Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


Sayfa 1/2 12 SonSon
16 sonuçtan 1 ile 10 arası
  1. #1
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Gps’e Atmosferin Etkileri

    GPS’E ATMOSFERİN ETKİLERİ
    ÖZET
    Atmosferden geçen GPS'in mikrodalga sinyalleri, elekromagnetik dalgaların yayınımı ilkelerine tabidir. Atmosfer GPS'in her iki sinyalini de, Ll ve L2, etkilemekte ve değişikliklere neden olmaktadır. Bu yüzden atmosferin etkilerini hesaba katan düzeltmeler ölçmelere uygulanmalıdır. Atmosferin GPS sonuçlarına etkisi en çok yükseklik parametresinde kendisini göstermektedir. Bunu sayısal bir ifade ile vermek istersek: atmosferik, özellikle troposferik, gecikme belirlemesinde yapılacak l cm.'lik bir hata yükseklik değerinde 3 cm. hataya neden olmaktadır. Bu bildiride atmosferin GPS sinyallerine ve dolayısıyla GPS ölçmelerine olan etkileri ve etkilerin ne biçimde oluştuğu sunulmuştur. Bu etkileri daha iyi anlayabilmek amacıyla atmosferin ilgili yerlerine ilişkin yapıları da verilmiştir.

  2. #2
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart --->: Gps’e Atmosferin Etkileri

    1. GİRİŞ
    Yayınım çalışmalarında, atmosfer iki belirgin bölge olarak düşünülebilir: 100 km.'den 1000 km. yüksekliğe kadar elektrik yüklü iyonesfer ve yeryüzünden 100 km. yüksekliğe kadar elektriksel olarak nötr atmosfer (jeodezideki yaygın adı: tro-posfer)dir. Mikrodalga frekansındaki elektromagnetik sinyaller için atmosfer, yeryüzündeki veya yakınındaki bir durakla (istasyon noktası) bir uydu arasındaki elektromagnetik olarak ölçülen uzaklığın bir doğru parçası olan geometrik uzaklıktan sapmasına neden olur. Bu sapma iki şekilde gerçekleşir:
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/lise-biyoloji-dersi/22777-gps-e-atmosferin-etkileri.html#post43263
    a-Sinyal yolu eğriliği b-Yayınım gecikmesi En önemli etki, iyonosferik ve troposferik olarak ikiye ayrılabilen yayınım gecikmesidir. Her türlü hava koşulunda ölçmeye olanak tanıyan ve her geçen gün önemi hızla artan uydu jeodezisinde yol gecikmesini saptamaya yönelik uygun yöntem ve modellere gereksinim vardır. Şimdi bu yukarıda sunulan sapmaları irdeleyelim.

    2. Sinyal Yolu Eğriliği
    Fermat ilkesine göre bir elektromagnetik sinyal, elektromagnetik olarak en kısa ("en hızlı") yol boyunca seyahat eder. Bu da her zaman geometrik olarak en kısa yol demek değildir. Atmosfer bir vakum (boşluk) olmadığından, elektromagnetik sinyal bir eğri yol boyunca hareket eder. Eğri yol ile doğru yol arasındaki fark, başucu (/cıııt) doğrultusunda tam olarak sıfırdan yatayda bir kaç metreye kadar ulaşmaktadır (Hopfield, 1977). 10<» nin üzerindeki eğim açıları için eğrilik terimi her zaman 2 cm. den daha küçüktür (Berrada Baby v.d., 1988). Kouba (1979) atmosferdeki sinyal yolu eğriliğini hesaba katan bir ampirik model sunmuştur:
    Burada, b[E] sinyal yolu eğriliğinden kaynaklanan yol uzunluğu fazlalığı, E ise uydunun eğim (yükseklik) açısıdır.
    Tablo l'de çeşitli eğim açıları için 'b(E)' değerleri sunulmuştur. Uygulamada 15-20°° eğim açısının altında yapılan uydu gözlemleri nadiren kullanılır, çünkü bu tür eğim açıları için iyonosferik ve troposferik etkileri modellemek zordur. Sinyal yolu eğriliğini değerlendirmeye tabi tutma gereği böylelikle ortadan kalkmış oluyor. 15-20°° eğim açılarının üzerinde eğrilikten kayanaklanan düzeltme değerlerinin aldığı değerler Tablo l 'den kolaylıkla görülebilir.
    E O b[E] (m)
    0 3.200
    5 0.075
    10 0.019
    15 0.009
    20 0.005
    30 0.002
    40 0.001
    50 0.001
    60 0.001
    70 0.001
    Tablo I :Sinyal yolu eğriliğinden kaynaklanan düzeltmeler

