan geçerek Dumlupınar'a geldik.

    Geçtiğimiz yerler, savaşların olduğu, Yunan işgali görmüş, işgal ve zafer günlerini yaşamış yerlerdi. Savaşa katılmış, tanık olmuş in­sanlarımız sağdı. Onları dinleye dinleye yürüdük.

    Yol boyunca not aldım.

    Milli Mücadele ile ilgili anılan toplamam böyle başladı. Zaman içinde, kitap, dergi ve gazetelerde çıkmış yazılı anıları derledim. Bu dönemi yaşamış, görmüş asker ve sivillerle konuştum. Derleme sını­rımı genişletip Milli Mücadele ve Cumhuriyet dönemiyle ilgili özgün ya da çeviri, bütün belge, araştırma, inceleme kitaplarını da toplama­ya başladım. Alamadıklarımı —o zamanlar fotokopi yoktu— el yazım­la çoğalttım. 1. ve 2. Dönem TBMM tutanaklarını sağladım. Harp Tarihi Dairesi'nin kitaplığındaki Yunancadan çevrilmiş kitapları oku­dum, fotokopisini alamadığım için el yazımla kopya ettim. Bu konu­daki yeni yazıya çevrilmemiş eski yazı kitapları rahmetli kayınpede­rim İlhamı Gökçekoğlu ya da annem okudu.

    Haritalar ve fotoğraflar topladım. Sakarya ve Büyük Taarruz bölgelerini birkaç kez gezdim.

    Milli Mücadele ile ilgili bilgi ve belge toplama tutkum elli küsur yıldır sürüyor. Hemen hiç ara vermedim diyebilirim. Bu derleme ve okumayı hâlâ da sürdürüyorum.

    Bu kaynaklan o kadar çok okuyup inceledim ki insanları yakın­dan tanımış, bazı olaylara sanki tanık olmuş gibiyim. Bazı olayları ya­şadığım vehmine kapıldığım zamanlar oluyor.

    Yaklaştıkça büyüyen, bir macera romanından daha heyecan ve­rici olan Milli Mücadele'yi, gençler için roman olarak yazmayı, bu uzun ve yoğun emeği böyle değerlendirmeyi düşündüm. Birkaç ro­man kişisinin çevresinde dönerek değil, bütünüyle, her cephesiyle anlatmak istedim. Bunu yapabilmek için bu tür anlatımlarda kullanı­lan zincirleme ve paralel kurgu modelinden yararlandım.

    Okurlar bu büyük konuyu, sade ve meraklı bir roman gibi yorul­madan okusunlar istedim.

    Bunu başarmış olmayı çok isterim.

    Gençlerimize uzun zamandır Milli Mücadele'yi gerektiği gibi anlatmıyoruz. Bu yüzden şimdiki birçok orta yaşlılar da Milli Müca­dele'yi iyi bilmiyor. Bilmemek oranı gittikçe artıyor. O görkemli olayı eski, soluk fotoğraflara benzettik. Oysa cumhuriyetimiz o mücadele­nin ürünü ve kaçınılmaz sonucudur. Yeni devletin kuruluş felsefesini o mücadele belirlemiştir. Anadolu aydınlanması, birliği ve yurttaşlık bilir ci o büyük mücadeleyle başlamıştır. O dönem bilinmeden bugü­nü okuyamayız, yarını göremeyiz.

    Milli Mücadele'nin emperyalizme karşı verilmiş ve kazanılmış ilk kurtuluş savaşı olduğu anlatılmadığı için gençlerimiz başkalarının kurtuluş mücadelelerine imrendiler. Kendi tarihlerine, kendi kahra­manlarına yabancılaştılar.

    Milli Mücadele'nin bir yazarın hayal zenginliğine ihtiyacı yok. Şaşırtıcı bir yakın zaman destanı. Gerçek olaylar hayali çok aşıyor.

    Bu gurur ve ibret verici gerçekleri, roman biçimi içinde yansıt­mak istedim.

    Şu Çılgın Türkler, belgelere dayalı, gerçek olgu ve olayların ro­manıdır. Belgeler, mektuplar, anılar, makaleler, bilgiler, raporlar, ha­berler, gerçeğe bağlı kalınarak öyküleştirilmiştir.

    Genel olarak bütün kişiler gerçektir. O zamanlar soyadı yoktu. Ben bu önemli insanların bilinmesi için soyadlarını da kullandım.

    Havayı yansıtmak, ayrıntıları belirtmek ve konuyu yürütmek için Nesrin, Yzb. Faruk, Dr. Hasan, Gazi Çavuş, saatçi Ali Efendi, Panayot gibi birkaç hayali kişiye yer verdim.

    Olaylar tarih sırasıyla anlatılmış, gün içindeki olaylar da sabah­tan geceye doğru sıralanmıştır.

