Cep telefonlarına istem dışı gelen ve melodi ya da resim indirilmesini sağlayan mesajların, farkında olunmadan faturaya ücret yansımasına ya da kontör harcanmasına neden olabileceği bildirildi.

Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda cep telefonlarına gelen reklam içerikli mesajlar nedeniyle mağdur olan çok sayıda kullanıcı bulunduğunu belirtti.
Söz konusu mesajların bir firmanın veya mağazanın reklamı olabileceği gibi genellikle oyun, melodi, müzik, logo ve duvar kağıdı gibi içeriklerin indirilmesiyle ilgili olduğunu kaydeden Deniz, şunları söyledi:
"Fazla bilgisi olmayan bir cep telefonu kullanıcısı farkında olmadan ya da merak ederek bu mesajların sonunda yer alan internet adresine girip, reklamı yapılan içeriği indirerek, faturasına belli ücretlerin yansıması ya da kontörünün harcanması durumuyla karşılaşabiliyor. Ya da bir abonelik başlıyor ve iptal edilmemesi halinde, her ay ya da hafta otomatik olarak yenilenip, ücret tahsil edilmeye devam ediliyor."
Kaynak: ReformTürk
http://www.reformturk.com/konusuz-konular/9483-cebe-gelen-istem-disi-mesajlara-dikkat.html#post14460

"GSM OPERATÖRLERİ BENCİL DAVRANIYOR"
GSM operatörlerinin, söz konusu reklamları belli ücretler karşılığı gerçekleştirdiklerini ifade eden Deniz, şöyle devam etti:
"Operatörler bu mesajları kullanıcının isteği dışında gönderiyorlar.
Sonuçta, gecenin bir yarısı ya da işinizle meşgulken gelen bir mesaj sizi rahatsız edebiliyor. Batıda söz konusu reklam içerikli mesajları gönderen GSM operatörleri, bunun karşılığı olarak abonelerine belli indirimler yapıyor ya da hediye köntör ve dakika verme gibi uygulamalar gerçekleştiriyorlar. Ancak, Türkiye’deki GSM operatörleri bu konuda benciller. Bize sormadan cep telefonumuza dünya kadar mesaj gönderiyor, bunun için bir hediye veya indirim vermiyorlar.
Türkiye’de de bu anlayışın yerleşmesi lazım." Söz konusu mesajlardan rahatsız olan kullanıcıların, GSM operatörüne yazılı olarak bu reklamları istemediğine dair bildiriminde bulunabileceğini kaydeden Deniz, buna rağmen halen mesajlar geliyorsa, kullanıcıların tazminat davası açma hakkına sahip olduklarını vurguladı.