  3. #3
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart --->: Gps’e Atmosferin Etkileri

    3. Atmosferik Yayınım Gecikmeleri
    Modern uzay bazlı jeodezik sistemlerde, atmosferin neden olduğu elektromagnetik sinyallerin yayınım gecikmeleri, sınırlayıcı hata kaynaklarından biri olarak bilinir. Bu sistemler, iki belirgin frekans bandı kullanır: Çok Uzun Bazlı İnterfero-metri (VLBI) ve Küresel Konumlama Sistemi (GPS) gibi mikrodalga bandı veya Uydu Lazer Uzunluk Ölçme (SLR) gibi optik band. Mikrodalga frekanslarında, iyonosfer dispersif (saçıcı)dir ve yayınım gecikmesine katkısı çift-frekanslı band gözlemleriyle yaklaşık olarak ortadan kaldırılabilir. Oysa troposfer olarak da adlandırılan nötr atmosfer, yaklaşık 15 Ghz'lık frekanslara kadar etkin olarak non-disper-sif (saçıcı olmayan) bir bölgedir. Bu yüzden iki radyo frekansınn kullanımı troposferik yol gecikmesinin etkisini düzeltmeyecektir (veya orftdan kaldırmayacaktır) (Cross ve Seller, 1991).
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/lise-biyoloji-dersi/22777-gps-e-atmosferin-etkileri.html#post43264
    Atmosferik yayınım gecikmelerini, iyonosferik ve troposferik gecikme olarak inceleyebiriz.

  4. #4
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    --->: Gps’e Atmosferin Etkileri

    3.1. İyonosferik Gecikme
    İyonosfer, yeryüzünden 100 km.'den 1000 km.'ye kadar olan ve yeryüzü etrafındaki küresel bir kabuk olarak düşünülebilir. İyonosfer saçıcıdır (dispersif) ve nötr moleküllerin solar radyasyondan dolayı iyonlaşmasından kaynaklanan serbesl elektronlar içerir. İyonosferin GPS sinyallerine olan gecikme etkisi elektron yoğunluğuna bağlıdır. Elektron yoğunluğu yaklaşık 300-400 km. yüksekliğe kadar artar ve sonra tekrar azalmaya başlar. Bunun nedeni alçalan yükseklikle azalan solar radyasyon yoğunluğuyla ve artan yükseklikle azalan atmosferik yoğunluğuyla açıklanabilir. Atmosferdeki serbest elektronların yoğunluğu,, coğrafi vejeomagne-tik konumun, solar ve jcomcgnctik aktivi-tenin, mevsimin ve günün saatinin bir fonksiyonudur (Hartman ve Leitinger, 1984).
    İyonosfer boyunca seyahat eden bir elektromagnetik sinyal iki biçimde etkilenir. Faz hızı artarken grup hızı yavaşlar. Her iki etki de büyüklük olarak aynı fakat ters işaretlidir. Diğer bir deyişle GPS kod ölçmeleri gecikir, fakat taşıyıcı faz ölçmeleri ise hızlanır. Bu yüzden uydu ile alıcı arasındaki geometrik uzunluğa kıyasla kod ön-uzunlukları (pscudoranges) daha uzun, taşıyıcı faz ön-uzunlukları (pseudo-ranges) daha kısa ölçülür.Her ikisinde de boyut aynıdır.
    İyonosferik kırılmanın neden olduğu uzunluktaki değişim, toplam elektron sayısının (TEC) belirlenmesiyle sınırlandırılabilir. Ancak TEC, oldukça karmaşık bir büyüklüktür. Bunun nedeni, güneş lekesi hareketlerine (l l yıllık bir peryota sahiptir), mevsim ve günlük değişimlere, uydudan gelen sinyalin azimut ve eğim açısına, gözlem durağının (alıcının) konumuna -bağlı olarak değişmesidir. Bütün etkiler göz önüne alındığında GPS ön-uzunluğu 0.15m ile 50m arasında yanlış elde edilebilir (Clynch ve Coco, 1986). Toplam elektron sayısı ölçülebilir, kestirilebilir, modellerle etkisi hesaplanabilir veya yok edilebilir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/lise-biyoloji-dersi/22777-gps-e-atmosferin-etkileri.html#post43265
    İki frekansta yapılan gözlemleri birleştirme, İyonosferik etkileri gidermede en kolay ve en doğruluklu yöntemdir. Zaten GPS'e iki tane taşıyıcı dalga yerleştirilmiş olmasının ana nedeni de bu çift-fre-kans yöntemi kullanımına olanak tanımaktır (Hofmann-Wellenhof v.d., 1994).
    Ancak, sadece tek frekans ölçmelerinin mevcut olduğu durumlarda İyonosferik etkileri giderecek modeller bir kaç yıldan beri geliştirilmektedir. Gerçek-zamanlı GPS uygulamaları için gerçekleştirilen bu yerel modeller genel modellerden çok daha doğruluklu sonuçlar üretir. (NATO, 1990).
    Tek frekans ölçmeleriyle İyonosferik gecikmeleri hesaplayan modeller kullanarak elde edilen sonuçlar oldukça iyi olmasına rağmen çift-frekanslı ölçmelerin kullanılması halinde en iyi sonuçlar elde edilir. Çift-frekanslı GPS alıcılarının fiyatlarının düşmesiyle, tek frekanslı ölçmelerin ve İyonosferik modellerin yüksek duyarlık (presizyon) gerektiren uygulamalarda pek kullanılmayacağı görülmektedir. Ancak, uzun bazlar için tamsayı belirsizliklerini sabitlemek (fıx) için ara adım olarak geniş-dalga çözümü hesaplanmak zorunda kalındığında bu modeller yararlı olabiliyor.