    Şu Çılgın Türkler, elbette bir tarih kitabı değildir. Bununla bir­likte o dönemi ve özellikle de insanlarımızı anlatan belli başlı tarihi ve askeri olayları ihmal etmedim. Savaşlar, teknik açıklamalardan ve ayrıntılardan ayıklanmış olarak, ana çizgileri, özellikle de ruhu koru­narak hikâye edilmiştir. Deniz olaylarının ancak bir kısmına yer vere­bildim. Örnek olarak Rüsümat'ın hikâyesini anlatmakla yetindim.

    Yunanlılar için Yunan kaynaklarını, İngilizler için İngiliz kay­naklarını kullandım. Aleyhlerindeki bilgiler kendi kaynaklarında, uluslararası kurulların raporlarında ve yabancı gazete ve araştırma kitaplarında yer almaktadır.

    Hiçbir şeyi abartmadım, küçültmedim de.

    Aktarılan olayların gerçek olduğunu belirtmek için geçerli kay­nakları gösterdim. Dipnotlar sonda toplanmıştır.

    İlk kez okurken dipnotlara hiç bakmamanızı dilerim.

    Romanın başında, Mondros Mütarekesi'nden İkinci İnönü Savaşı'nın son gününe kadar geçen sürecin bir özeti var. Bu süreci bili­yorsanız, bu özeti okumasanız da olur. Ama isterseniz roman bitin­ce bir göz atın, belki dikkatinizden kaçmış birkaç gerçek bulursunuz. İyi bilmiyorsanız, romanı daha sıcak izlemeniz için okumanızı tavsi­ye ederim.

    Anıları, gazete, dergi ve kitapları toplarken, birçok insandan yardım ve destek gördüm. Hepsinin adını ansam sayfalar alır. Yarı­sına yakını da rahmetli oldu. Hepsine yürekten teşekkür ediyorum, sonsuzluğa göçmüş olanlara rahmet diliyorum.

    Bir küçük açıklama:

    Bu çalışmamı bilen Televizyon Daire Başkanı Serpil Akıllıoğlu Kurtuluş Savaşı'nı TRT'ye dizi olarak yazmamı istemişti (1992). Mal­zemeyi roman olarak kurgulamıştım. Ama heyecanlandım. Kurtuluş Savaşı ile ilgili filmlerde halk ıska geçilir, sosyal ve siyasi yan yok sayı­lırdı. Olay genellikle bir Türk-Yunan savaşına indirgenirdi. Milli Mücadele'nin emperyalizme karşı bir istiklal ve kurtuluş savaşı, salta­nat düzenine ve anlayışına karşı da bir ihtilal olduğu yansıtılmazdı. Savaş bölümlerinde askerler ütü izi belli üniformalar giyer, subaylar pek şık gezerlerdi. Yunan, İngiliz, Fransız, Sovyet cephelerine hiç de­ğinilmezdi.

    Bu dönemin halkımıza doğru yansıtılmasının yararlı olacağını düşündüm, 'peki' dedim. Bir yıl süre istedim. Uygun görüldü. Yirmi bölüm halinde yazdım, verdim. TRT Yönetim Kurulu bütçe sorunla­rını ileri sürerek, önce 90 dakikalık bir film olarak çekilmesini istedi, sonra üç bölüme çıktılar. Sonunda Genel Müdür Kerim A. Erdem, Yönetim Kurulu Üyesi Gültekin Samancı ve Yönetmen Ziya Öztan'ın çabalarıyla altı bölüm olmasına rıza gösterdiler.

    Yazılan senaryonun üçte birinden yararlanılabilmiş, birçok ay­rıntıya yer verilememiştir.

    Dizinin yönetmenliğini Ziya Öztan yaptı. Müziği Muammer Sun üstlendi. Başta Rutkay Aziz olmak üzere filme emeği geçen her­kes büyük özveriyle çalıştı. Temiz bir film oldu. Çok ilgi gördü. Genç izleyicilerin ilgisi beni mutlu etti.

    Bu açıklamayı şunun için yaptım: Şu Çılgın Türkler, Kurtuluş adlı dizinin romanı değildir. Kurtuluş'tan daha kıdemli ve geniş bir çalışmadır. Şu denilebilir: Kurtuluş, Şu Çılgın Türklerden oldukça yararlanılarak yazılmış bir dizidir.

    Sevgi ve saygıyla.

    Turgut Özakman ... Mart 2005, Ankara




    ***


    Kitabın Özeti:

    Dünyadaki en meşru, en ahlaklı, en haklı, en kutsal savaşlardan birinin, emperyalizme karşı verilmiş

    ve kazanılmış ilk kurtuluş savaşının, bir millileşme ihtilalinin romanı, şaşırtıcı bir yakın zaman destanı...