  5. #5
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart --->: Gps’e Atmosferin Etkileri

    3.2. Troposferik Gecikme
    Nötr (iyonsuz) atmosfer, yeryüzünden 100 km. yukarısına kadar uzanan yaklaşık küresel bir kabuktur. Yeryüzünden 50 km.'nin yukarısına kadar değişen bu kabuğun alt kısmı, bütün atmosferik kütlenin %99.9'unu oluşturur (Kert?, 1971). Bu alt kısım, sıcaklığın yükseklikle azaldığı troposfer (0-10 km.), sıcaklığın sabit kaldığı tropopause (10 km.) ve sıcaklığın yükseklikle arttığı stratosfer (10-50)'den meydana gelir. Şekil l.. yeryüzü atmosferinin yüzeyden 100 km. yüksekliğe kadar olan sıcaklığın dağılımını göstermektedir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/lise-biyoloji-dersi/22777-gps-e-atmosferin-etkileri.html#post43266
    Troposfer toplam gecikmenin %80'ni-ni oluşturduğundan, atmosferin nötr kısmından geçen sinyalin uğradığı gecikme genel olarak 'troposferik gecikme' olarak adlandırılır (Hopfıeld, 1970). Sonuç olarak troposferden söz edildiğinde genelde yeryüzü atmosferinin 50 km.'lik alt kısmı kastedilmektedir.
    troposferik gecikme modelleriyle yüksek doğrulukla belirlenebilir. Troposferin kuru kışını hidrostatik dengede okluğundan, ideal gazlar yasası kolayca uygulanabilir. Islak kısmı ise troposferde hem yatay hem
    Bileşenler Molar ağırlık(kg/kmol) Miktar
    N2 (azot) 28.0134 0.78084
    02 (oksijen) 31.9988 0.209476
    Ar (argon) 39.948 0.00934
    CO2(karbondioks) 44.00995 0.000314
    Ne (neon) 20.183 0.00001818
    He (Helyum) 4.00126 0.00000524
    Kr (Kripton) 83.30 0.00000114
    Xe (Xenon) 131.30 0.000000087
    Tablo 2 : Kuru havanın temel bileşenleri (Davis et al, 1985)
    Nötr atmosfer, kuru hava ve su buharından oluşur. Kuru havanın temel bileşenleri Tablo 2.'de sunulmuştur. Kuru havanın bileşiminde enlem ve yüksekliklere bağlı olarak önemli bir değişiklik meydana gelmez (Smith ve Weintraub, 1953). Troposferde su buharı miktarı azdır ( su buharı basıncı kuru hava basıncının %1'ine karşılık gelir), fakat hem enlemle hem de yükseklikle çok değişmektedir. Ancak 10 km.'nin üzerinde su buharı büyüklüğü sıfıra inmektedir (Hopfield, 1971)
    Troposferik gecikme iki parçaya ayrılır: kuru ve ıslak. Kuru bileşeni yüzey meteorolojik ölçmelerinden türetilen bir çok de düşey olarak sıvı su ve su buharının düzensiz dağılımından dolayı hesaplanması (tahmin edilmesi) zordur. Gecikmenin ıslak bileşeni toplam etkinin %10 kadar kısmını oluşturmasına rağmen (Jancs v.d. 1989), toplam gecikme için çok hassas bir çözüm bulmada kısıtlayıcı rol oynayan bir belirsizliğe neden olmaktadır.
    Uydu ile alıcı arasında seyahat eden sinyalin yükseklik (eğim) açısı 15<» 'nin altında olduğu durumlarda troposferik gecikme çok büyük boyutlara ulaşmakta ve modellemesi daha da zorlaşmaktadır.Tro-posferik gecikmenin zcnitteki değeri (uydunun yükseklik açısındaki değerine eşlenmemiş durumu, kısaca sinyalin başucu
    kadar bölgesinde uçaklığın dağılım, (EOS Science Steering Committee, NASA)
    ŞEKİL
    doğrultusundaki gecikme değeri) 2.2 m civarında olurken yatayda yani yükseklik açısının 0°°'ye yakın olduğu durumlarda 25-85m arasında değişebilmektedir. Bu yüzden GPS ölçmeleri yapanlardan troposferden ve sinyal yolu eğrilinden fazla etkilenmemeleri için gözlemlerini 15°° 'nin altına inen (buna ölçmeyi kesme açısı, cut-off angle veya mask angle denilmektedir) uydulara yapmamaları önemle sağlık verilir (Mekik, 1993).
    Islak bileşeni -dolayısıyla toplam tro-posferik gecikmeyi- belirlemeye yönelik bir kaç yöntem vardır. Bunlardan en yaygınları, yüzey modelleri (örneğin, Saasta-moinen ve Hopfıeld modelleri), radyo-sond profilleri, su buharı radyometresi (SBR) ve troposferik parametre kestirimi (standart atmosfer modeli)dir.

  6. #6
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    --->: Gps’e Atmosferin Etkileri

    :icon_mada: :tomato: GPS' in SINIR BELİRLEME ÇALIŞMALARINDA KULLANILMASI
    Ertan GÖKALP* Levent TAŞÇI **
    ÖZET
    Son yıllarda GPS ile konum belirleme mesleğimizde bir çok alanda kullanılmaya başlamıştır. Fakat konum belirleme işlemleri genellikle statik ve hızlı statik ölçüm yöntemlerinin kullanılması ile gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmada kinematik çalışmalara ve gelecekte bütün sınır belirleme çalışmalarına bir örnek olması amacıyla birkaç cm duyarlılıkla kıyı sınır çizgisi belirlenmesi için GPS kullanılmıştır. İstenilen duyarlığa ve arazi ölçüm şekline en iyi uyan kinematik yöntemlerden biri olan 'dur-git' yöntemi seçilmiştir. Yöntemin işleyişi, karşılaşılan problemler ve çözümler yapılan gerçek bir arazi çalışmasıyla verilmiştir.
    GİRİŞ
    Günümüzde GPS; hız, ölçme kolaylığı, duyarlılık ve bunun gibi birçok nedenlerden dolayı Harita mühendisliği alanında yapılan yersel ölçme çalışmaların yerini almaktadır, özellikle yersel ölçmelerde noktaların birbirini görme zorunluluğu olması ve çalışma yapılan bölgede daha önceden tesis edilmiş yeterli ve duyarlıklı nokta bulunamayışı ölçme işlemlerinin uzamasına ve istenenden daha fazla arazide nokta tesis edilmesine yol açmaktadır. GPS bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldırmaktadır. Bununla birlikte işin daha kısa sürede ve istenilen hassasiyette bitirilmesi mümkündür. GPS' in bu özellikleri genelde bilinmektedir fakat hangi işte hangi yöntemin kullanılması hakkında bazı eksiklikler göze çarpmaktadır. Bu durumda arazide gereğinden daha fazla durulması zaman kaybına yol açmakta, daha
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/lise-biyoloji-dersi/22777-gps-e-atmosferin-etkileri.html#post43267
    kıyı sınır çizgisi belirlenmesi için kinematik konum belirleme yöntemlerinden biri olan dur-git yöntemi kullanılmıştır. Yöntemin işleyişi, değerlendirme çalışmaları, karşılaşılan problemler ve çözümler yapılan gerçek bir arazi çalışmasıyla verilmiştir.