    • Milli Mücadelemizin, bir serüven romanı gibi rahat okunan ve şimdiye kadar yazılmamış ayrıntılı, çok yönlü öyküsü.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/lise-edebiyat-dersi/10742-su-cilgin-turkler.html#post16662

    • Gurur ve ibret verici gerçeklerin, gerçek belgelere dayalı olgu ve olayların,

    insanı içine çeken, şaşırtan, heyecanlandıran, ağlatan, gönendiren anlatısı.

    ***


    Kitap hakkında kişisel görüşler:

    Sevgili Gençler !

    Emperyalizmi ve yamaklarını dize getiren,

    bir enkazdan yepyeni, çağdaş bir devlet kurmayı başaran atalarınızla gurur duyun,

    şehit ve gazi atalarınızın onurunu yalancılara çiğnetmeyin.

    Turgut ÖZAKMAN … İstanbul / 2005 – Nisan

    ***

    "...Özakman'ın kitabı, tarihsel bir gerçeğin güzelim bir Türkçeyle roman diline dönüştürülmesidir. Kırk yıllık özel çabayla saydamlastırılan özgün tarihimizin anlamını yeniden ve bu vakitte içimize sindirmek, bize ve yeni kuşaklara her zamankinden daha çok gerekli. Bu kitabı okuyun, çocuklarınıza okutun, dostlarınıza armağan edin!"
    - İlhan Selçuk, Cumhuriyet

    ***


    "Şu Çılgın Türkler'i okuyun, 'çılgın' babalarınızla, dedelerinizle onur duyun."
    - Hasan Pulur, Milliyet

    ***

    "Olağanüstü akıcı, öğretici, bize yakın geçmişimizi bir kez daha yaşatan bir eser."
    - Emin Çölaşan, Hürriyet

    ***


    "Hiç 688 sayfa boyunca gözlerinizin sürekli dolduğu oldu mu? Hiç, bir kitap boyu acıyı, kederi, gururu ve zaferi akıl almaz med-cezirler arasında adeta yaşadığınız oldu mu?.. Hiç, hıçkırıklarınızdan övünç duyduğunuz oldu mu?.. Benim oldu. Elleri öpülesi Turgut Özakman'ın 'Şu Çılgın Türkler' kitabını okurken."
    - Ümit Zileli, Cumhuriyet

    ***

    "...Bu kitabı okurken, kendi babamdan ve amcamdan, ailemden hep duyduğum olayları yaşadım. Bunu ancak çılgın Turgut yazabilirdi. Ancak, doğrusu, haset duymadım desemyalan olur; böyle bir şaheseri kendim yazamadığım için!"
    - Altemur Kılıç, Ortadoğu

    ***

    "Şu Çılgın Türkler'i bu yaz mutlaka okuyun... Okutun... Hatta 'Çılgın Türkler' kursları açıp gençlere Kurtuluş Savaşı'nı öğretin... Mutlaka!"
    - Ali Atıf Bir, Hürriyet
    Konu Beyza tarafından (27.Aralık.2006 Saat 23:13 ) değiştirilmiştir.

  2. #2
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    Standart --->: Şu Çılgın Türkler

    Güzel bir çalışma ,paylaşım için teşekkürler Beyzacığım ...

  3. #3
    yoLcu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05 Aralık 2006
    Yer
    bartın
    Yaş
    50
    Mesajlar
    1,756
    Tecrübe Puanı
    67

    Standart --->: Şu Çılgın Türkler

    ben de merak ediyordum bu kitabı açıklamaların için teşekkürler faydalı oldu

  4. #4
    Bölüm Sorumlusu RüZGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15 Eylül 2006
    Yer
    Konya
    Yaş
    27
    Mesajlar
    1,185
    Tecrübe Puanı
    41

    Standart --->: Şu Çılgın Türkler

    güzel bir kitap,teşekkürler.

  5. #5
    ramsey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    11 Kasım 2006
    Yer
    çanakkale
    Mesajlar
    247
    Tecrübe Puanı
    25

    Standart --->: Şu Çılgın Türkler

    evet bende okudum cok güzell

Benzer Konular

  1. Şu Çılgın Türkler / Turgut Özakman
    By soleil in forum Kitap Özetleri
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 14.Temmuz.2009, 14:55
  2. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 14.Temmuz.2008, 15:41
  3. Çılgın modifiyeler
    By RüZGaR in forum Araba Hastaları
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 17.Haziran.2008, 23:26
  4. çılgın kaçış
    By yoLcu in forum Online Oyunlar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 20.Haziran.2007, 10:38
  5. çılgın kamyoncu
    By yoLcu in forum Online Oyunlar
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 19.Haziran.2007, 15:25

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.