  7. #7
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart --->: Gps’e Atmosferin Etkileri

    ÖLÇÜ YÖNTEMİ
    Sınır belirleme çalışması için öncelikle işten istenilen duyarlığa göre en uygun yöntemlerden biri olan dur-git yöntemi seçilmiştir. Bilindiği gibi bu yöntemde asıl amaç faz ölçülerinde bulunan tam sayı faz belirsizliğinin (N) belirlenmesi ve bunun ölçüm süresince taşınmasıdır. Eğer ölçü sırasında uydu sayısı 4 ün altına düşer veya uydu ile alıcı arasında sinyal kesilirse konumu en son belirlenen noktaya geri dönülmeli veya bir sonraki noktada en az 10-15 dakika beklemek suretiyle tekrar faz belirsizlikleri belirlenmelidir /!/. Bu çalışmada bilinen baz (kenar) yöntemi kullanılarak N sayısı belirlenmiştir. Bu amaçla öncelikle çalışma bölgesinde daha sonra koordinat dönüşümünde de kullanılacak olan noktalarda statik GPS ölçüsü yapılmıştır.
    Ölçü yöntemi şu şekilde uygulanabilir: Öncelikle koordinatı daha önce statik veya hızlı statik yöntemle belirlenmiş referans noktasında GPS alıcısı kurulur. Daha sonra koordinatı bilinen diğer noktaya gidilerek gezici alıcı birkaç dakikalık ölçü toplar ve detay alımı başlar. İlk detay noktasına gidilir burada da birkaç dakikalık ölçü toplanır ve bu şekilde diğer detay noktalarında da alım yapılır Şekil 1. Ölçüm sırasında yukarıda açıklanan ölçüm prensiplerine uyulmalıdır. Eğer daha önce noktalarda statik GPS ölçüsü yapılmamış ise bu durumda öncelikle arazide kısa bir baz hızlı statik veya statik olarak (baz uzun ise) belirlenir ve ardından dur-git yöntemi yukarıda açıklandığı gibi uygulanır.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/lise-biyoloji-dersi/22777-gps-e-atmosferin-etkileri.html#post43268
    Şekil 1: Dur-git yöntemi.

    YAPILAN ÇALIŞMA

  8. #8
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart --->: Gps’e Atmosferin Etkileri

    YAPILAN ÇALIŞMA
    Kıyı sınır çizgisi belirleme çalışması yaklaşık 5 km. uzunluğunda ve kısmen çam ağaçları ile kaplı bir bölgede 2 GPS alıcısı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma sahasının ağaçlık olmasına rağmen arazi çalışma süresi yaklaşık 7 saat sürmüştür. Bu zamanın yaklaşık 2 saatlik kısmı dönüşüm için gerekli ortak noktalarda yapılan hızlı statik ve statik GPS ölçümleridir. Kıyı sınır çizgisi belirlenmesi istenilen bölge öncelikle ortadan iki kısma ayrılmıştır. Bundaki amaç referans noktası ile detay noktaları arasındaki mesafenin azaltılması ve bunun sonucunda istenilen duyarlığa eri-şilebilmesidir. Ayrıca belirlenen GPS koordinatlarının daha sonra çalışmada kullanılan lokal koordinatlara dönüştürülebilmesi ve dönüşüm parametrelerinin anlamlı ve duyarlıklı olabilmesi için bölgenin her iki ucunda lokal koordinatı bilinen noktalarda statik GPS ölçüsü yapılmıştır. Statik GPS ölçüleri bazların kısa olması ve veri toplama aralığının 5 sn seçilmesinden dolayı 20-30 dakika arasında gerçekleştirilmiştir.
    Kıyı sınır çizgisi belirlenirken öncelikle 5062 numaralı noktadan başlanarak doğu yönünde konumu belirlenmesi istenilen noktalarda 5sn aralıkla Idakikalık ölçüm yapılarak Ek Şekil la da verilen güzergahın (yaklaşık 2.5 km) 24 noktasında ölçürn yapılmıştır. Detay noktalarının belirlenmesinden sonra güzergahın sonunda lokal konumu bilinen 5154 numaralı noktada statik GPS ölçümü yapılmıştır. Çalışmanın ikinci gününde batı yönünde kıyı sınır çizgisi belirleme çalışması yapılmıştır. Birinci günün değerlendirmesinde detay noktalarında I dakikalık ölçümün bazı noktaların float ambiguity çözümü (N tam sayı faz belirsizliklerin kesirli belirlenmiş olması) ile koordinatlarının belirlenmesine yettiği görülmüş ve bunun fixed çözüm (N tam sayı faz belirsizliklerinin tam sayı olarak belirlenmiş olması) olması için noktalarda kalış süresi l .5 dakikaya çıkarılmıştır (Daha fazla bilgi için bakınız 121, /3/). Yaklaşık 2.5 kilometrelik güzergahta 15 noktanın alımı yapılmıştır (Ek Şekil Ib). Yine dönüşüm için güzergahın sonlarına doğru lokal konumu bilinen noktalarda statik GPS ölçüsü yapılmıştır. Ayrıca bu ölçüm sırasında ağaçlık alanın sınır boyunca olması nedeniyle bazı detay noktalarından diğer detay noktalarına giderken uydu sayısının 4 ün altına düşmesiyle karşılaşılmıştır. Bu ise dur-git yönteminin işleyişini zorlaştırmıştır. Bu durumda 4 ün altında sinyal alınan bölgenin dışına çıkılmış ve hızlı statik ölçü yapılarak bu noktadan itibaren dur-git yöntemiyle detay alımına devam edilmiştir.

  9. #9
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    --->: Gps’e Atmosferin Etkileri

    :icon_coola: :1ninca: VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ
    GPS ölçüleri AOSS (Ashtcch Office Süite for Survey) yazılımı ile değerlendirilmiştir /4/. Değerlendirme aşamasında öncelikle ölçü kütükleri (Obscrvation fi-
    les) incelenmiş faz kayması (cycle clip) olan ölçüler düzeltilmiştir. İlk aşamada statik olarak ölçülen bazlar değerlendirilerek dur-git yöntemine altlık olacak koordinatlar elde edilmiştir Tablo l.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/lise-biyoloji-dersi/22777-gps-e-atmosferin-etkileri.html#post43270
    İkinci aşamada dur-git yöntemiyle ölçülen detay noktalarının değerlendirme işlemi yapılmıştır. Bu işlemler sonunda nokta koordinatları birkaç santimetre duyarlıkta elde edilmiştir. Çalışma bölgesindeki mevcut nirengi ve poligonların koordinatları mevzi koordinatlar olduğundan GPS koordinatları bu koordinat sistemine dönüştürülmüştür. Dönüşüm sonucu elde edilen koordinatlar Tablo 2. de verilmiştir.

  10. #10
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart --->: Gps’e Atmosferin Etkileri

    SONUÇ VE ÖNERİLER
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/lise-biyoloji-dersi/22777-gps-e-atmosferin-etkileri.html#post43271
    Ağaçlık bir alanda yersel yöntem kullanıldığında ardışık noktaların birbirini görmemesi göz önüne alınırsa. GPS ile yapılan ölçmeler sonucunda noktaların yatay ve düşey konumlarının daha kısa sürede belirlenebileceği görülmüştür. GPS ile yapılan ölçmelerin yazılımda değerlendirilmesi sonucunda elde edilen nokta konumları yersel ölçmelere göre daha duyarlı olmaktadır. Fakat noktaların lokal veya ülke koordinatları isteniyorsa bu durumda dönüşümde kullanılacak yersel noktaların konum duyarlıklarının çok iyi olmasına (en azından işten istenilen duyarlıktan iyi olmasına) ve sayısının çok iyi seçilmesine gerek vardır. Dur- Git yöntemiyle nokta konumlarının belirlenmesi sırasında l dakikalık ölçme yapılarak uydu sayısı 5' in altına düş-
    Tablo 1: Statik olarak koordinatları belirlenen ve dönüşümde kullanılan noktalar.
    N. No JwQSM _ WGSX4 '' W(ÎS84 NI.OKAI ^LOKAl HORT
    5003 4lo08'44.06023" 37olO'l 1.09254" «4.797 32295.02 20447.56 1 .430
    5009 4lo08'44.29692" 37olO'l7,98727" 46.110 32302.05 20608.34 2.773
    5062 4lo08'38.644l5" 37ol l'3 1.01928" 45.228 32125.30 22311.22 1.853
    5063 4lo08'39.78l03" 37oll'32. 13886" 45526 3216041 2233738 2.168
    5152 4lc>08'37.58749" 37ol3'(>9. 56784" 48 544 32090..19 24609.41 5.285
    5154 4lo08'38.42225" 37<>I3'2046II4" 4H.72.1 i:i 15.94 2486340 5.472
    Tablo 2: Dur-git yöntemiyle belirlenen koordinatlar
    Nokt; No N LOKAL E LOKAL H ÖRT Nokta No N LOKAL E LOKAL H ÖRT
    0001 32156.224 22319.722 2.104 0021 32134.202 24587.712 4.846
    0002 32135.406 22495.602 2.047 0022 32146.931 24761.809 5.319
    0003 32127.289 22591.184 2.255 0023 32162.544 24991.713 4.663
    0004 32117.585 22714.772 2.064 0024 32158.849 25080.553 4.444
    0005 32116.846 22761.370 1.891 0031 32156912 22181.003 1.579
    0006 32038.026 22786.016 5.802 0032 32166672 21889.708 2.465
    0007 32034.375 22858.955 5.628 0033 32165.252 21862852 2.344
    0008 32029.618 22984.445 5.108 0034 32163.825 21760.072 1.936
    0009 32027.634 23085.876 4.974 0035 32165.095 21683.342 2.977
    0010 32027.972 23187.404 5.028 0036 32182.266 21438.535 2.950
    0011 32029.966 23286.831 5.089 0037 32186.023 21313.195 3.195
    0012 32034.364 23388.623 5.027 0038 32192.246 21171.682 3.087
    0013 32041.231 23490.645 4.921 0039 32202382 21026.283 2.177
    0014 32052.247 23626558 5.012 0040 32197.610 20930.693 2.722
    0015 32061.098 23730.615 5.045 0041 32212.568 20798.555 2.792
    0016 32069.899 23833.679 5.173 0042 32235312 20712.400 2.338
    0017 32082.175 23976.719 5.039 0050 32336749 20569.339 1.122
    0018 32092.8R5 24102395 5.012 0051 32351.355 20458.014 1.127
    0019 0020 32111.857 32122.124 24321.583 24449.104 5.094 4.997 ON46 32287.694 20648.141 2.259
    memek koşulu ve genelde PDOP değeri 3'iin altında olmasına rağmen bazı noktalarda birkaç cm duyarlıkla konumlar elde edilememiştir. Bu nedenle ağaçlık bölgelerde sınır belirlerken bu sürenin biraz daha uzatılması uygundur. Bu çalışmada, bu süre çalışmanın ikinci aşamasında 1.5 dakika olarak alınmıştır. Ayrıca ölçü sayısını arttırmak için ölçü toplama aralığı da biraz daha kısaltılabilir (2 sn gibi). Ölçme hızının artırılması isteniyorsa 3. GPS alıcısı kullanılarak ölçme hızını %50 artırmak mümkündür. Bu durumda bir alıcı referans notasında olmak üzere iki alıcı gezici olarak kullanılabilir. GPS alıcıları ile çalışmayı ekonomi yönünden inceler-
    sek; çalışan kişi sayısından, zaman açısından çok büyük tasarruf edileceği görülmektedir.
    ŞEKİL

Sayfa 1/2 12 SonSon

Benzer Konular

  1. Mustafa Kemal’in Atatürk’ün Türk toplumu için önemi nedir
    By RüZGaR in forum Mustafa Kemal Atatürk
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 30.Eylül.2014, 23:05
  2. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 03.Mart.2008, 11:45
  3. Mısır’lı İmam Shatery’den Kuran Ziyafeti
    By Mustafa Uyar in forum Kur'an-ı Kerim
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 02.Kasım.2007, 22:31
  4. Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 16.Haziran.2007, 12:40
  5. ’Türkler’i, asıl biz katlettik’
    By şehzade in forum Türk Tarihi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 28.Ekim.2006, 13:44

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.